Vágólapra másolva!
Elhunyt Németh Pál atlétaedző, a szombathelyi Dobó SE legendás trénere - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség. A "Dobópápa" június 20-án lett volna 72 éves. A MASZ saját halottjának tekinti Németh Pált.

Németh Pál 1937. június 20-án született Szentkirályon. Fiatalon kosárlabdázott, majd 1956-ban Angliába távozott, 1958-ban amnesztiával tért haza. 1965-ben áttért a röplabdára és a kalapácsvetésre. 1975-ben fejezte be sportpályafutását.

Sportolás mellett a Magyar Állam Vasutak távírásza volt Szombathelyen, majd Győrött dolgozott rajzolóként 1958-ig. 1977-ben kezdte el az edzősködést a Haladás VSE együttesében, a kalapácsvetőket és a diszkoszvetőket edzette.

Edzősége alatt több olimpiai, Európa- és világbajnoki érmes dobót nevelt - többek között Pars Krisztiánt, Gécsek Tibort, Horváth Attilát, Németh Zsoltot. 1989-ben hivatalosan nyugdíjba vonult, de folytatta az edzői munkáját. 1985-ben kapott mesteredzői címet. Az év edzőjévé választották 1998-ban.

Szabadidejében akvarelleket festett, több önálló kiállítása volt, korábban politikai okok miatt nem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára. Csütörtökön még egy kiállítás megnyitóján is szerepet vállalt.

"Nagy veszteség érte a magyar sportot, a magyar atlétikát. Mindenki megdöbbent, amikor meghallottuk a szomorú hírt. Igazi edző volt, akit mindenki szeretett" - mondta az MTI-nek Gyulai Márton, a MASZ főtitkára.

Az olimpiai ezüstérmes Pars Krisztián az MTI-nek azt mondta, mindent amit elért, Németh Pálnak köszönhet. "Tudtuk, hogy nincs jól az öreg, reggel bevitték a kórházba, de erre nem számítottunk. Nem csak edzőm, tulajdonképpen a pótapám volt, mióta tizenegy éve felköltöztem Szombathelyre".

A vb-bronzérmes és Európa-bajnok Gécsek Tibor - Parshoz hasonlóan - szintén úgy nyilatkozott, hogy apjaként tisztelte Németh Pált. "Pali bácsi soha nem mondta, hogy beteg, de a szűkebb kör tudta, hogy problémája van a szívével. Huszonkét évet töltöttem el vele, és szoros kapcsolatban álltunk azóta, hogy 2002-ben befejeztem a versenyzést. Az volt a hitvallása, hogy először embert akar nevelni és csak utána sportolót. Olyan pedagógiai érzékkel nyúlt a gyerekekhez, ami példaértékű és ennek köszönhető, hogy egyedül ilyen sok nagyszerű versenyzőt tudott nevelni. Nemzetközi szaktekintély volt, a világ minden részéről jöttek hozzá tanulni Szombathelyre".