Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt nyolc év alatt hiába nyerte meg mind a harminc mérkőzését a profik között, augusztusban mégsem bokszolhat magyar közönség előtt, német klubja ugyanis a jobb televíziós nézettségre hivatkozva egy női ökölvívót szerepeltet helyette a budapesti gálán. A WBO félnehézsúlyú világbajnoka továbbra sem tudja, mikor és ki ellen lesz a következő meccse, de mindenképpen a szorítóban szeretné lezárni a pályafutását. Azt mondja, megcsömörlött már a folyamatos menedzselési problémáktól, pedig ha az Egyesült Államokba születik, világsztár lett volna belőle.

- Sikerült már feldolgozni a csalódottságot, amiért jelen állás szerint nem bokszolhatsz augusztusban a budapesti gálán és helyetted egy női bokszolóé, Ina Menzeré lesz a főmérkőzés?
- Az igazat megvallva én erről már sokkal régebben tudok, mint a közvélemény, úgyhogy volt elég időm hozzászokni a gondolathoz. Február 25-én tárgyaltam az Universum vezetőivel, akkor utasítottam vissza az ajánlatot, amelyben harmadannyi pénzt ígértek, mint amennyit az előző meccsemért kaptam. Akkor már tisztában voltam vele, hogy valószínűleg nem bokszolhatok Budapesten, de sokáig nem beszéltem róla senkinek, hiszen a remény azért még megvolt.

- Még most is megvan?
- Talán igen, de olyan minimális, hogy inkább nem élem bele magam. Egyre kevesebb az idő, de ha most szólnának, még éppen hogy beleférne a felkészülés. Ha viszont még egy-két hétig halogatják, akkor már én fogok nemet mondani. Más kérdés, hogy szerintem az Universum egyáltalán nem tervezi, hogy mégis szerepeltessen.

- Milyen gyakran egyeztetsz a klub vezetőivel?
- Nincs rendszeres egyeztetés, olyankor hívnak, ha képbe kerül egy mérkőzés, vagyis elég ritkán. Mindig náluk van a labda, ha rajtam múlna, sokkal többet bokszolnék. Az utolsó két meccsem tavaly áprilisban, illetve idén januárban volt, ha így haladunk, 42 éves leszek, mire legközelebb bokszolhatok.

- Utólag nem bántad meg, hogy nemet mondtál az Universum budapesti ajánlatára? Ha jóval kevesebb pénzért is, de mégiscsak itthon bokszolhattál volna.
- Dehogy bántam meg. Elsősorban nem is a pénz miatt döntöttem így, hanem azért, mert nem az enyém lett volna a főmérkőzés, hanem egy kazah-német lányé. Az Universum a tévére kente, azt mondták, ez a ZDF kívánsága, de én ezt nem tudom elképzelni. Korábban ugyanis szó volt egy június 6-ai, németországi gáláról, amit a szemsérülésem miatt nem tudtam elvállalni. Ott érdekes módon én bokszoltam volna a főmérkőzésen, csak a saját hazámban nem. Nem tudom, hova tegyem ezt.

- Úgy volt, hogy Budapest helyett Németországban lesz a következő meccsed szeptemberben. Erről tudsz már valami közelebbit?
- Az égvilágon semmit. Hivatalosan semmilyen információm nincs, az edzőm, Fritz Sdunek hívott fel azzal, hogy szerinte lesz ez a gála, de erre nem tudok alapozni. Az Universum részéről valószínűleg áll még az az ajánlat, amit legutóbb kiharcoltam magamnak, ez már az előző fellépti díjam kétharmadáról szól. Addig azonban nem dönthetek, amíg nem tudom, ki lenne az ellenfelem: olyan kihívó, aki ellen érdemes kiállni, vagy pedig csak egy újabb visszalépést jelentő bunyós. Az uli-buli meccseket felejtsük el, hozzanak egy normális ellenfelet!

- Az utóbbi időben kik ütötték meg ezt a mércét?
- Csak Barasjan, a legutóbbi ellenfelem. Ő jó név volt, jó kis meccset csinált Garayjal is, meg is ingatta őt az összecsapás vége felé. Rajta kívül nem akadt igazi kihívás 2007 eleje óta. Korábban Garay, Ulrich és Sahnoune más kategóriát képviselt, de nagyobb nevekkel, olyanokkal, akiket Amerikában is sokra tartanak, még soha nem bokszoltam. Nem biztos, hogy ők többet tudnak a bunyóról, de akit ott elismernek, azt az egész világon elismerik. Ha Amerikában születek, én is óriási sztár lennék világszerte.

Forrás: EPA

- Ha már itt tartunk, láttad a Chad Dawson-Antonio Tarver meccset?
- Nem.

- De arról biztos hallottál, hogy igen durva kritikát kaptál a felvezető műsorban. Jim Lampley, az HBO kommentátora azt mondta: te vagy a legkevésbé tisztelt és a leginkább semmibe vett hosszú ideje veretlen világbajnok.
- Igen, hallottam róla, de úgy érzem, ez a kritika nem nekem szól.

- Nyilvánvaló, hogy elsősorban a menedzselésed miatt mondhatnak rólad ilyeneket, korábban pedig te is úgy nyilatkoztál, hogy már túlságosan sokba kerülsz a Universumnak, ezért szép lassan megpróbálnak leépíteni. Mit gondolsz, nem érett meg az idő a váltásra, hiszen Németországban is vannak még klubok, jelentősebbek is, mint az Universum, nem hiszem, hogy nem csapnának le egy 30 meccsen veretlen világbajnokra.
- Hova ugrabugráljak? 2010-ig szól a szerződésem, és én már nem akarok három-négy évet bokszolni. Ha 30 éves lennék, és nem 35, akkor talán még lenne értelme. Az az igazság, hogy elvették a kedvemet az egésztől. A bunyót szeretem, a szorítóban tiszta küzdelem folyik, de túl sok a körítés. A menedzselési problémák tönkreteszik a lényeget, idővel megcsömörlik tőlük az ember. Jó lett volna, ha belefér még egy-két nagy meccs, de attól félek, ezekre már nem kerül sor. Még sincs hiányérzetem, már így is szép kerek pályafutást tudhatok magam mögött, és teljesen jól érzem maga a bőrömben.

- De talán éppen azért kéne mindent elkövetni egy nívós összecsapásért, mert már a pályafutásod vége felé jársz. A szólás szabadságában azt mondtad, még nem voltál ügyvédnél a szerződéseddel. Pedig, ha úgy gondolnád, már csak népszerűséged miatt is, biztos könnyedén megkapnád a szükséges jogi támogatást Magyarországról, és menedzsert is könnyen találhatnál. Nem lenne itt az ideje bekeményíteni?
- Hova keményítsek még, ha az eddigiekből sem értenek? Nem tudok keménykedni, itt ők az urak. Olyan egyoldalú szerződés van a kezükben, amelyből nem bújhatok ki. Tele van a hócipőm az egésszel. Én sportoló vagyok, nem az én dolgom, hogy nekiálljak vitatkozni. Az a feladatom, hogy felkészüljek a mérkőzéseimre és a tudásom legjavát adjam a ringben. Ha elkezdenék harcolni az Universummal, az a bokszolás rovására menne, és biztosan nem tudnék jól kijönni belőle.

Forrás: [origo]

- Sdunek mit mond a kialakult helyzetről?
- Szerintem ő nem is tudja, hogy mennyire elegem van. Nem annyira pesszimista, mint én, de azért ő is látja, hogyan alakulnak a dolgok. A múltkor azt mondta, az Universum fennállása óta nem tapasztalt még ekkora káoszt.

- Az olvasóinkat is megkérdeztük, mire számítanak veled kapcsolatban. A beszélgetésünkig 16822-en szavaztak, a legtöbben arra, hogy megunod a tétlenséget és visszavonulsz. Valóban ennyire kilátástalan a jövő?
- Korábban is voltak már olyan pillanatok, amikor azt mondtam, hogy inkább visszavonulok. De én nagyon szeretnék még bokszolni, nem tudok csak úgy kiszállni, mert akkor nem lenne lezárva a pályafutásom. Így nem hagyhatom abba a bunyót, ki kell tenni a pontot a mondat végére. Évekkel ezelőtt kitűztem magam elé egy mérkőzésszámot, továbbra is szeretném teljesíteni. Persze lehet, hogy Universum ezt nem akarja, de az nekik sem lehet az érdekük, hogy ne bokszoljak többé.

Így szavaztak az olvasók

Bizonytalan, hogy a veretlen Erdei Zsolt mikor bokszol legközelebb. Ön szerint mi lesz Madárral?

Megunja a tétlenséget, visszavonul588335,0 %
Mégis kap sztárellenfelet, és nyer2724 16,2 %
Mégis kap sztárellenfelet, de kikap12607,5 %
Pár évig elbokszolgat a középmezőny ellen443726,4 %
Szumóra vált 251815,0 %

Összesen

16 822

- Eddig titkoltad, hány mérkőzést szeretnél még megvívni. Most már elárulod?



- Mennyire vagy edzésben, készülsz arra a bizonytalan szeptemberi meccsre?
- Nemigen. Minek készüljek? Edzegetek, hogy szinten tartsam magam, de fölöslegesen nem lövöm el a puskaport. 25 éve bokszolok, van már annyi alapom, hogy nem kell folyamatosan készülni. 12 hétre van szükségem egy mérkőzés előtt, azalatt kihozom magamból a maximumot.

- Beszéljünk azért a lehetséges ellenfelekről! A legutóbbi hírek szerint az Európa-bajnok Jürgen Brähmernek van a legnagyobb esélye rá, hogy megküzdjön a címedért.
- Elképzelhető, hiszen őt mindenképpen világbajnokként szeretnék látni, régen dédelgetett álma az Universumnak, hogy legyen végre egy német bajnoka. De tisztában kell lenniük a kockázattal, mert őt én meg fogom verni. Brähmer eszeveszetten kemény, a boksztudása se rossz, de képtelenség, hogy legyőzzön. Az erőviszonyokat a németeknek is ismerniük kell, nem véletlenül akartak megint összeereszteni Garayjal egy címegyesítő meccsre. Azért találták ki, hogy jól összeverjük egymást, majd a győztes lemondjon az egyik övéről, amelyért aztán Brähmer bokszolhatott volna.

- Felmerült egy kazah tehetség, Bejbut Sumenov neve is. Neki még csak nyolc profi meccse volt, de jó nevű ellenfeleket is legyőzött.
- Őt még soha nem láttam, nem is értem, hogy kerülhetett képbe.

- Valószínűleg úgy, hogy többször is nyilvános kihívást intézett hozzád.
- Álljon meg a menet, azért ott még nem tartunk, hogy minden kihívásra ráugorjak. Ez a kazah srác bokszoljon még 10-15 meccset, aztán esetleg vissza lehet térni a témára. Nem úgy van az, hogy az ember azzal bokszol, akivel csak akar, ha így lenne, már régen megmérkőztem volna Jonesszal, Tarverral és Dawsonnal.