Társoldalunk:

Boltnak már csak sprintelni kell megtanulnia

2009.01.29. 17:25

Maurice Greene, már visszavonult olimpiai és világbajnok amerikai sprinter szerint a pekingi játékokon három számban világcsúccsal győztes jamaicai Usain Bolt elképesztő tehetség, aki mindent ösztönösen csinál, s ha megtanul sprintet futni, számtalan rekordot dönthet meg még a jövőben.

"Nem is tudom, mit gondoljak róla. Olyan dolgokat tud, amiket soha senki korábban" - nyilatkozta szerdán a korábbi világcsúcstartó amerikai atléta. "Úgy futott tavaly világcsúcsokat, hogy láthatóan még nem tudja, mit is csinál pontosan sprint közben. Amennyiben tudatossá válik, a mostaninál is sokkal jobb lehet. Most még elképzelhetetlen eredményeket produkálhat."

A sydneyi olimpia 100 méteres bajnoka szerint Boltnak nem csupán a stílusa, hanem az izomzata sem kifejlett még igazán:  "Fizikálisan még mindig csak egy fiúnak számít. Az izmai egyelőre nem olyanok, mint egy férfié."

A 22 éves Usain Boltra már évekkel ezelőtt felfigyeltek a sportágban, 2004-ben ugyanis még 18 éves sem volt, amikor 19.93 mp-et futott 200-on, ami mind a mai napig junior világcsúcs. Igazán persze tavaly, már felnőtt világbajnoki ezüstérmesként robbant be a köztudatba.

Május végén már 9.72 mp-re javította a 100-as rekordot, majd szezonbéli diadalmenete Pekingben teljesedett ki, ahol mindkét vágtaszámban (100 m: 9.69 mp, 200 m: 19.30 mp), illetve a jamaicai váltóval 4x100-on (37.10 mp) is rekorddal nyert.

Greene elismerő szavai valószínűleg különösen jól eshetnek a fiatal atlétának, akit pekingi sikerei óta többen - nyíltan, vagy burkoltan - doppingolással vádoltak meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK