Vágólapra másolva!
A hét végén 26 ország 128 párbajtőrözőnője lép pástra a fővárosi Sportmax II. sport- és szabadidőközpontban megrendezendő Westend Grand Prix-n. Szász Emese címvédőként indul, de jelenleg ő az egyetlen biztos pont a magyar csapatban, s Kulcsár Győző szövetségi kapitány szerint a szakágban katasztrofális a helyzet. A Magyar Vívó Szövetség is nehéz év előtt áll, a tavalyihoz képest idén 150-180 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, ezért drasztikus megszorító intézkedéseket vezetnek be.

A Magyar Vívó Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Füleky András ügyvezető igazgató elmondta, hogy a tavalyi 400 millió forintos költségvetés után idén várhatóan 150-180 millióval kevesebb áll majd rendelkezésre, ezért a kiadásokat minden területen megkurtítják. A szövetség márciusban nem rendezi meg a hagyományos budapesti nőikard-Világkupát, a férfi kard Grand Prix-t takarékossági célzattal a Syma-csarnok helyett az olcsóbban kibérelhető Nemzeti Sportcsarnokban bonyolítja le, csökkentik a versenybírói díjazást, és február 1-től megszüntetik Fodor Attila kommunikációs igazgató főállású foglalkoztatását. S a szakvezetésnek is át kell gondolnia, hogy melyek a legfontosabb külföldi Világkupa-viadalok, mert a versenyzőknek mindegyikre nem lesz lehetőségük elutazniuk.

Az év első női párbajtőr Grand Prix-versenyére szerencsére nem kell messzire menni, mert a Westend GP-t pénteken és szombaton Budapesten, a Sportmax II. sport- és szabadidőközpontban rendezik. A mezőny 26 ország 128 indulójával roppant erős lesz, pástra lép a pekingi olimpiai bajnok német Britta Heidemann, valamint az atlantai aranyérmes francia Laura Flessel is.

Ugyanakkor a sydneyi és athéni győztes Nagy Tímea hiányozni fog, egyelőre nem dőlt el, hosszú távon miként alakul a sorsa. A pekingi olimpia egyetlen magyar vívóérmét szállító, bronzérmes Mincza-Nébald Ildikó második gyermekét várja, és az ugyancsak az idősebb versenyzők közé számító, de tavaly egyéni Európa-bajnoki címet szerzett Hormay Adrien sem indul. Bár még januárban is részt vett a válogatott egyik edzésen, a civil munkája kitölti a mindennapjait.

"Hölgyek esetében nem illik a korukról beszélni, ezért úgy fogalmazok, hogy a rutinosabb versenyzőket, akik vélhetően a londoni olimpiai csapatba már kerülnének be, arra szeretném rávenni, hogy adják át a tudásukat, a mérhetetlen tapasztalatukat a fiataloknak. S a vívást semmiképpen se hagyják abba egyik napról a másikra" - fogalmazott Kulcsár Győző szövetségi kapitány, aki már a jövő csapatát építi. Ám jelen helyzetben ez nem egyszerű feladat.

Forrás: [origo]

Szász Emese címvédőként lép pástra

"Női párbajtőrben jelenleg katasztrofális a helyzetünk, mert Szász Emese az egyetlen biztos pont a csapatban, és talán még Izsó Katalint sorolhatnám mellé. Tóth Hajnalka térdműtéten esett át, így egyelőre rá sem számíthatok. Előállt az a helyzet, hogy úgymond idegenlégiósokat kell figyelnem. Révész Julianna Angliában, Kiskapusi Dóra Spanyolországban, Szele Réka pedig az Egyesült Államokban él, de nekik is vállalniuk kellene az edzőtáborokban való részvételt, ami az esetükben nehezen megoldható" - mondta el Kulcsár Győző, aki klubedzőként a Vasasban dolgozik tovább, s éppen csütörtökön írta alá a szerződését. A négyszeres olimpiai bajnokot a Honvédból követte a piros-kékekhez a Westend GP-n címvédőként induló Szász Emese is.

"Ha sikerülne megismételni a tavalyi formámat, akkor lenne esélyem a győzelemre. Kiemeltként a pénteki selejtezőben nem kell vívnom, és ezen a napon nem is megyek ki a csarnokba. Tavaly így tettem, és akkor bejött! Ami a vasárnapi csapatversenyt illeti, mindannyian motiváltak vagyunk, és reméljük, hamarosan újra ütőképes magyar válogatott alakul majd ki" - nyilatkozta Szász Emese.

A hét végi viadal pénteken a selejtezővel 9 órakor kezdődik Sportmax II. sport- és szabadidőközpontban. Szombaton 9 órától zajlanak a 64-es tábla asszói, a négyes döntő összecsapásaira pedig 14.30-kor kerül sor. Vasárnap 9-kor startol a csapatverseny, a bronzmérkőzés 13, a döntő 14.30-kor lesz.