Vágólapra másolva!
1922 óta a legrangosabb, legnagyobb kihívást jelentő sífutóversenyek egyike a svédországi Vasaloppet (Vasa-futás) elnevezésű maratoni viadal. A 90 km-es távra idén 14 700-an neveztek, köztük két magyar versenyző is. Dr. Dosek Ágoston, a TF docense, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakmai bizottságának vezetője az egészen kiváló 1318. helyen zárt, megelőzte többek között a négyszeres olimpiai és hétszeres világbajnok svéd Gunde Svant is. A sportemberrel 54. születésnapján beszélgettünk.

"Azt azért nem mondanám, hogy unikum a szereplésem, hiszen az utóbbi években több magyar versenyző is teljesítette a Vasa-futást. Az viszont igaz, hogy számomra ez volt az első alkalom. 22 éve tanítok a TF-en, s eddig minden március elején elfoglaltságom akadt. Idén viszont végre teljesítettem a távot. Ideje is volt, hiszen hogy nézett ki, hogy síoktató vagyok, de még nem vettem részt soha a viadalon" - mondta az [origo] megkeresésére Dr. Dosek Ágoston, aki csütörtökön ünnepelte 54. születésnapját.

A Vasaloppet elnevezésű maratoni viadal 90 km-es távja alatt 7 ellenőrzőpont található, itt külön részidőket mérnek, s a túl lassú versenyzőket "lekapcsolják". A teljes távot ugyanis 12 óra alatt kell teljesíteni.

A komoly állóképességet igénylő versenyt a XVI. században élt svéd uralkodó, Gustaf Vasa emlékének adózva rendezik meg 1922 óta. A jeles államférfi 1522-ben katonákat toborzott Morában a betörő II. Kristian dán király serege ellen, majd támogatás hiányában elmenekült. A város lakói azonban meggondolták magukat, és két legjobb sízőjüket indították útnak a visszahívására, a küldöncök végül Sälenben érték utol őt. Gustav visszatérve kivívta a svédek függetlenségét, amiért később királlyá koronázták.

"Egy évben 14 maratoni sífutóverseny van a világon, aki mindet teljesíti, az aranyjelvényt kap. Ezúttal osztrák tájfutó kollégákkal fogtunk össze, tízen utaztunk el Svédországba. A rajt elképesztő, hiszen idén például 14 700-an indultak. Amíg az első és az utolsó versenyző is áthaladt a célvonalon, az közel nyolc órát vett igénybe."

Dosek szerint a sífutás maga a nyugalom szigete, még, ha ennek a viadalnak az első pár kilométere a nagy tolongás miatt nem is ezt bizonyította.

"Számomra a sífutás egyfajta kiszabadulást jelent az elhízottságot hozó, keringési és légzési betegségekkel megterhelt életünkből. Nekem nem az a célom, hogy a sílifteknél tolongjak, vagy egyáltalán keressek olyan helyeket, ahová felvisznek, s lecsúszhatok. Távolabb a tömegtől élvezni a koordinált mozgást, az az igazi. A sífutásba bele lehet feledkezni, még ezen a fárasztó Vasa-futáson is."

http://www.youtube.com/v/ZgociWU9sJ0&hl=en&fs=1


Nem véletlen, hogy az úszás mellett sokan a sífutást választják rekreációként. "Futók, kerékpárosok például télen szinte kivétel nélkül ennek hódolnak, hiszen anélkül dolgozik a test, hogy az ízületek károsodnának. Olyan finom mozgás, amelyet órákig is lehet csinálni."

S hogy mennyit készült a viadalra? "Szerencsére az állóképességem a tájfutásnak köszönhetően jó, ráadásul havazott is az utóbbi hetekben, így tudtam edzeni. Az időeredményen meglepődtem, úgy terveztem, hat óra körül tudom teljesíteni a távot."

Forrás: AFP

Dosek ideje végül 5:31:59 lett, ezzel 1:20 órás hátránnyal az 1318. helyen zárt. Amire büszke lehet, hogy a vert mezőnyben végzett többek között a négyszeres olimpiai és hétszeres világbajnok svéd Gunde Svan is.

"Nagy szerencsém van, hiszen azt tanítom, amit szeretek. S az sem mindennapos dolog, hogy az ember sérülésmentesen tudjon végigsportolni 54 évet. Ha összeszámolnám az eddigi futó- és sífutómennyiséget, szerintem már kétszer meg tudtam volna kerülni a Földet."

Ha akadnak ennyire elszánt és megszállott emberek, akkor vajon remélhető-e, hogy egyszer a magyar sífutás is kinevel pár világklasszist. "Sajnos nagy hátrányban vagyunk az állandó hóhiány miatt, így inkább azt mondom, sírollerben érhetünk oda a legjobbak közé."

http://www.youtube.com/v/7d9ymYPooeg&hl=en&fs=1


Nem hagyhattuk ki a kérdést: azzal, hogy teljesítette a Vasaloppet 90 kilométeres távját maradt-e még olyan vágya, amelyet szeretne megvalósítani?

"Nem a Vasaloppet a legnagyobb viadal, például Grönlandon akad háromnapos, 180 km-es verseny is. Tudja, ide szoktak lélekerősítésképpen elmenni az egykori nagy csillagok, mint például a norvég Vegard Ulvang és Björn Daehlie. De ez nem vonz. Akkor már inkább egy kellemes grönlandi túra Fridtjof Nansen nyomdokán haladva, lehetőleg kis síeléssel."

Vasaloppet 2009
Eredmények, férfiak:
1. Daniel Tynell (svéd) 4:10:55 ó
2. Oskar Svard (svéd) 4:11:18
3. Stanislav Rezac (cseh) 4:11:33
... 1318. Dosek Ágoston 5:31:59
... 11 835. Várhegyi Csaba 11:48:51
nők:
1. Sandra Hansson (svéd) 4:43:13 ó
2. Jenny Hansson (svéd) 4:44:28
3. Nina Lintzen (svéd) 4:48:44