Vágólapra másolva!
Szófiában, az M-Tel Masters torna negyedik fordulójában megszerezte első győzelmét a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov. A kínai Wang Yue ellen meggyőző játékkal nyert. Lépésismétléssel lett döntetlen a forduló rangadója, a két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és a spanyol Alekszej Shirov csatája. A címvédő ukrán Vaszilij Ivancsuk többször is nyerést hagyott ki a kubai Perez Leinier Dominguezzel szemben. Carlsen és Shirov félpontos előnnyel vezet.

A nagyon éles Botvinnik-változatban vívott megnyitáselméleti párbajt a norvég Magnus Carlsen és a spanyol Alekszej Shirov. Korábban tíz partiban mérték össze erejüket és Magnus 5-1-re vezetett.

Gyorsan lehúzták a nyitást, Magnus tudhatta, hogy Shirov vállalja a varit, amelynek nagy ismerője. A 23. lépés után a 18 éves norvég titán gondolkodott vagy tíz percet, egyszerűsítés helyett bonyodalmat vállalt. Shirov egy darabig nagyon pontosan játszott, a4-gyen nem állt valami fényesen a világos huszár. Magnus királyszárnyi szabadgyalogjában bízott, de bajba is kerülhetett volna. Az időzavar fenyegető árnyékában a csata lépésismétléssel ért véget.

Megszerezte első győzelmét a háromszoros szófiai tornagyőztes, Veszelin Topalov. A bolgár exvilágbajnok a korai vezércsere ellenére kezdeményezéshez jutott, érdekes minőségáldozatát a kínai Wang Yue nem fogadta el, de ezzel csak meggyorsította vereségét.

Az ukrán Vaszilij Ivancsukot az ág is húzza. Gyalogot áldozott, kereste a bonyodalmakat, hogy végre megszerezze az áhított győzelmet. A kubai Perez Leinier Dominguez eddig Fortuna kegyeltje, Ivancsuk többször is nyerést hagyott ki. A kubai sakkozó négy játszmájából háromszor is vereségtől menekült meg.

A negyedik forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2770) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) döntetlen (Félszláv védelem, 39)
Veszelin Topalov (bolgár, 2812) - Wang Yue (kínai, 2738) 1 - 0 (Szláv védelem, 33)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) (Szicíliai védelem,

A verseny állása:
1-2. Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 2,5 pont
3-5. Veszelin Topalov, PerezLeinier Dominguez és Wang Yue 2
6.Vaszilij Ivancsuk 1

Az ötödik forduló párosítása:
Shirov - Dominguez
Ivancsuk - Topalov
Wang - Carlsen