Vágólapra másolva!
Szófiában február 16. és 28. között rendezik meg a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a 2007-es Világkupa-győztes amerikai Gata Kamsky nyolcjátszmás párosmérkőzését. A párharc nyertese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A 250 ezer dolláros díjalapú összecsapás esélyese a hazai pályán játszó, a világranglistát vezető Topalov, aki pályafutása során még nem vesztett játszmát a jelenlegi rangsorban 17., Anatolij Karpovval 1996-ban világbajnoki döntőt is játszó Kamskyval szemben.

A sakk világában az utóbbi években megszokott bonyodalmak, váratlan húzások előzték meg a nagy érdeklődéssel várt szófiai párharcot, Veszelin Topalov és Gata Kamsky összecsapását. A címegyesítő világbajnoki döntőt Topalov 2006 őszén Elisztában rapid rájátszásban elvesztette Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Mindkettőjük által elfogadott és aláírt szabályzat értelmében a legyőzött sakkozónak nem volt joga játszani a 2007-es mexikói vb-n! Hiába ostromolták a bolgárok jobbnál jobb anyagi ajánlatokkal Kramnyikot, nem került sor visszavágó mérkőzésre. A FIDE vezérkara hosszas alkudozások után úgy döntött, hogy biztosítja Topalov számára a lehetőséget, hogy ismét harcba szállhat a világbajnoki címért. Ha Kramnyik győzött volna Mexikóban, akkor az exvilágbajnok vele játszott volna meccset. Anand hódította el azonban a világbajnoki koronát, a szabályzat értelmében Kramnyiknak joga volt az indiai nagymesterrel visszavágót játszania. A párharcot Anand 6,5-4,5-re megnyerte, megvédte címét.

Anand mexikói győzelmével dőlt el, hogy Topalovnak a 2007-es Világkupa-győztesével, Kamskyval kell megmérkőznie a kihívó címéért. A bolgár főváros azonnal bejelentkezett 150 ezer dolláros díjalappal rendezőnek, de meglepő módon Kamsky ukrán menedzsere egy fantasztikus ajánlattal rukkolt ki, 750 ezer dollár díjat kínált a küzdő feleknek. A FIDE a jobb anyagi feltételeket elfogadta, de kiderült, hogy vaklárma volt az egész. Szófia fenntartotta rendezési szándékát, de Kamsky nyílt levelekkel szerette volna elérni, hogy semleges pályán küzdjenek meg. Az újabb diplomáciai bonyodalmakat a bolgár főváros végül 250 ezer dolláros díjalappal "megnyerte". Az eredetileg novemberre tervezett meccset februárra halasztották, s ennek áldozatául esett Topalov, kénytelen volt lemondani a linaresi versenyt, míg Kamsky játszhatott Wijk aan Zee-ben.

A két mérkőző fél között egy év a korkülönbség, Kamsky 1974-ben, Topalov 1975-ben született, de eddigi pályafutásuk merőben eltérően alakult. A 15 éves korában már szovjet ifjúsági bajnokságot nyert Kamsky 1989-től él Amerikában. 1993-ban mindkét világbajnoki zónaközi döntőről kvalifikálta magát a vb-jelölti párosmeccsekre. Vlagyimir Kramnyikot és Nigel Shortot is a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) ciklusban 5,5-1,5-re győzte le! Viswanathan Anandtól 6,5-4,5-re kapott ki, az indiai sakkozó játszhatott Garri Kaszparovval a PCA világbajnok címért.

A FIDE ciklusában Kamsky először a holland Paul van der Sterren ellen nyert 4,5-2,5-re, majd Anand ellen szinte reménytelen helyzetből, kétpontos hátrányból egyenlített. Az indiai sakkozó hazai pályán, Sanghi Nagarban már 3,5-1,5-re vezetett, 4-4 után rájátszásban Kamsky kettős győzelmet aratott. A világbajnok-jelölti döntőben az orosz Valerij Szalov ellen diadalmaskodott 5,5-1,5-re. 1996-ban Elisztában játszotta Anatolij Karpovval a világbajnoki döntőt, a sakkozás 12. világbajnoka 10,5-7,5-re nyert, de a meccs korántsem volt mentes kisebb-nagyobb botrányoktól. Kamsky menedzsere, édesapja szinte naponta bombázta újabb és újabb beadványokkal a meccs főbíróját, a holland Geurt Gijssent és a párharc zsűrijét.

Kamsky a vereség után hátat fordított a sakknak és megkezdte egyetemi tanulmányait. A FIDE 1999-es, kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban megpróbálkozott a visszatéréssel, de már az első fordulóban vereséget szenvedett a későbbi győztes orosz Alekszandr Halifmantól. Az újabb csalódás után Kamsky közel öt éven keresztül nem játszott egyetlen versenyen sem, 2004-től kezdetben csak rapidtornákon szerepelt, majd elindult az amerikai bajnokságon. Nagy szenzáció volt visszatérése, sokan nem bíztak abban, hogy képes lesz pótolni a kihagyott éveket.
A Hanti-Manszijszkban 2005-ben megrendezett Világkupán a nyolcaddöntőben kikapott az orosz Alekszandr Griscsuktól, a norvég Magnus Carlsen elleni győzelmével végül kilencedik lett, és ezzel világbajnok-jelölt. Kamsky egyre jobb formában játszott, 2006-ban a szófiai tornán Topalov legnagyobb riválisa volt, majd a torinói sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatott éltáblásaként jeleskedett. A világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Elisztában a francia Etienne Bacrot nem jelentett számára akadályt, de az izraeli Borisz Gelfandtól vereséget szenvedett, így nem vívta ki a mexikói vb-n való szereplés jogát.

Gata Kamsky a 2007-es Világkupa első fordulójában 1,5-0,5-re győzte le a junior világbajnok egyiptomi Adly Ahmedet. A 64 között az izraeli Borisz Avrukh ellen nyert 1,5-0,5-re. A harmadik körben a bolgár Kiril Georgijevvel szemben biztosította továbbjutását, ismét 1,5-0,5-tel lépett tovább. A nyolcaddöntőben az orosz Peter Szvidlerrel került szembe, rapid rájátszás hozta meg számára a szép sikert, 2,5-1,5-tel került a negyeddöntőbe, ahol az ukrán Ruszlan Ponomarjovot győzte le 1,5-0,5-re, veretlenül jutott a döntőbe, ahol a második játszma megnyerésével 2,5-1,5-re diadalmaskodott. Kamsky a Világkupán hét partit nyert meg - ebből hatot a klasszikusnak nevezhető időbeosztás szerint - 11 játszmája végződött pontosztozkodással, ebből egy Szvidler elleni rájátszásban. Középszerű eredmények mellett tavaly éltáblása volt a drezdai sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatottnak.

A bolgárok világklasszisa Veszelin Topalov névjegyét 1994-ben, a moszkvai sakkolimpián tette le, amikor Garri Kaszparovot érdekes tisztáldozattal legyőzte. Szép sikereket ért el 1996-ban, Amszterdamban, Madridban és Novgorodban nyert tornát, átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt. Egy évvel később Dos Hermanasban, majd Leonban diadalmaskodott. Topalov valamennyi kieséses rendszerű világbajnokságon játszott. A groningeni vb-n 1997-ben kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Jeroen Piket ellen vesztett. Két év múlva Las Vegasban a 16 között Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. 2001-ben holtversenyben Kramnyikkal volt első a dortmundi tornán. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul a spanyol Alekszej Shirovval szemben.

Topalov 2002-ben Lékó Péterrel vívta Dortmundban a klasszikus világbajnok-jelölti elődöntőt, 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. 2004-ben Tripoliban, a FIDE vb-n első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen azonban négy remivel kezdte a meccset, és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

2005-ben a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt. Harmadik volt Wijk aan Zee-ben, Garri Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett.

Az argentínai San Luisban nyolc résztvevővel, kétfordulós viadalon döntötték el FIDE világbajnoki címet. Veszelin Topalovot már a 13. forduló után világbajnokként ünnepelhették. A legjobban felkészült, kirobbanó formában játszó, az első félidőben káprázatos eredményességgel sakkozó Topalov másfél pontos előnnyel győzött. A legérdekesebb sakkot játszó, remekül felkészült, a legjobb segítő csapatot maga mögött tudható Veszelin Topalov fejére került a korona. A bolgár nagymester hét játszma után már kétpontos előnnyel vezetett, mindössze Viswanathan Anandnak "ajándékozott" fél pontot. Egyszer volt nagy bajban, Lékó Péter ellen az első fordulóban, de nagymesterünk egyenesen vesztésre rontotta nyerőesélyes állását. A második körben Topalov taktikusan játszott, nem kockáztatott, hetes remi sorozattal is biztosan érte el kitűzött célját.

Az újdonsült világbajnok nem sokat pihent a babérjain. Átlépve a bűvös 2800 Élő-pontos határt januárban Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperversenyen szerepelt és Viswanathan Ananddal holtversenyben az élen végzett. A Morelia-Linares szuperverseny első félidejében pocsékul sakkozott, hét partiból csak 2,5 pontot gyűjtött. Spanyol földön már remekelt, veretlenül 5,5 pontot szerzett, s végül holtversenyben második lett. Szófiában már hivatalos világranglista-vezetőként szerepelt, a megszokott forgatókönyvet láttuk, rossz első félidő után szárnyalt a folytatásban, az utolsó négy partit megnyerve lett első.

Topalov menedzserének, Szilvio Danailovnak a célja az volt, hogy egyfajta "börze" legyen a világbajnoki címért folytatott versengés. Aki egymillió dollárnál többet tud kínálni a meccsért, megmérkőzhet a világbajnokkal. A FIDE vezérkarának egy csoportja is támogatta a képtelen ötletet, majd rendeződtek a viszonyok, csak a hivatalos világbajnoki rendszerben lehet kiharcolni a kihívói jogot! A címegyesítő meccset Elisztában játszotta le Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov. Máig sem érthető egyezményt írtak alá: a győztes mindent visz! Szinte hihetetlen, hogy a döntőn rapid rájátszásban vereséget szenvedő Topalovnak (a San Luis-i vb győztesének) kevesebb joga volt, mint az említett vb második-negyedik helyezettjének, akik előversenyek nélkül játszhattak a mexikói vb-n.

A diplomáciai csatározás megviselte a bolgárexvilágbajnokot, formája korántsem volt egyenletes. Hhármas holtversenyben megnyerte a Corus 2008 szuperversenyt, majd Linaresben az utolsó helyet osztotta Lékó Péterrel. Hazai pályán, Szófiában a torna első félidejét mínuszban zárta, majd javított a második körben, és harmadszor is győzött. Vitoriában a "Bajnokok Ligája" elnevezésű versenyen is diadalmaskodott. Wijk aan Zee-ben azonban nagyot botlott, csak Kramnyik elleni parádés nyerése vigasztalhatta. Linaresben begyűjtött négy vereséget is, holtversenyben harmadik lett. Szófiában nem bírt a fantasztikus formában játszó Vaszilij Ivancsukkal. Az év második felében magára talált és parádés teljesítményt nyújtott. A Grand Slam döntőt megnyerte, Anand gyengélkedésének köszönhetően visszaszerezte a világranglistán az első helyet. A decemberi nankingi szuperversenyen is remekelt, másfél pontos előnnyel ért célba.
Topalov és Kamsky korábban csak nyolc partiban mérte össze erejét, ennek prózai oka, hogy az amerikai nagymester 1996-ban, Anatolij Karpovval vívott világbajnoki döntője után hátat fordított a sakknak, és 2005-től játszik ismét. Topalov négy partit nyert meg, ebből hármat 2006-ban, négyszer megosztoztak a ponton. Egyértelműen Topalov a meccs esélyese, de a hazai pálya a nagy elvárás miatt akár lélektani terhet is jelenthet. Topalov tőle szokatlan módon igen visszafogottan nyilatkozott esélyeiről. A nyolcjátszmás lebonyolítás mellett óvatosan kell kockázatot vállalni, a kínálkozó esélyeket hibátlanul kihasználni. Az első partit február 17-én játsszák, minden második játszma után pihenőnapot kapnak a nagymesterek. 4-4 esetén február 28-án rapid rájátszás döntené el a győztes, a kihívó személyét.

Topalovot a felkészülésben és a párharc során hármas szekundánsi gárda segíti majd. Honfitársa, Ivan Cseparinov mellett a spanyol Francisco Vallejo Pons és a holland Erwin L'Ami. A balhék után Kamsky lecserélte stábját, az izraeli Emil Szutovszkij nemcsak a szakmai munkáért felelős, hanem a sajtó felé is képviseli megbízóját. Egyes portálok tudni vélik, hogy a Kamsky-csapat Moszad-ügynököt bízott meg, hogy átvizsgálja a párosmérkőzés helyszínét.

Nagy kérdés, hogy a bolgár exvilágbajnok megnyitáselméleti felkészültségével miként tudja Kamsky felvenni a versenyt. Ritkább változatokat vet be, vagy vállalja a "veszélyt", és divatos varikban készített elő meglepetéseket? Négy vereségéből kettőt idézünk fel, mindkettőt Szófiában szenvedte el.

Topalov,V (2804) - Kamsky,G (2671)
Szláv védelem [D15]
Szófia 2006

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 a6 5.c5 Hbd7 6.Ff4 Hh5 7.Fd2 Hhf6 8.Bc1 g6 9.h3 Vc7 10.g3 Fg7 11.Ff4 Vd8 12.Fg2 Hh5 13.Fg5 h6 14.Fd2 0-0 15.e4 dxe4 16.Hxe4 Hhf6

Sötétnek nagy gondot jelent figuráinak kifejlesztése, 16...Hdf6 17.Hc3 Vc7 18.0-0 Fe6 19.Be1 is világosra volt előnyös.

17.Hc3 Be8 18.0-0 Hf8?!

Kamsky meggondolta magát és lemondott az e7-e5 lehetőségről. A parti előtt a tornán éllovas rossz taktikát választott, passzívan játszva próbálta felvenni a harcot a bolgár világelsővel szemben.

19.Vb3 He6 20.Fe3 Hc7 21.He5 Hfd5 22.Hxd5 Hxd5 23.Fd2 Fxe5

Nem éppen jókedvében döntött Kamsky, hogy nem tűri tovább a világos előőrs huszárt.

24.dxe5 h5 25.Bfe1 Vc7

Forrás: [origo]

26.e6!

Tematikus gyalogáldozat, amelyet követ a minőségáldozat.

26...Fxe6 27.Bxe6! fxe6 28.Be1

A sötét hadállás ezer sebből vérzik.

28...Vd7 29.Vd3 Kh7 30.Be5 Hf6 31.Ve3 Kg7 32.Fe4

A világos haderő felsorakozott a sötét király elleni támadásra.

32...Kf7

Reménytelen sötét állása 32...Hxe4 33.Bxe4 e5 34.Vh6+ Kf7 35.Bxe5 Bh8 36.Vf4+ Kg8 37.Vc4+ Kf8 38.Fc3 után is.

33.Fc2 Bad8 34.Vh6! Bg8

Az áldozatul kínált futó nem üthető, 34...Vxd2-re 35.Fxg6+ Kg8 36.Bg5! nyert volna.

35.Fa5 Vd4 36.Fc3

A világos futópár diadalt arat.

36...Vc4 37.Fb3 Vd3 38.Fxe6+ Ke8 39.Kg2

A bolgár világbajnok demonstrálja a világos támadásának erejét, még egy szerény királylépésre is van ideje.

39...Bf8 40.Vg7 Bd5 41.Ff5 Bf7

Forrás: [origo]

42.Bxe7+! A végső poén, méltó befejezése a remek támadásvezetésnek. 42... Bxe7-re 43.Vh8+ Kf7 44.Vxf6+ Ke8 45.Vh8+ Kf7 46.Vg7+ Ke8 47.Vg8 mattolt volna!

Kamsky,G (2671) - Topalov,V (2804)
Szicíliai védelem [B97]
Szófia, 2006

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fg5 e6 7.f4 Vb6 8.Hb3 Fe7 9.Vf3 Hbd7 10.0-0-0 Vc7 11.Fd3 b5 12.Bhe1 Fb7

Topalov készülhetett Kamsky változatára, hiszen a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán előszeretettel játszotta. 12...b4 13.He2 Fb7 14.Kb1 h6 15.Fh4 a5 16.Hbd4 a4 17.Hb5 Vb8 18.Hed4 Hc5 19.g4 b3 20.c4 bxa2+ 21.Kxa2 0-0 22.g5 hxg5 23.Fxg5 Bc8 24.Vh3 Hxd3 25.Vxd3 Bc5 26.Ba1 Fd8 27.e5 dxe5 28.fxe5 He4 29.Fxd8 Vxd8 30.Bxe4 történt Kamsky és Szakajev partiban és világos könnyen nyert.

13.Vh3 b4 14.Hb1 e5!

A bolgár világbajnok újítása. 14...a5 15.Hd4 Hc5 16.Fb5+ Kf8 17.Hd2 Bc8 18.e5 dxe5 19.fxe5 Hfe4 20.Hxe4 Fxe4 21.Fxe7+ Vxe7 22.Kb1 h5 23.Fe2 Vg5 24.Ff3 Vg6 25.Vg3 Vxg3 26.hxg3 a4 folytatást láttuk a Kamsky-Szmirin partiban, sötétnek kedvező végjátékkal. Az amerikai nagymester bizonyára javítani akarta a változatot, de Topalov még esélyesebb folytatást talált. Ez meglepte Kamskyt, s ellenállás nélkül vesztett.

15.H1d2 a5 16.Kb1 a4 17.Hc1 0-0 18.He2 Bfc8 19.Hg3 g6 20.Hc4 Fa6 21.b3 axb3 22.cxb3 Hc5 23.He2 Hfxe4 24.Fxe7 Vxe7 25.Fxe4 Hxe4 26.Hb6

Forrás: [origo]

26...Va7!

A félig nyílt a vonalon döntő erővel bontakozik ki a sötét támadás.

27.Hxa8

Fonalas a matt 27.Hxc8-ra 27...Fd3! 28.Vxd3 Vxa2+ 29.Kc1 Va1+ 30.Kc2 Ba2-vel.

27...Bxa8 28.a4 Fxe2 29.Bc1 Vf2 és világos feladta