Vágólapra másolva!
Kora délután hazaérkezett a torinói Európa-bajnokságon egy-egy arany- és ezüst-, valamint hat bronzérmet nyert magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, amely a szakvezetés szerint eddigi legnagyobb sikerét érte el.

"Ezzel az eredménysorral valóban Európa meghatározó országai közé emelkedtünk ebben a sportágban" - mondta Darázs István, a válogatott vezetője. "Az elmúlt években a csapat sikerességére helyeztük a hangsúlyt, és ennek most ért be a gyümölcse."

Darázs hozzátette, a szép sikerek ellenére azért akadnak problémák is, ugyanis tavaly pénzhiány miatt nem tudtak elutazni a távoli Világkupa-versenyekre, s ezáltal valószínűleg nem sikerül kvalifikálnia magát egyik nemnek sem a csapat-világbajnokságra. Ezt figyelembe véve a következő jelentős állomás a márciusi vb lesz, amelyre Bécsben kerül sor.

"Persze a legfőbb cél a jövő évi vancouveri olimpia. Abban reménykedünk, hogy mindkét staféta kvótát szerez. Ez azt jelentené, hogy öt-öt versenyzőt indíthatnánk Kanadában" - tette hozzá Darázs.

A legfényesebb érmet a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összeállítású női 3000 m-es váltó szerezte vasárnap este, míg a második helyről Knoch Viktor gondoskodott még szombaton, 500-on. Knoch a legeredményesebb versenyzője volt a küldöttségnek, ugyanis 1500-on és 1000-en harmadikként zárt, ráadásul az összetett pontversenyben is bronzérmes lett, ami nagy siker. Tagja volt a szintén bronzérmes váltónak is, Darázs Péterrel, Galambos Gáborral és Béres Bencével harcolta ki a dobogós pozíciót 5000 m-en. Szombaton Huszár (500 m), majd vasárnap Heidum (1000 m) is harmadik lett.

"Fantasztikus érzés, hogy nyertünk váltóban. Eddig ez hiányzott az eredményeink közül. Boldog vagyok, mert nagyon vágytunk már arra, hogy csapatként is sikeresek legyünk. Már az elmúlt években is kijöhetett volna a lépés, de mindig közbejött valami. Egyéniben is maximálisan elégedett vagyok, hiszen betegségek hátráltattak, így a hosszabb távokat nem bírtam erővel, de 500-on, amiben a legjobban bíztam, ott összejött a bronzérem" - mondta boldogan Huszár, aki a torinói olimpián negyedik hellyel pontszerző volt.

"Tavaly is jól sikerült a kontinensviadal, de most felülmúltuk azt az eredményt is. Ezek a sikerek pedig önbizalmat adnak nekünk, ami ebben a sportágban rendkívül fontos" - mondta Heidum.

A torinói játékokon ötödik Knoch Viktor is elsősorban a csapat sikerességét emelte ki, főleg azt figyelembe véve, hogy Lóth Manó Dávid sérülése miatt tartalékosan végeztek váltóban harmadik helyen. Hozzátette, hogy összetettbeli harmadik helye mindennél többet ér.