Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Bécsben rendezik meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát, amelyen borítékolhatóan az ázsiai és az észak-amerikai versenyzők lesznek majd a főszereplők. Ugyanakkor az év eleji torinói Európa-bajnokságon szenzációs teljesítménnyel nyolc érmet szerzett magyar csapat tagjai sem csupán statisztálni érkeztek az osztrák fővárosba.

- Az Eb-n várakozáson felül szerepeltek a férfiak és a nők is; mindez milyen reményekre jogosít fel bennünket a világbajnokságon?- kérdeztük a már a helyszínen tartózkodó válogatott vezetőjét, Darázs Istvánt.
- Az nem is lehet kérdéses, hogy a kanadaiak, a koreaiak és a kínaiak mindkét nemben jobbak nálunk, az amerikaiakkal és a japánokkal viszont már kemény harcokat vívhatunk. Amennyiben az egyéni távokon sikerülne bejutnunk a negyeddöntőbe, vagyis a legjobb tizenhat közé, már szép eredmény lenne, a nyolcba kerülés pedig egyenesen gyönyörű. Világbajnokságon korábban Huszár Erika tudta egy alkalommal beverekedni magát a nyolcba, tehát az elődöntőbe. Azzal mindenesetre máris csúcsot döntöttünk, hogy a női váltónk rajthoz állhat, mert korábban erre még nem volt példa. A vb-n a hat Világkupa eredményei alapján csupán a rangsor első nyolc helyezettje indulhat.

- Nagy csoda kellene ahhoz, hogy az Eb-címvédő Huszár, Heidum, Darázs, Keszler négyes - amely Torinóban a sportág első magyar Eb-aranyát szerezte - odaérjen a dobogóra, vagy legalább a közvetlen közelébe?
- Meglehetősen. A lebonyolítás értelmében a nyolc váltót két négyes elődöntőbe sorsolják, innen az első kettő jut be a fináléba, B döntőt pedig már nem rendeznek. Az 5-8. helyek az elődöntők időeredményei alapján alakulnak ki. Vélhetően bennünket ez érint majd, így a lányoknak az elődöntőben a taktikázás mellett arra is figyelniük kell, hogy jó időt érjenek el.

- Ami az egyénit illeti, a jelenlegi formákat nézve kinek van a legnagyobb esélye arra, és melyik távon, hogy megközelítse az ázsiai és az észak-amerikai versenyzőket?
- Erre nagyon nehéz válaszolni, mert rengeteg múlik azon, hogy az első napon, azaz pénteken hogyan szerepelünk 1500 méteren. Tudniillik utána az 500-as távra az 1500 eredményei alapján készítik el sorsolást. Nagyon fontos tehát, hogy mind négy versenyzőnk helytálljon már 1500-on is. A férfiaknál Knoch Viktor és Darázs Péter, a nőknél Huszár Erika és Heidum Bernadett indul majd. És azért is nehéz dolguk lesz, mert azok az országok, amelyeknek az előző vb összetett végeredményében volt versenyzőjük a legjobb nyolcban, azok most három főt indíthatnak. Korea, Kína, Kanada és Olaszország esik ebbe a körbe, a férfiaknál pedig még az Egyesült Államok is.

Forrás: [origo]
Torinóban egy ezüst- és négy bronzérmével Knoch Viktor volt a legeredményesebb magyar

- Mindez azt is jelenti, hogy az összetettben az első tizenöt hely gyakorlatilag el is kelt?
- Ezt azért nem jelenti, mert az élmezőny második felével már a mieink is felveszik a versenyt.

- Aki számít a sportágban, az mind indul a vb-n?
- A hivatalos nevezést a csapatoknak szerda este hat óráig kell leadniuk, de az előzetes nevezések alapján minden nagy név itt lesz. Az amerikaiak például nevezték a sportág egyik legnagyobb csillagát, az olimpiai bajnok Apolo Anton Ohnót is.

A magyar vb-csapat
férfiak: Knoch Viktor, Darázs Péter
nők: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Tóth Patrícia