Vágólapra másolva!

Ivancsuk és Griscsuk holtversenyben vezet az utolsó játéknap előtt

A linaresi szuperverseny 13. fordulójában az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal legyőzte az örmény Levon Aronjant. Az olimpiai bajnokok rangadóján az ukrán nagymester, a mezőny egyetlen veretlen résztvevője kivárta a kedvező esélyét, a vártnál könnyebben nyert a gyenge napot kifogó örmény ellenfelével szemben. Győzelmével Ivancsuk az utolsó játéknap előtt az orosz Alekszandr Griscsuk társaságában holtversenyben vezet. Griscsuk a szicíliai védelem Najdorf-változatában három gyalogot áldozott, újítást is bevetett az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen. Anand minőségáldozattal leszerelte támadását, a fenyegető időzavar árnyékában remiztek. Nagy lehetőséget szalasztott el Magnus Carlsen. A 18 éves norvég sakkozó kettős gyalogáldozattal rohamozott, az azeri Tejmur Radzsabov minőséget vesztett. Magnus nyert állásban könnyelmű királylépésével remire rontotta pozícióját. A remivel csak harmadik a táblázaton. A kubai Perez Leinier Dominguez nem tudta nyerésig fokozni előnyösebb állását.

Az esztendő második szuperversenyén az utolsó fordulóra maradt a döntés. Holtversenyben, félpontos előnnyel vezet az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Alekszandr Griscsuk. A korábban már három linaresi tornagyőzelmet elért Ivancsuk higgadtan kivárta esélyét. Tőle szokatlan módon egy nyerés mellett 11 remivel a tarsolyában ülhetett a sakkasztalhoz az örmény Levon Aronjannal szemben. Békés változatot választott, ami láthatóan nem nyerte el ellenfele tetszését. Aronjan ellenjátékot keresett, de 19...d4 lépése hiba volt. Ivancsuk gyalogot nyert, a kötést szép huszárlépéssel oldotta fel. Igaz kihagyott egy azonnali nyerést, de második győzelmét semmi nem veszélyeztette.

Szupernagymesterek párharcában már régen nem láttunk a szicíliai védelem Najdorf-változatában a Vb6-Vxb2-es varit. Alekszandr Griscsuk és Viswanathan Anand a 60-as évek nagy divatjának számító változatban csapott össze. Az évtizedek során elemezések tucatjai erősítették világos támadását, majd sötéttel is megtalálták a legjobb ellenesélyt. Már elkönyveltük, hogy kölcsönösen pontos játék esetén örökös sakk a változat vége, Griscsukék a 20. lépésben újítást találtak. Anandot meglepte az ötlet, többet is gondolkodott vetélytársánál. Minőségáldozattal leszerelte világos akcióját, az időzavar fenyegető árnyékában a sorozatos cserék egyenlő álláshoz, békekötéshez vezettek.

Óriási esélyt szalasztott el Magnus Carlsen, nyert pozícióban könnyelmű királylépéssel elremizte biztos nyerést ígérő partiját Tejmur Radzsabov ellen. Kettős gyalogáldozattal kezdett akciót, az azeri nagymesternek láthatón gondjai voltak, vészesen fogyott a gondolkodási ideje. A 18 éves norvég sakkozó minőséget nyert, játszhatott volna még erőteljesebben is, de a végjátékra egyszerűsítés is jó gondolat volt. Talán már Radzsabov kapitulációját várta, beírta már magának a pontot, de egy pillanatnyi figyelmetlenség elegendő volt, hogy Tejmur remire mentse reménytelen állását. Magnus nyeréssel holtversenyben vezethetett volna, a remivel félpontos hátrányban harmadik, és sötéttel a sakkozás királya ellen játssza utolsó partiját.

A 13. forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2776) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) (Szicíliai védelem, 53)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) - Levon Aronjan (örmény, 2750) 1 - 0 (Félszláv védelem, 35)
Wang Yue (kínai, 2739) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

A verseny állása:
1-2. Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Griscsuk 7,5 pont
3. Magnus Carlsen 7
4. Viswanathan Anand 6,5
5-7. Wang Yue, Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan 6
8. Perez Leinier Dominguez 5,5

Az utolsó forduló párosítása:
Radzsabov -Wang Yue
Dominguez- Ivancsuk
Aronjan - Griscsuk
Anand - Carlsen