Vágólapra másolva!
Kiss László szövetségi kapitány értékelése szerint jó esztendőt zárt 2008-ban a magyar úszósport. A szakember úgy nyilatkozott, hogy még a decemberi, horvátországi rövid pályás Európa-bajnokság is az elégedettség érzését erősítheti, hiszen folytatódott a fiatalok felzárkózása, s úgy sikerült három ezüst- és egy bronzérmet szerezni Fiuméban, hogy nem volt teljes értékű a válogatott.

"Akadtak hiányzóink is, ráadásul a Peking után pihenő aranyembereink, Cseh Laci és Gyurta Dani nem indultak a saját számaikban. Vagyis mások tették elfogadhatóvá az összteljesítményt az Eb-n, előtte pedig az augusztusi olimpián a sportágak között a második legjobb produkció - a kajak-kenusok után - az úszóké volt" - jelentette ki a kapitány, külön kiemelve Cseh pekingi három második helyét.

A szakember azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a 25 méteres medencébe kiírt kontinensviadalon ezüstérmes Kis Gergő olimpiai hatodik helyével csatlakozott Cseh Lászlóhoz, tovább erősítve a magyar vegyeshegemóniát, de minden dicséret kijár Verrasztó Evelynnek is, aki több számban is egyre biztosabban, folyamatosan javulva, megannyi országos csúcsot felállítva teljesít, s ha például vegyesúszásban mellen tud még javulni, akkor igazán jó versenyző válik majd belőle.

"Bizakodó vagyok, hiszen erős a sportág idehaza, és ha még tovább erősödik, akár 35 fős, igen komoly csapatot is képesek leszünk kiállítani a londoni olimpiára" - nyilatkozta a kapitány.

Kiss László elmondta, hogy a London előtti időszakhoz két kiemelkedő fontosságú, 50 méteres uszodában tartandó esemény is hozzátartozik: a 2009-es római világbajnokság, majd a 2010-es budapesti Európa-bajnokság.

"Az olasz fővárosba kevesebb versenyzőt küldünk, a hazai Eb-n viszont megint nagy csapatot állíthatunk rajthoz, kihasználva azt a vendéglátót megillető lehetőséget, hogy számonként akár négy úszót is indíthat a selejtezőkben. Addigra az említett négyes mellett ráadásul már egy még erősebb Dara Eszterünk lesz, aki idén alig három tizedre maradt el az Európa-csúcstól, s a reményteljes úszóink között említendő Mutina Ágnes, aki túlvan egy nehéz térdműtéten, aztán az 'amerikaiakkal' - Hosszú Katinkával, Jakabos Zsuzsával, Molnár Ákossal - is lehet számolni, a feltörekvő tehetségek közé lépett az idén Szilágyi Ádám, s bizakodva beszélhetek az ifi Európa-bajnok Bordás Beatrixról, Dobár Éváról, Balog Gáborról egyaránt. Azután számolok még Szepesi Nikolettel, Kovács Emesével, Verrasztó Dáviddal, Kovács Norberttel, a még ifjabb korosztályhoz tartozó és kimondottan nagy tehetségként jegyzett Bernek Péterrel, vagy éppen Takács Krisztiánnal, Nagy Péterrel is, de hadd említsem meg az idősebb, tapasztaltabb versenyzők sorába tartozó Kerékjártó Tamást, aki a budapesti Eb-ig folytatja pályafutását."

A közbevetésre, hogy mért lesz jelentősen kisebb létszámú a jövő évi vb-csapat, a szövetségi kapitány ekként felelt: "A római részvételt minden számban igen komoly szintidőhöz kötöm, olyanhoz, hogy aki azt teljesíti, jó eséllyel pályázik majd a világbajnoki döntős részvételre is."

Forrás: MTI

Dara Eszter, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna

Ami az "öltözékháborút" illeti, Kiss László azzal kezdte, hogy például Cseh is és Gyurta is még a "textilforradalom" előtt úszott nagyot a tavaly decemberi, debreceni rövid pályás Eb-n, és Cseh László 25 méteres világcsúcsa ma is tartja magát 400 m vegyesen. Ezzel együtt igazodni célszerű a trendhez, de nem mindegy, milyen versenyruhában. Az anomáliára, vagy inkább a teljes anarchiára jellemző, hogy például a horvátországi Európa-bajnokságon nem csupán rengeteg fajta úszódresszt használtak a versenyzők, hanem olykor a legkülönbözőbb márkák kerültek fel egyazon úszóra a "többrétegűség" jegyében, amikor a hivatalos viselet alá, az "űr kitöltésére" két-három további mezt is magára öltött az illető...

"Nincs mese, rendet kell tenni, a világszövetségnek, a FINA-nak sürgősen lépnie kell, hogy véget vessen a káosznak, s eldöntse azt is, hogy például hány mezt hordhat egy-egy versenyző. Mi mindenesetre maradunk az Arenánál, megjegyzem, ebben a szerelésben ért el világcsúcsot az olasz Pellegrini. Az Arena is finomítja tovább a saját termékét, hogy felvegye a versenyt az idén tavasszal az egész ramazurit elindító Speedo céggel, annak rekordesőt hozó, már-már űrkorszakinak számító 'csodadresszével'."