Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Bécsben rendezik meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát. A Ferry-Dusika sportcsarnokban válogatottunk csütörtökön délután kettő órakor kapott 50 perces edzéslehetőséget a jégen, s előtte, még a bemelegítés közben csíptük el Knoch Viktort és Darázs Pétert.

"Szokatlan, hogy a nézők nagyon messze lesznek a pályától, harminc méterről nem sokat látnak majd, de ami számunkra fontos, a jég jó minőségű" - jegyezte meg Knoch. S hogy a nézők miért kerültek távolra? A sportcsarnok alapvetően egy pályaversenyre épített kerékpárpálya, ennek a közepébe fektették le a jeget.

A jég mellett a mieinknek a szállásra sem lehet panaszuk, mert a Hiltonban laknak. De ha valaki arra gondolna, hogy ilyen jól megy a hazai korcsolyázó szövetségnek, az téved. A költségeket ugyanis a nemzetközi szövetség állja.

Ami az esélyeket illeti, Knoch és Darázs is 500 méteren várja magától a legjobb eredményt, s ha sikerülne bekerülniük az első tízbe, azzal már elégedettek lennének.

"Egyelőre még nem lehet megmondani, a mezőnyből ki milyen formában van, pénteken, az 1500 méter azonban már elárulja az erőviszonyokat. Idén túl vagyunk egy Eb-n, voltak Világkupák, emellett Universiadét is rendeztek, s bizonyára lesznek olyanok, akiknek ez így már túl sok. Mások viszont éppen azért nem jöttek el az európai Világkupákra, mert a vb-re készültek" - fogalmazott Darázs Péter.

Forrás: [origo]

Knoch Viktor és Darázs Péter

Két férfi indulónk egyetértett abban, hogy a vb legnagyobb sztárja a nők közül kerülhet ki, mert a kínai Vang Menget nehéz lesz bárkinek is legyőznie. A férfiaknál kiegyenlítettebb a mezőny, de az európaiak számára itt is hatalmas bravúr kell az éremszerzéshez, mert az ázsiaiak és az észak-amerikaiak mellett embert próbáló feladat labdába rúgni.

A tréning végén Telegdi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük, mennyire mozognak meggyőzően a versenyzői. "A szerdai edzés még kicsit lassabb volt, az egyes sebességtartományokban gyakoroltuk a fordulásokat és a gyorsulásokat, s az volt a cél, hogy megszokjuk ezt a kiváló minőségű jeget. Ma már kimondottan ráhajtottunk a gyorsaságra, próbálgattuk a maximális sebességet, és mindenki nagyon jó köridőket ment, stabilan" - mondta el a szakvezető, aki szerin,t ha tanítványai a versenyeken úgy jönnek le a jégről, hogy kihozták magukból a maximumot, akkor ezzel meg is tettek mindent.