Társoldalunk:

Di Luca tapad Mencsovra a Girón

2009.05.27. 18:29

Az olasz Franco Pellizotti nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai hegyi szakaszát. Az összetettben továbbra is az orosz Gyenyisz Mencsov vezet, ám közvetlen riválisa, az olasz Danilo Di Luca 26 mp-re közelítette meg.

A centenáriumi Giro 17. etapja ugyan csak 83 km hosszú volt, ám szinte végig emelkedett az út, az utolsó 23,5 km pedig nagyon kemény hegymenetet tartogatott a mezőny számára.

A hegy korai szakaszában több szökési kísérlet után Pellizotti robbantott, s mivel Mencsov és Di Luca egymásra figyeltek, sikerült ellépnie a mezőnytől. Az olasz kerekes remek iramban hajtott és biztosan, több mint 40 mp-cel nyert. Hátrébb Di Luca többször megpróbált elszökni az orosztól, aki azonban minden támadást visszavert, s egészen a hajráig nem tágított riválisa mögül.

A finisben aztán a Stefanio Garzellivel és Ivan Bassóval alkotott négyes csoportból Garzelli volt a leggyorsabb, őt követte Di Luca, akinek sikerült négy másodpercet vernie Mencsovra. Ráadásul a "dobogós" helyezésért nyolc másodperc jóváírást is elkönyvelhetett az olasz, így sikerült 13 mp-et faragnia hátrányából az összetettben.

Pellizotti magabiztos sikerével feljött az összetett harmadik helyére.

17. szakasz, Chieti-Blockhaus, 83 km:
1. Franco Pellizotti (olasz, Liquigas) 2:21:06 ó
2. Stefano Garzelli (olasz, Acqua e Sapone) 42 mp hátrány
3. Danilo Di Luca (olasz, LPR) 43 mp h.
4. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 48 mp h.

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Mencsov 72:28:24 ó
2. Di Luca 26 mp hátrány
3. Pellizotti 2:00 p.h.

Csütörtökön a Sulmona és Benevento közötti 182 km-es szakasz vár a mezőnyre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK