Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters torna második fordulójában a spanyol Alekszej Shirov világossal remizett a világranglistát vezető Veszelin Topalovval. Pontosztozkodással zárult a kubai Perez Leinier Dominguez és a norvég Magnus Carlsen szicíliai védelmű összecsapása is. A címvédő ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal másodszor szenvedett vereséget. Remit ígérő végjátékban rosszul számolt, elnézett egy közbeiktatott sakkot, és a kínai Wang Yue győzelmet aratott.

A korábbi szófiai szuperversenyekhez hasonlóan az idei sem nélkülözi a váratlan fordulatokat, a meglepő eredményeket, a nehezen magyarázható hibákat.

A világbajnoki kihívó Veszelin Topalov két sötét partijából csak fél pontot szerzett. Magnus Carlsentől elszenvedett veresége után a tőle megszokott módon gyorsan rendezte sorait. A spanyol megnyitású ütközetben a világossal játszó spanyol Alekszej Shirov kisebb hátrányba került, de időzavarban jó ellenesélyt talált, a futóvégjáték már remi volt.

Érdekesen alakult a kubai Perez Leinier Dominguez és Magnus Carlsen szicíliai védelmű partija. Najdorf-változatnak indult, aztán sárkányos szerkezet alakult ki. A küzdő felek hosszúra sáncoltak, a bonyodalmak végül békés megoldással értek véget.

Nagy rejtély a tavalyi viadal fölényes győztesének, az ukrán Vaszilij Ivancsuknak a szereplése. 2008-ban ötös nyerősorozattal kezdte a versenyt, ezúttal kétszer világossal szenvedett vereséget. A kínai Wang Yue orosz huszárjátéka ellen futópárral a végjátékban kicsit jobban állt, de sötét állása tartható volt. Döntetlen helyett Ivancsuk "harakirit" követett el. Rosszul számolt, elnézett egy gyalogáldozatot, amivel a gyalogvégjátékban királya fogságba került, a lépéskényszer pedig megpecsételte sorsát.

A második forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Wang Yue (kínai, 2738) 0 - 1 (Orosz huszárjáték, 51)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) - Magnus Carlsen (norvég, 2770) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Veszelin Topalov (bolgár, 2812) döntetlen (Spanyol megnyitás, 57)

A verseny állása:
1-3. Magnus carlsen, Wang Yue és Alekszej Shirov 1,5pont
4. Perez Leinier Dominguez 1
5. Veszelin Topalov 0,5
6. Vaszilij Ivancsuk 0

A harmadik forduló párosítása:
Wang Yue - Shirov
Carlsen - Ivancsuk
Topalov - Dominguez