Vágólapra másolva!

Ungvári és Mészáros is ötödik lett a cselgáncs Eb-n

A pénteki szenzációs szereplés után szombaton érem nélkül maradtak cselgáncsozóink a Tbilisziben zajló Európa-bajnokságon. Bár Ungvári Attila (73 kg) és Mészáros Anett (70 kg) is közel került a dobogóhoz, végül mindketten az ötödik helyen zártak súlycsoportjukban.

Azt követően, hogy az Eb első napján, pénteken a férfiaknál Ungvári Miklós a 66 kg-ban arany-, a nőknél Csernoviczki Éva a 48 kg-ban ezüst-, Karakas Hedvig pedig az 57 kg-ban bronzérmes lett, szombaton Európa-bajnokunk öccse, Ungvári Attila (73 kg), ifj. Nagysolymosi Sándor (81 kg), valamint Gáspár Eszter (63 kg) és Mészáros Anett lépett tatamira. Nagysolymosi és Gáspár hamar búcsúzott, előbbi az első meccsén az orosz Nyifontovtól, utóbbi az izraeli Schlesingertől kapott ki ipponnal. Két másik indulónk azonban feledtette a gyors kiesésüket.

A 20 éves Ungvári élete első felnőtt világversenyére érkezett Tbiliszibe, s itt egyáltalán nem megilletődve a brit Farbont, a szerb Krizsant és a moldovai Trudovot egyaránt ipponnal verve masírozott be az elődöntőbe! Különösen a harmadik győzelme volt értékes, mert ellenfele előzőleg a címvédő és olimpiai ötödik belga Van Ticheltet is kiejtette. Versenyzőnk a döntőbe jutásért azzal az ukrán Szorokával került szembe, akivel februárban a Hungária-kupán éppen együtt állt a dobogó harmadik fokán. A találkozó esélyese kétségkívül a 26 ukrán dzsúdós volt, aki idén történetesen Tbilisziben szerezte meg pályafutása első Világkupa-aranyát - Ungvárinak a budapesti bronza az egyetlen Vk-érme -; és sajnos most ipponnal le is gyűrte honfitársunkat.

A Ceglédi VSE dzsúdósára a bronzmeccsen délután a francia Bonhomme várt. A 30 éves riválisa még soha sem állt dobogón világversenyen, de az idei párizsi Grand Slam-tornán a harmadik, a hamburgi Grand Prix-n ötödik lett. Az Európai Judo Szövetség kissé szakadozó internetes televíziós közvetítésében azt láthattuk, hogy Ungvári kezdett aktívabban, a földharcok után is mindig ő pattant fel fürgébben a szőnyegről, s mivel ellenfelét kétszer is intették, jukóval vezetést szerzett. A hajrában azonban egy pillanatnyi figyelmetlenségért Bonhomme megbüntette, vazarit értékűen döngölte bele a szőnyegbe, így be kellett érnie a tőle így is dicséretes ötödik hellyel.

Mészáros Anett is még csak 21 éves, ám neki már világbajnokságról és Eb-ről is van bronzérme, a pekingi olimpián pedig a hetedik helyen végzett. Január végén vakbélműtéten esett át, és nyolc hét kiesett a felkészüléséből, Tbiliszibe viszont már harcra készen érkezett. Kezdésként két vazarival fejezte be idő előtt a szerb Kovacsevics elleni mérkőzését. Ezután immár a négy közé jutásért a spanyol Blancóval csapott össze, akit még soha nem sikerült legyőznie, előzőleg háromszor kikapott tőle. S most is a 30 éves, kétszeres Eb-ezüstérmes ibériai kerekedett felül, mégpedig vazarival, Mészáros jukója ellenében.

Így versenyzőnk számára marad a vigaszág, s mivel itt ipponnal verte az ukrán Szmalt, jöhetett a bronzmeccs az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok holland Bosch ellen. Korábban háromszor találkoztak egymással, és 2-1-re a 28 éves németalföldi vezetett, legutóbb, a 2007-es Rio de Janeiró-i vb-n azonban Mészáros győzött. Ezúttal sajnos ismét Bosch örülhetett, mert egy olyan meccs végén, amelyen még a hosszabbításban sem született értékelhető akció, 2:1 arányú bírói döntéssel őt hozták ki győztesnek. A látottak alapján azonban nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ezt csak a veretesebb eredménylistájának köszönheti... Mészáros Anett, miként Ungvári Attila, az ötödik helyen végzett Tbilisziben.

Az Európa-bajnokság vasárnapi záró napján Madarász Tamásért (90 kg), Hadfi Dánielért (100 kg) és Bor Barnáért (+100 kg) szoríthatunk, a női 78 és +78 kg-ban nem lesz magyar induló.