Vágólapra másolva!
Az elkövetkező időszakban gyakorlatilag hetente lesz verseny vagy valamilyen versenyszerű esemény a hazai öttusázók számára, hogy a lehető legjobban tudjanak alkalmazkodni a megváltozott szabályokhoz, azaz a lövészet és futás kombinációjából adódó új helyzethez. Erről a női és férfiválogatottak felkészülését felügyelő Pálvölgyi Miklós beszélt.

"A múlt csütörtökön volt már egy ilyen próbálkozás a Syma Csarnokban. Mivel még nincsenek felállítva a mechanikus billenőtábláink, a normál lőterünkön zajlott a lövészet, vagyis a futás egy része lépcsőzésből állt" - mesélte a szakvezető. "A férfi és női kerettagok egy-két kivétellel mind itt voltak, hozzájuk csatlakoztak ifjúsági korú versenyzők."

A kapitány általános tapasztalatokról egyelőre még nem tudott beszámolni, de jelezte, hogy mostantól rendszeresek lesznek az ilyen jellegű megmérettetések. Mint mondta, jelenleg mindenki igyekszik kitapasztalni, mi a legkedvezőbb neki, megpróbálja felmérni, milyen állapotban kell odaérnie egy-egy állomáshoz, hogy a legpontosabban célozzon. Ehhez olyan óra áll a rendelkezésükre, amellyel mérhető a pulzusszám. Az adatokat rögzítik, például azt, hogy milyen pulzushoz általában milyen lövészet társul, aztán majd sor kerülhet a következtetések levonására.

"A legfontosabb most az, hogy mindenki gyakorolja az új helyzetet. A hétvégén, Székesfehérváron is rendezünk versenyt, ott már billenő táblákkal, aztán a barcelonai edzőtáborozásunk idején nemzetközi tesztre is lehetőségünk nyílik, mert velünk együtt lesznek ott a franciák és az angolok" - tette hozzá.

A férfi- és női keret január 25-től február 8-ig készül az év versenyeire a Barcelona melletti San Cugat edzőtáborában. A jelenleg érvényben lévő - de még minden bizonnyal finomításra váró - szabályok értelmében a hagyományos versenyben a vívás, az úszás és a lovaglás után következik majd a lövészettel kombinált futás. A táv 3x1000 méter, lőni 3x5-öt kell. Aki hibátlanul céloz, továbbmehet, aki hibázik, várakozni kényszerül.

Egy hiba esetén 70 mp-nél lehet újra elindulni, kettő rontásnál 75-nél, és így tovább. Ugyanakkor lehetőség van javításra, tehát, ha valaki gyorsan újratölt és eléri az öt találatot, szintén továbbfuthat. A korongok átmérője akkora, mint a korábbi táblán a hetesé volt. A futásért és a lövészetért egy pontszám jár - jelen állás szerint 14 perces időért 2000 pont -, a megállapított szintidőhöz képest plusz-mínusz négy pontot ér egy-egy másodperc javítás.

Ebben a rendszerben voltaképpen a rontott lövések is másodpercekké alakulnak, hiszen nem lehet azonnal továbbindulni. A lényeg persze az, hogy a hendikepes indítás miatt az egyéni sorrendet a célba érkezés határozza meg, a pontszámokra elsősorban a csapatverseny végeredményének megállapításhoz van szükség, ahogy eddig is.

A nemzetközi szövetség (UIPM) technikai bizottsága ezen a héten, Frankfurtban elemzi a mostanáig felgyülemlett tapasztalatokat. Ezek gyűjtése itthon is folytatódik, és bár a hagyományos februári nemzetközi fedettpályás idénynyitó hivatalosan elmarad, Pálvölgyi Miklós tájékoztatása szerint azért lesz egy rendes verseny, amelyre egy-két külföldi öttusázót is meg szeretnének hívni. A viadalnak azonban egyelőre nincs időpontja és helyszíne.

Az UIPM tavaly november 22-én döntött a futás és a lövészet összevonásáról.