Vágólapra másolva!
Balzsay Károly először védte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoki címét, miután szombaton kiütéssel legyőzte az új-zélandi Masolino Masoét a németországi Krefeldben. Ezzel a magyar öklöző, aki januárban nagy csatában szerezte meg a címet az orosz Gyenyisz Inkintől, 21. profi diadalát aratta.

Az erőfelmérő nyitómenet után a második felvonásban egy összefejelés miatt felszakadt a magyar öklöző homloka, és vér folyt a szemébe. Őt nem zavarta meg a sérülés, szilárdan kézben tartotta a meccset. A Boksz Világszövetség (WBA) szamoai származású volt középsúlyú bajnoka általában bal kezével próbált időről időre válaszolni, ám a negyedik menet végén kapott óriási sorozásra nem volt ellenszere.

A következő három perc ismét a 29 esztendős Balzsayé volt, de 42 éves kihívója állta a sarat, a szakaszok elején rendre lendületes támadásokat vezetett, sőt meg is mosolyogta a magyar ütéseit.

A címvédő valamennyi menetet magabiztosan hozta veterán ellenfelével szemben - aki 34 hivatásos mérkőzéséből eddig ötször kapott ki -, majd a 11. etap végén egy brutális bal-jobb kombinációval a földre küldte Masoét. Az új-zélandi támolyogva kelt fel, mire a bíró véget vetett a küzdelemnek.

"Nagy, de nem igazán pontos ütéseket szedtem be, ráadásul többször is ott hagytam, bedobtam a fejemet, így repedt fel a homlokom. Éreztem, hogy csöpög a sebből a vér, de nem izgatott különösebben. Masoe a menetek elején nagyon jött, szinte leguggoltam, hogy minél több luftot üssön. Hallottam, ahogy Erdei Zsolt a ring mellől időnként tanácsokat kiabál nekem, nagyon jólesett a segítsége" - nyilatkozta Balzsay az RTL Klub tévécsatornának. Balzsay a tervek szerint legközelebb augusztusban Budapesten lép szorítóba.

Könnyedén, szinte pillanatnyi kétséget sem hagyva védte meg WBA középsúlyú világbajnoki címét Felix Sturm. A leverkuseni öklöző a szombati gálán a japán Kodzsi Szato ellen tette kockára címét. Előzetesen vegyes véleményeket lehetett olvasni a kihívó kvalitásairól, és míg többen veszélyes, nagyütő bokszolónak látták Szatót, addig a többség inkább a futottak még kategóriába sorolta. A találkozó aztán némileg az utóbbi állítást támasztotta alá, ugyanis Sturm az első pillanattól magabiztosan irányított, és főként elsőkezes balegyenesekkel operált.

A feltartónak szánt, előbb fejre, majd később már testre is irányuló balosok fokozatosan lerombolták Szatót, akinek a bekapott ütésekkel egyenesen arányosan dagadni kezdett az arca, illetve a szemei. Sturm fölénye - a profiboksz.hu szerint - egyértelmű volt, a japán öklöző csak elvétve tudott érdemben kontrázni, és több alkalommal is látványosan hátrabicsaklott a feje a súlyos német találatok után. A kihívó a találkozó felére elfáradt, és ezt (is) látva a hetedik menetben a segédei feladták a kilátástalannak tűnő küzdelmet. Sturm ezzel a győzelemmel hatodik alkalommal védte meg címét, míg Szato 15 sikerrel megvívott találkozó után kénytelen volt elkönyvelni az első vereségét.