Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia kiújuló Achilles-ín-sérülése miatt márciusban nem indulhatott a Los Angeles-i olimpiai kvalifikációs vb-n, és Európa-bajnok műkorcsolyázónk akkor azt nyilatkozta, hogy számára az egészsége a legfontosabb. Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a vancouveri ötkarikás játékok előtt akár vissza is vonulhat. Ám erről szó nincs, a tiszaújvárosi versenyző várhatóan egy hét múlva újra jégen lesz.

- Hogy szolgál az egészsége? - kérdeztük a 2004-es budapesti Európa-bajnokság aranyérmesét, aki idén a januári Eb-n, Helsinkiben - miután a rövid programban csúnyán lepontozták - a nyolcadik helyen zárt.
- Köszönöm az érdeklődést, úgy néz ki, hogy rendbe jöttem. Szerintem alapvetően az lehetett a gond, hogy az ősszel nem pihentem ki a már akkor jelentkező sérülésemet, és februárban ezért jött elő újra. Remélem, ez a mostani, jóval hosszabb pihenő elegendő volt a kezelésére. A fájdalmaim elmúltak, de azt persze nem tudhatom előre, hogy a terhelés hatására mi történik.

- Ha a terhelést említi, ez azt jelenti, hogy hamarosan újra korcsolyát húz?
- Igen. A gyógytornát még nem hagyhatom abba, de már kocogok, és járok balettre is, mégpedig a Jégcsarnokba. S alig várom, hogy a jégre is felmehessek. Nem tagadom, már nagyon hiányzik a korcsolyázás.

- Legutóbb mikor volt jégen?
- Meglehetősen régen, még február elején. Vagyis majdnem három hónapot hagytam ki, többet, mint eddig bármikor a pályafutásom alatt. Amikor 1996-ban kétszer egymás után fáradásos törésem volt és begipszelték a lábamat, akkor is viszonylag hamar visszatértem a jégre, legfeljebb két hónap esett ki.

- S most mikor korcsolyázhat újra?
- Remélem, hogy hozzávetőleg egy hét múlva, amikorra várhatóan megkapom az új korcsolyámat. Rendeltem ugyanis egy teljesen új cipőt, és ha megérkezik, azonnal szeretném kipróbálni.

- Messziről érkezik?
- Igen, New Yorkban készítik. Eddig olasz korcsolyacipőm volt, de amikor a jégrevüben korcsolyázó Maros Barbin és Szakál Katin megláttam ezt az amerikai márkát, amit speciálisan a megrendelő lábára készítenek, elhatároztam, hogy váltok. Igaz, a lányokét nem tudtam felpróbálni, mert nekik 36-os lábuk van, nekem pedig 37-es, de a típus így is elnyerte a tetszésemet. Ha pedig mégsem válna be, akkor sincs gond, visszaveszem a régi cipőmet.

- Akkor szó nincs arról, ami a sérülése után sokaknak megfordult a fejében, nevezetesen, hogy már nem látjuk versenyen?
- Szeretnék indulni az vancouveri téli olimpián, és megpróbálom felépíteni a visszatérésemet úgy, hogy abból ne legyen gond. Persze minden attól függ, a lábam hogy bírja majd a terhelést.

- Mivel a vb-n nem indult, az olimpiai kvótát majd az ősszel, az oberstdorfi pótkvalifikációs viadalon kellene megszereznie. Ám nem ártana, ha előtte még lenne valamiféle megméretése, hogy visszajöjjön a versenyrutinja. Ez megoldható?
- Azt tudom, hogy a pótkvalifikációt szeptember legvégén rendezik, vagyis a szezon elején. A versenynaptárt azonban nem nagyon nézegettem, ennek még nem jött el az ideje. Ha majd odajutunk, ezt a helyzetet kétségkívül okosan meg kell oldani.

- Oberstdorfból hogyan lehet kijutni az olimpiára?
- Az alaphelyzet az, hogy Vancouverben harminc versenyző indulhat. Márciusban a Los Angeles-i vb-n elméletileg huszonnégy helyet töltöttek be, de Gedevanisvili hiába szerzett egymaga két kvótát a grúzoknak, nekik nincs másik nemzetközi szintű versenyzőjük, így az egyik helyet valószínűleg visszaadják. Azaz Oberstdorfból heten kvalifikálhatják magukat, és itt már csak olyan országok indíthatnak versenyzőt, amelyek még egyáltalán nem szereztek kvótát. Illetve, előfordulhat, hogy mégiscsak szerepelhetnek kvótás országok korcsolyázói is, de az ő eredményeiket nem veszik figyelembe a még szabad olimpiai helyek betöltésénél.