Társoldalunk:

Az ezüstérmes is doppingolt a 2006-os Touron

2009.05.13. 16:15

Tiltott vértranszfúzión esett át a 2006-os Tour de France-on Andreas Klöden, aki a viadal módosított végeredménye alapján a második lett - jelentette be szerdán a Freiburgi Egyetem független vizsgálóbizottsága.

A 77 tanút felvonultató vizsgálat lezárulta után nyilvánosságra hozott, 63 oldalas jelentés szerint a bűnösségét bevalló Patrik Sinkewitz mellett legalább ketten, Klöden, valamint Matthias Kessler is vérdoppinghoz folyamodott a 2006-os francia kerékpáros körverseny során. Kessler jelenleg eltiltását tölti tesztoszteron-használat miatt, Klöden viszont mindig tagadta, hogy tiltott teljesítménynövelőt használt volna. Klöden jelenlegi klubja, az Asztana egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

A német bringás eredetileg harmadik lett a 2006-os Touron, azonban a győztes amerikai Floyd Landist doppingolás miatt kizárták, így nyert a spanyol Oscar Pereiro Sio. A két éven át folytatott vizsgálat azt is megállapította, hogy a Telekom/T-Mobile csapatnál 1995 és 2006 között rendszeres doppingolás folyt. "A rendszeres doppingolást profi szintre fejlesztették a két orvos vezetésével" - áll a jelentésben, amelyből kiderül, hogy a vizsgálat során 58.800 vérmintát elemeztek újra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK