Vágólapra másolva!
A tavalyi aranyérme után Szász Emese idén is dobogóra állhatott a budapesti női párbajtőr Westend Grand Prix-n, a Vasas versenyzője szombaton a harmadik helyen végzett. Szász a négyes döntőben a francia színekben vívó Király Hajnalkától kapott ki, aki végül ezüstérmes lett, az aranyat az orosz Anna Szivkova vitte el.

A pénteki selejtezők után a Sportmax II. sport- és szabadidőközpontban szombaton öt hazai vívónő kezdett a 64-es főtáblán, ám közülük hárman már az első akadályon elbuktak. Takács Emese a francia Jeanne Colignontól 15-13-ra, Békefi Edina a harmadik helyen kiemelt német Imke Duplitzertől 15-8-ra, Révész Julianna pedig a nyolcadikként rangsorolt orosz Ljubov Sutovától 15-11-re kapott ki.

"Az oroszokkal általában nincs szerencsém, és el kell ismernem, hogy most fegyelmezetlenül is vívtam. De nem vagyok nagyon elkeseredve, visszatérésnek ez azért nem volt rossz, mert Világkupa-versenyen két éve indultam legutóbb " - nyilatkozta a Londonban élő, s ott egy exkluzív magazinokat kiadó cég munkatársaként dolgozó Révész Julianna.

Izsó Katalint ellenben nem tudta feltartóztatni orosz ellenfele, a Vasas fiatal versenyzője az asszója végén rutinos öreg rókákat idézően operált együttes találatokkal, és így nyert 15-14-re Jelena Sasarina ellen. A címvédő Szász Emese pedig, aki kiemeltként mentesült a pénteki selejtezők alól, 15-7-re leiskolázta az észt Kristina Kuustot.

Szász aztán a 32-ből is könnyedén lépett tovább, és a második asszóját ugyancsak 15-7-re nyerte. Az áldozata ezúttal a német Beate Christmann volt. Duplitzer viszont Békefi után Izsót is a lelátóra küldte a nézők közé, 15-13-ra nyert a magyar lány ellen. A németek csapatban olimpiai ezüstérmes, a páston tankként rohamozó, termetes versenyzője 3-3 után 9-5-re elhúzott, és Izsó erejéből már csak arra telt, hogy még 12-10-re felzárkózzon.

"Eddig kétszer vívtam Duplitzerrel, egyéniben kikaptam tőle, egy csapatversenyen legyőztem, utóbbiból azonban nem lehet kiindulni. Jó lett volna most nyerni ellene, és picit szomorú is vagyok, hogy nem sikerült, de azért nincs itt a világ vége. Már csak azért se, mert vasárnap csapat Világkupa-verseny lesz, egész jó kis együttesünk van, és bízom benne, hogy jól is szerepelünk" - fogalmazott Izsó Katalin.

Szász Emese már az egyéniben is nagyon jól szerepelt, mert ha nem kis nehézségek árán is, de a folytatásban a csapatban kétszeres olimpiai bajnok orosz Tatjana Logunovát 13-12-re, majd a holland Sonja Tolt 15-13-ra verte, így bemasírozott a négy közé, és ezzel eldőlt, hogy a tavalyi aranya után idén is a dobogón végez. S mit tesz a sors, a döntőbe jutásért a már évek óta francia színekben vívó, hatszoros csapatvilágbajnok Király Hajnalka ellen kellett pástra lépnie. Ez az asszó sajnos csak 5-5-ig volt szoros, innen Király 12-6-ra meglépett, és a lendületéből nem vesztve 15-7-re nyert. Így Szász Emese bronzérmes lett.

Forrás: [origo]

Király Hajnalka a L'Equipe munkatársnőjének nyilatkozik

"Kicsit csalódott vagyok, mert mindig győzni jön az ember... Ma sajnos nem vívtam igazán jól, szinte egész nap küszködtem, ennek tükrében pedig a harmadik hely végül is nem rossz eredmény. Szerintem holnap már sokkal jobban tudok majd örülni neki. S elmondhatom, hogy a Westend Grand Prix-n már teljes a kollekcióm, hiszen tavaly megnyertem, két éve ezüstérmes voltam, most pedig megvan a bronz is. Hajni lehengerlően vívott ellenem, nekem sajnos semmi nem jött össze, de ilyen a vívás..." - mondta el Szász Emese.

A másik ágon az orosz Anna Szivkova 11-10-re nyert az olasz Nathalie Moellhausen ellen, és végül az aranyérmet is megszerezte, mert az első helyért Királyt is legyőzte, 15-9-re.

"Nem jó érzés a döntőben kikapni, így ha nem lett volna ez az utolsó asszó, akkor abszolút elégedett lennék. Ám az ezüstnek is örülök, mert Emesét még soha nem tudtam legyőzni" - árulta el Király Hajnalka, akire még várt a doppingvizsgálat, utána pedig rögtön indult is a repülőtérre, és utazott vissza Párizsba. A vasárnapi csapatversenyben már nem lép pástra, mert a francia szakvezetés is lehetőséget kíván adni a fiataloknak. Ám Király elmondta, hogy a 2010-es vb-ig mindenképpen vívni szeretne, azt ugyanis éppen Párizsban rendezik.

Eredmények, a 64 között:
Szász Emese - Kuust (észt) 15-7
Izsó Katalin - Sasarina (orosz) 15-14
Colignon (francia) - Takács Emese 15-13
Sutova (orosz) - Révész Julianna 15-11
Duplitzer (német) - Békefi Edina 15-8

a 32 között:
Szász - Christmann (német) 15-7
Duplitzer (német) - Izsó 15-13

a 16 között
Szász - Logunova (orosz) 13-12

a 8 között:
Szász - Tol (holland) 15-13

a négy között:
Király (francia) - Szász 15-7
Szivkova (orosz) - Moellhausen (olasz) 11-10

az 1. helyért:
Szivkova - Király 15-9

Végeredmény:
1. Szivkova
2. Király
3. Szász és Moellhausen.
Izsó Katalin a 27., Takács Emese a 38., Révész Julianna az 57., Békefi Edina a 61. helyen végzett. A pénteki selejtezőben búcsúzott Bukóczki Bianka 67., Kiskapusi Dóra 72., Szeile Rita 73., Budai Dorina 77., Tóth Annamária 87., Antal Edina 90., Mihály Kata pedig 101. lett.

A Sportmax II. sport- és szabadidőközpontban vasárnap csapatversenyt rendeznek, a program 9 órakor kezdődik, a döntőre 14.30-kor kerül sor. A magyar csapat Szász Emese, Izsó Katalin, Révész Julianna, Kiskapusi Dóra összeállításban lép pástra.