Vágólapra másolva!
Bár a csapatban ott volt az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán, címvédőként Bácsi Péter, továbbá az ötszörös vb-2. Deák Bárdos Mihály (aki most is szerzett egy bronzot), az elmúlt heti vilniusi birkózó Eb-n azonban nem kis meglepetésre egy 23 éves kiskunfélegyházi lány lett a legeredményesebb magyar versenyző. Szabó Emese a női 51 kg-os súlycsoportban a második helyen végzett.

- Egy hírügynökségi fotón a negyeddöntőben hídban tartja az olasz ellenfelét, aki a kiszolgáltatott helyzetében visszanyúl, két ujjával a bal szemébe. Emlékszik erre a jelenetre? - kérdeztük Szabó Emesét.
- Az, hogy a szemembe nyúlt, nem rémlik. A küzdelem hevében persze ilyesmi is előfordul, de ilyenkor megemelkedik az adrenalin, és észre se vesszük. Arra természetesen emlékszem, hogy a meccs vége felé, nagyjából az utolsó tizenöt másodpercben majdnem két vállra fektettem az olasz lányt. Sajnos sikerült kifordulnia, ám ennek igazából nem volt jelentősége, mert vezettem, és már alig volt hátra a mérkőzésből.

- A nők jobban "megtépik" egymást a szőnyegen, mint a férfiak?
- Szerintem igen. Azok a lányok, akik a birkózószőnyegen kötnek ki, eleve harcias típusúak, és nagyon keményen küzdenek. Kirívóan csúnya szabálytalanságok a nőknél nincsenek, de egy-két pofon időnként nálunk is elcsattan.

- Vilniusban a fiúk mit szóltak ahhoz, hogy egy lány jutott a legtovább a válogatottból?
- Akikkel beszéltem, mindenki őszintén örült a sikeremnek. A kötöttfogásúak egyébként az Eb-program végén jöttek, így akkor még egyáltalán nem volt biztos, hogy az én ezüstöm lesz a legjobb magyar eredmény. Amire az Eb előtt álmomban sem gondoltam volna! Bár az is igaz, hogy én magamtól érmet vártam.

- Vegyük sorba, milyen úton menetelt végig a dobogó második fokáig!
- Az első meccsemen egy finn lányt, a tavalyi Eb bronzérmesét győztem le, tulajdonképpen magabiztosan. Utána jött az olasz lány, akiről már esett szó. Tőle jobban tartottam, mert vb-n volt már harmadik, Eb-n második, eléggé erős és harcias. De őt is sikerült könnyedén legyőznöm két menetben. Abból a szituációból is én jöttem ki jobban, amikor az első menetben kapaszkodásnál az ellenfelem volt a kedvezményezett. A döntőbe jutásért egy spanyol lánnyal kerültem szembe, és itt már hevesebben dobogott a szívem, mert a biztos érem volt a tét. S megint két menetben győztem, mert a kapaszkodást mindkétszer megoldottam, kiszolgáltatott helyzetben is. A döntőben ez sajnos már nem sikerült. Kár, hogy az első menetben a golyóhúzásnál - mert ha két perc alatt nincs akciópont, most már ez van, nem a korongfeldobás - nem volt szerencsém, és sajnos itt a második menet is elment, mert egy pillanatra kihagyott a figyelmem. Így az orosz lány lett az Európa-bajnok. S az is bosszant, hogy az első menetben egy esetben hajszálon múlt, hogy nem tudtam pontot szerezni.

- Gyanítom, az öröme mégis nagyobb, mint a bánata.
- Ez nem is kérdés, határtalanul boldog vagyok, hogy ezüstérmes lettem, még mindig alig hiszem el! Nem akarok telhetetlen lenni, a második hely is nagyon szép eredmény, és tudom, van esélyem arra, hogy legközelebb első is lehetek. S ez most új energiákat is mozgósít bennem.

- Ha most mérlegre kellene állnia, mennyit mutatna?
- Ötvenhat-ötvenhét kilót.

- Mindez azért is érdekes, mert az 51 kg-os súlycsoport nincs az olimpia műsorán, ellentétben az 55 kg-val.
- Pekingben valóban ez volt a helyzet, ám a londoni olimpiáig még sok változás történhet. Azt hallottam, hogy a nőknél akkorra a jelenlegi hét súlycsoportból csak hat marad, viszont mind a hat ott lesz az ötkarikás programban. Az elmúlt három évben egyébként az 55 kg-ban versenyeztem, 2007-ben abban lettem Eb-5., tavaly pedig a főiskolai világbajnokságon bronzérmes, a szakvezetők azonban meggyőztek, hogy az 51-ben jobban szerepelhetek. A vilniusi történések ezt igazolták, és a fogyasztás annyira nem is volt vészes. Már ősz óta figyelek a súlyomra és tudatosan az étkezésemre is, ám ha megkívánok egy csokoládét, nem kell lemondanom róla.

- Az ősszel Dániában vb-t is rendeznek. Az Eb-ezüstérmestől ott mit várhatunk?
- Ha úgy birkózom, mint most az Eb-n, akkor szerintem van esélyem arra, hogy a világbajnokságon is felállhassak a dobogóra. S ha ez összejön, akkor elégedett leszek, mert a célom ott is az éremszerzés lesz.