Vágólapra másolva!
Az amerikai úszószövetség csütörtökön három hónapra felfüggesztette Michael Phelps versenyjogát, amiatt a fotó miatt, amelyen a pekingi olimpia nyolcszoros bajnoka egy marihuána fogyasztására alkalmas vízipipát tart a szájához.

A fényképet a News of the World című brit lap közölte a hétvégén, novemberben készült a dél-karolinai egyetem diákjainak egyik házibuliján. Az újság ugyan nem állította, hogy Phelps kábítószert szívott, ám jelezte: az eszközt általában arra használják. Phelps elismerte, hogy a fotó valódi, egyben bocsánatot kért mindenkitől, és hangsúlyozta: többet nem fordul elő hasonló eset.

A szövetség a döntés indoklásában leszögezte: nem doppingvétségről van szó, de hangsúlyozottan fel akarja hívni az úszó figyelmét arra, hogy a pipázással számtalan embernek okozott kiábrándultságot, és különösen azokra a fiatalokra volt kedvezőtlen hatással, akik példaképként tekintenek rá, és igyekeznek a nyomdokaiba lépni. "Michael elfogadta a büntetést, és mindent elkövet, hogy visszaszerezze a bizalmunkat" - olvasható a szövetség közleményében.

A három hónap idejére az anyagi támogatást is megvonják Phepstől, az úszót szponzoráló Kellogg cég pedig már korábban jelezte, hogy nem újítja meg szerződését a sportolóval. Phelps ezen kívül büntetőjogi felelősségre vonásra is számíthat, Richland megye seriffje ugyanis eljárást kezdeményez ellene. Dél-Karolinában a marihuána birtoklása 570 dolláros (125 ezer forint) pénzbírsággal vagy 30 napos elzárással büntethető.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elegendőnek tartotta az úszó bocsánatkérését, és tulajdonképpen a versenyjog felfüggfesztése is jelképes büntetés, hiszen Phelps eleve csak a nyári világbajnokságon versenyzett volna legközelebb.

A 23 éves Phelps a 2008-as nyári olimpián gyakorlatilag minden rekordot megdöntött: 200 gyorson, 100 és 200 pillangón, 200 és 400 vegyesen, a 4x100-as és 200-as gyorsváltóval, valamint a 4x100-as vegyesváltóval is győzött, egyedül 100 pillangón nem javított világcsúcsot. Nyolc aranyérmével megdöntötte honfitársa, Mark Spitz 1972-es, Münchenben felállított hételsőséges rekordját, ráadásul 14 aranyérmével minden idők legsikeresebb olimpikonja lett. Pekingben Cseh László három számban is mögötte végzett a második helyen.