Vágólapra másolva!

Agyrázkódás és 6. hely a gyorskorcsolya-vébén

Nem indult jól a magyar csapat számára a gyorskorcsolyázók bécsi világbajnoksága, mert 1500 méteren négy indulónk közül három már az első futamából sem jutott túl, és az idei Eb-n ebben a számban bronzérmes Knoch Viktor is csak 31. lett, agyrázkódást szenvedve esett ki. A nap végén női váltónk ugyanakkor 3000 méteren a hatodik helyen zárt, ami remek eredmény, de a lányok még sem tudtak tiszta szívből örülni.

A vb pénteken a férfiak 1500 méteres számával kezdődött meg, amelyben az ötvenhét indulót első lépcsőben hét hatos és három ötös csoportba sorolták be. A továbbjutáshoz az első háromban kellett végezni, s bíztunk benne, hogy ez Darázs Péternek és Knoch Viktornak sem okoz gondot. Az ötödik futamban Darázs úgy gondolta, hogy a kínai és a kanadai riválisa mögött neki tökéletesen megfelel a harmadik hely, ám a hajrában a belga De Deyne elhúzott mellette. Így versenyzőnk kiesett, a legjobb harmincba sem jutott be.

"A belga fiú nem a semmiből jött, számítottam is rá, hogy a végén megpróbál megelőzni. A gond az volt, hogy előzőleg kétszer is kiestem a ritmusomból, amikor beléptek elém. Ezért tudtak a végén megelőzni, sajnos" - mondta szomorúan a végül 38. helyen kikötő Darázs Péter.

Knoch a kilencedik futamban szintén kapott két komoly vetélytársat, egy kínait és egy amerikait, de ő jobban ügyelt, s mivel hárman leszakították a többieket, a harmadik helyen gond nélkül továbblépett.

A nőknél negyvenhét induló volt, s itt a nyolc futamból csak az első és a második helyezettek mentek automatikusan tovább, valamint ketten még időeredménnyel. Így itt nem lehetett lazsálni, és Heidum Bernadett sokáig vezetett is a második futamban, ám a végén nem csak olimpiai bajnok kínai Vang Meng, hanem a kanadai Maltais is megelőzte. S hamar eldőlt, hogy időeredménnyel sem jut tovább, három futam után már nem volt ott a két legjobb harmadik között.

Huszár Erika sajnos egyből kiesett, mert a kínai Zsu Jang mellett az orosz Jevtyejeva és a német Klein is előtte ért célba. Ez nagy hidegzuhanyként hatott számunkra, hiszen Huszár a 2006-os torinói téli olimpián az ötödik helyen végzett ebben a számban. Most a vb-n Heidum 23., Huszár 29. lett.

Így négy indulónk közül csak Knoch Viktor élte túl az első kört, a második akadályon pedig ő is elbukott, amit szó szerint is vehetünk. Öt körrel a vége összeütközött az olasz Rodigarival, és mindketten elestek. Ahhoz azonban kétség sem férhetett, hogy a magyar versenyzőt zárják ki, és így is történt. A végelszámolásnál Knoch csupán a 31. helyen zárt.

"Még nem tudom, hogy szombaton el tudok-e indulni, mert kisebb agyrázkódást kaptam. Csak emlékfoszlányaim vannak a versenyről. Emellett fáj a combom és a mellkasom, erre nagy ütést kaptam, be is szorult a levegő. A kizárásom végül is jogos volt, mert bennem esett el az olasz srác. Nem akartam kilökni, de úgy adta a szituáció, hogy mégis kilöktem... Utána elnézést is kértem tőle" - mondta el Knoch Viktor.

Női váltóban csak nyolc együttes indulhatott a Világkupa-sorozat eredményei alapján, s közte az Európa-bajnoki címvédő magyar együttes is, Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összeállításban. A kvartett végül a hatodik helyen zárt, a négyes döntőbe nem jutott be, az elődöntőjében a koreaiak és a kanadaiak mögött a harmadik helyen végzett, s az időeredménye gyengébb lett, mint a másik elődöntőben harmadik olaszoké.

Ám a történet ennél jóval bonyolultabb, tudniillik az első elődöntőt a táv kétharmada után újraindították, mert az utolsó helyen álló holland váltó egyik tagja elesett, és nem tudta elhagyni a jeget. Végül hordágyon vitték le. Másodjára már csak a koreai, a kanadai és a magyar váltó indulhatott, de jóval fáradtabban, így Huszáréknak nem volt esélyük arra, hogy jobb időt érjenek el, mint később a fittebb olaszok. S bár a világbajnoki hatodik hely olimpiai számban különösen remek eredmény, a magyar lányok szomorúan csomagoltak.

"A hollandokat így is, úgy is legyőztük volna, rajtunk nem segített, hogy kiestek. Ám azután, hogy a táv nagyobbik felét egyszer már megtettük, a második indításra nem érhettünk el jó időt... A kanadaiak pedig megérdemelték volna, hogy kizárják őket, egy ízben valósággal rám esett az egyik lány" - fogalmazott Huszár Erika.

Eredmények
férfiak, 1500 m:
1. Li Ho Szuk (Koreai Köztársaság) 2:20.967 perc
2. Kvak Jon Gi (Koreai Köztársaság) 2:21.078
3. Celski J.R. (Egyesült Államok) 2:21.133
...31. KNOCH VIKTOR
...38. DARÁZS PÉTER

nők, 1500 m:
1. Kim Min Jung (Koreai Köztársaság) 2:21.432 perc
2. Jang Csou (Yang Zhou, Kína) 2:21.935
3. Sin Sze Bom (Koreai Köztársaság) 2:22.012
...23. HEIDUM BERNADETT
...29. HUSZÁR ERIKA