Társoldalunk:

Nyakunkon a Lékó-Anand

2009.05.27. 16:31

Az esztendő legrangosabb hazai sakkversenyeként a Miskolci Nemzeti Színházban június 2. és 7. között rendezik meg elsőszámú nagymesterünk, Lékó Péter és az indiai sakkvilágbajnok Viswanathan Anand nyolcjátszmás rapid párosmérkőzését. A borsodi megyeszékhelyen Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata szponzorok segítségével ötödször szervezi meg a Lékó & ... sakkfesztivált. Az első meccsen Lékó az angol Michael Adamsszel 4-4-re végzett, 2006-ban az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpovot 4,5-3,5-re legyőzte. Két éve Vlagyimir Kramnyikkal csatázott, az orosz világbajnok nagy csatában 4,5-3,5-re nyert. Tavaly a trónkövetelő, a norvég Magnus Carlsen volt nagymesterünk ellenfele, és a 17 esztendő titán meglepetésre 5-3-ra legyőzte az esélyeit nem kihasználó Lékót.  A sorozat fénypontjaként a sakkozás 15. világbajnokát köszönthetjük hazánkban. Az összecsapást a honi, de az öt kontinens valamennyi sakkrajongója nagy érdeklődéssel várja. A játszmákat élőben a www.lekoanand.hu oldalon lehet majd nyomon követni.

PGN-fájlok

Lékó Péter: Dortmund a második otthonom

A sakkozás 15. világbajnokát, a 39 éves Viswanathan Anandot pályafutása során először láthatják "élőben" a honi sakkrajongók. 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, 1988-ban lett nemzetközi nagymester.

1995-ben New Yorkban PCA világbajnoki döntőt játszott Garri Kaszparovval, de 10,5-7,5-re elvesztette a meccset. 1998-ban a FIDE világbajnoki címért Anatolij Karpovval mérkőzött meg, 3-3 után rapid rájátszásban alulmaradt. 2000-ben a spanyol Alekszej Shirovot fölényes biztonsággal, 3,5-0,5-re győzte le a FIDE vb-döntőjében. 2007-ben, a mexikói vb-n a 8 fős, kétfordulós viadalon veretlenül végzett az élen, és hódította el a világbajnoki címet Vlagyimir Kramnyiktól. Fantasztikus pályafutásának megkoronázásaként Bonnban párosmérkőzésen 6,5-4,5-ös győzelemmel megvédte címét Kramnyikkal szemben. Anandot hatszor választották az év sakkozójává, tornagyőzelmei közül kiemelkedik öt első helye Wijk aan Zee-ben, háromszor diadalmaskodott Linaresben. Vishy a rapid sakkozás elismerten legjobbja. Többek között ötször volt első az Amber-versenyen, nyolcszor győzött a mainzi arénában.

Lékó Péter és Viswanathan Anand 1994-ben egy snellpartiban mérkőzött meg először, s azóta még 72 játszmában mérték össze erejüket. Klasszikus tempóban, rapid és vakjátszmákban, villámpartikban is csatáztak, Vishy 45 döntetlen mellett 21-7-re vezet. Rapidpartikban az indiai világbajnok hétszer nyert, háromszor vereséget szenvedett, tízszer remiztek. Az utolsó két rapidpartiban Lékó győzött, a 2008-as és a 2009-es Amber-tornán is feladásra kényszerítette a világbajnokot. Az április 1-től érvényes világranglistán Anand 2783 ponttal a második, Lékó 2751-gyel a kilencedik. A küzdő feleknek játszmánként 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. Amennyiben a nyolcjátszmás meccs 4-4-re végződne, akkor villámpartik döntenek. A rapid tempó a nagymesterektől gyors döntésképességet igényel, jóval kevesebb idejük van az állás alaposabb értékelésére, fokozott szerepet kap az intuíció, a kreativitás.

A Lékó - Anand párosmérkőzés menetrendje:
Június 2. (kedd)
18.00 óra Ünnepélyes megnyitó és sorsolás a Miskolci Nemzeti Színházban
Június 3. (szerda)
16.30 óra a mérkőzés első játszmája.
18.00 óra a mérkőzés második játszmája. A befejezés után a két nagymester 10-15 percben rövid sajtótájékoztatót tart.
Június 4. (csütörtök)
16.30 óra a mérkőzés III. játszmája.
18.00 óra a mérkőzés IV. játszmája. A befejezés után a két nagymester 10-15 percben rövid sajtótájékoztatót tart.
Június 5. (péntek)
16.00 - 18.00    közönségtalálkozó
(Helyszín: ITC Nemzetközi Kereskedelmi Központ - Miskolc, Mindszent tér 1. - Rákóczi terem)
Június 6. (szombat)
16.30 óra a mérkőzés V. játszmája.
18.00 óra a mérkőzés VI. játszmája. A befejezés után a két nagymester 10-15 percben rövid sajtótájékoztatót tart.
Június 7. (vasárnap)
16.30 óra a mérkőzés VII. játszmája.
18.00 óra a mérkőzés VIII. játszmája. A befejezés után a két nagymester mintegy félórás sajtótájékoztatót tart.
19.30 Eredményhirdetés

A sakkozás tizenötödik világbajnoka, Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Madrasban. Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta  a partijait. Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, "villámkezű" Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.

Forrás: [origo]

Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében hazai pályán vérzett el az amerikai Gata Kamskyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette. Több siker koronázta szereplését a PCA ciklusban, 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de  Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént. Kaszparov egyik szekundánsa ezen a Vlagyimir Kramnyik volt!

A "madrasi tigris" remekelt a FIDE 1997-ben, Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól "megkímélt" Anatolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki. Tilburgban győzött, Lékó Pétert fél ponttal előzte meg. 1999-ben Wijk aan Zee-ben fél ponttal maradt el a győztes Garri Kaszparov mögött, Linaresben Kramnyikkal osztotta a második helyet. Egy évvel később a Corus-tornán Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter társaságában lett holtversenyben második, majd a vb-re "bemelegítésként" Világkupát nyert, majd nagy álmát is valóra váltotta. 

A FIDE világbajnokságán, Újdelhiben a legnehezebb pillanatokat a címvédő orosz Alekszandr Halifmannal szemben élte át. Anand éppen születésnapján került szinte reménytelen helyzetbe a rapid rájátszás során, de végül győztesként vághatta fel a születésnapi tortát. Michael Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben "kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok.  Wijk aan Zee-ben a győztes Garri Kaszparovjoz hasonlóan megőrizte veretlenségét, de fél ponttal megelőzte őt a győztes exvilágbajnok. Egy évvel később Moszkvában nem sikerült a címvédése, a rajtnál is bukdácsolt,  az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

A váratlan vereséget másfél éves hullámvölgy követte, nehezen tette túl magát  a nagy csalódáson, de 2003-tól ismét szárnyalt. A szakírók is értékelték sikereit 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották, Oscar-díjat kapott. Wijk aan Zee-ben duplázott, 2003-ban Polgár Judit, egy év múlva Lékó Péter előtt végzett az első helyen.  Megnyerte a dortmundi szuperversenyt. Négy éve januárban Lékó mögött másodikként végzett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmesként zárt Szófiában is, Veszelin Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapid versenyeket és a rapid párosmeccseket. A világranglistán akkor második indiai nagymestert sokan a 2005-ös argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Peter Szvidlerrel második lett.

Forrás: [origo]

Wijk aan Zee-ben ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben lett első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800-as álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon. A torinói sakkolimpián gyengélkedett, 25 Élő-pontja bánta bakijait. A leoni rapid tornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset.

A 2007-es évet a Corus versenyen elért ötödik helyezésével kezdte, majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Arra kevesen gondoltak, hogy a 16 éves Magnus Carlsen elleni kettős nyerése kellett elsőségéhez. Az Amber-versenyen ezüstérmes Kramnyik mögött. Pályafutása során először, április 1-én átvette a vezetést a világranglistán. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta, Leonban hatodszor diadalmaskodott, a döntőben Topalovot győzte le. Ismét siker koronázta mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

Mexikóvárosban megkoronázta pályafutását Viswanathan Anand. A 37 éves indiai nagymester remek formában harcolta végig a 14 fordulós világbajnokságot. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzéseit megnyerte. Ötödször választották meg az év legjobbjává. Hazájában királynak kijáró fogadtatássalköszöntötték.

A világbajnokság végeredménye:
Világbajnok:
Viswanathan Anand (indiai) 9 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8
4. Lékó Péter 7
5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5
6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6
8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

Világbajnokként első igazi megmérettetése a Corus-tornán volt. A két tornagyőztest, az örmény Levon Aronjant és a norvég Magnus Carlsent  már ünnepelték, míg a világranglistát holtversenyben vezető Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még vívta óriási csatáját. Presztízscsata volt javából az indiai világbajnok és az orosz exvilágbajnok összecsapása, ráadásul Anand számára az esetleges nyerés Wijk aan Zee-i hatodik elsőségét jelentette volna. Nagyon bíztak elemzésükben, villámgyorsan lehúzták a megnyitást. Eljutottak a mexikói vb-n látott Szvidler-Kramnyik parti kritikus pozíciójához, és ezúttal Vlad leütötte az áldozatul kínált gyalogot. Vishy hosszas előkészítés után meghúzta a h5 lépést, nyitotta  a h vonalat, de a szemre oly tetszetős állásban nem talált más esélyt, mint tisztet áldozni, ezzel megkönnyítette Kramnyik védekezését. A remek csata pontosztozkodással zárult, Anand holtversenyben harmadik lett, egy ponttal megelőzte a csak ötven százalékot elérő Kramnyikot.
 
Az indiai világbajnok megvédte elsőségét a Morelia/Linares tornán. Hatalmas rutinja érvényesült a 17 éves Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában. "Villámkezű" Vishytől szokatlan volt nizzai gyengébb szereplése az Amber-tornán. Nem sikerült megszereznie hetedik leoni tornagyőzelmét. A 4 fős rapid viadalon a döntőben Vaszilij Ivancsuktól vereséget szenvedett, a sorsdöntő partiban már a 16. lépésben tisztet nézett el. Javított Mainzbanban, nyolcadszor bizonyította, hogy a rapid sakkozás koronázatlan királya. A négyes tornán Carlsennel játszotta a döntőt és győzte le ifjú riválisát 3-1-re. Anand a világbajnoki döntő főpróbájaként Bilbaóban, a Grand Slam-döntőn játszott, nyeretlenül utolsóként végzett a 6 fős mezőnyben. Eredményével elvesztette első helyét a világranglistán, ideiglenesen az ötödik helyre csúszott vissza, de egy hónap múlva kiderült, hogy nem hiába hozta az "áldozatot".

Forrás: [origo]

Bonnban a címvédő Viswanathan Anand 6,5-4,5-ös győzelmével fejeződött be Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki döntője. A 12 játszmásra tervezett párharc 11. partijában az indiai világbajnok világossal 24 lépésben remizett, ami végső sikerét jelentette. A sakkozás 15. világbajnoka megvédte "trónusát", kihívója, a 14. világelső orosz exvilágbajnokkal szemben. A döntő előtt a szakírók egy része nagyobb esélyt szavazott Kramnyiknak, akinek nagyobb tapasztalata volt hasonló párharcokban. Anandot mindenki elsősorban tornajátékosnak tartotta, de Bonnban bizonyította, remekül felkészült  a csatára.

Anand győzelme teljesen megérdemelt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntőnek bizonyult. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. A két világklasszis összecsapása mellett a segítők, a szekundánsok csapata is viaskodott. A nevek tekintetében Kramnyik stábja volt az erősebb, 5 évvel ezelőtti, brissagói kihívója Lékó Péter mellett az orosz Szergej Rublevszkij a francia Laurent Fressinet elemzéseire, ötleteire, tanácsaira támaszkodhatott, de orosz sakkozók egész csapata állt még készenlétben... Anandot honfitársa, Surya Shekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslav Wojtaszek segítette a küzdelem során. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párbaj előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának tart.

A világbajnoki döntő végeredménye: Viswanathan Anand (indiai, 2783) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 6,5-4,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)

Anand világbajnoki címének megvédése után a hosszabb pihenést választotta, illetve társadalmi kötelezettségeinek tett eleget. Többek között felszólalt a Davosi Világgazdasági Fórumon, bemutató előadásokon vett részt. A hagyományos linaresi szuperversenyen játszott először, a második fordulóbeli, az örmény Levon Aronjan elleni nagy hibáján nem tudta túltenni magát, csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Nizzában, az Amber-tornán Kramnyikkal végzett holtversenyben a második helyen, fél ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint a címét megvédő Aronjan. Májusban Bakuban szerepelt az Azerbajdzsán-Világválogatott rapid találkozón. Kérésére a FIDE 2010-re halasztotta a bolgár Veszelin Topalov elleni világbajnoki döntőjét. A pályázatot már kiírták, egyelőre még nincs rendezője a párharcnak.

Anand interjúiban számtalanszor kifejtette, hogy  felkészüléskor a számítógépnek egyre nagyobb szerepe van, korábban táblán elemezték a játszmákat, most a programok segítségével is. Tíz évvel ezelőtt nagyon pesszimistán ítélte meg a sakk jövőjét. Úgy gondolta, hogy 2010 körül kimerülnek  a lehetőségek. De belátta, hogy nem volt igaza, ahogy  a programok egyes ajtókat becsuknak, úgy újabb ajtók nyílnak ki. Igazán látványos partikat már nem is játszhatnak a programok segítsége nélkül, már nem a romantikus világban élünk, soha nem léphettünk volna előre papírral és tollal.

Nagy szerepet tulajdonít az emócióknak, de azokat tudni kell kordában tartani, nem szabad semmiféle jelzést adni az ellenfélnek hiba esetén sem, mert ezzel megkönnyítheti a feladatát. A világbajnok kerüli a konfliktusokat, szereti maga körül a nyugodt légkört. Felesége, Aruna minden versenyére elkíséri, a bonni világbajnoki döntőn hivatalosan is a menedzsere volt.  Pályafutása során az elmúlt három év a legsikeresebb volt, de a fiatalok nagyon előretörtek.

Anand legfontosabb tornagyőzelmei:
Wijk aan Zee 1989
Reggio Emilia  1991/92
Groningen PCA 1993
Dos Hermans, Amber (rapid), Biel 1997
Wijk aan Zee, Linares, Madrid, Tilburg  1998
FIDE Világkupa 2000
Merida, Mainz (rapid) 2001
Mainz (rapid) 2002
Wijk aan Zee, Mainz (rapid), Cap d'Agde (rapid) 2003
Wijk aan Zee, Dortmund, Mainz (rapid)  2004
Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2005
Wijk aan Zee, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2006
Morelia/Linares, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2007
Mainz (rapid), Mexikóváros világbajnokság 2007
Morelia/Linares, Mainz (rapid) 2008

A Chess Informant a világbajnokok sorozatban a mexikói világbajnokság után jelentette meg Viswanathan Anand pályafutását, legjobb játszmáit, kombinációit, végjátékait, megnyitáselméleti újításait, a legnagyobb riválisok elleni eredményeit tartalmazó CD-t. A belgrádi szerkesztőség engedélyével ebből az anyagból is válogattam. Az összeállításon keresztül az érdeklődő megismerheti  indiai világbajnok stílusát, erényeit. A pgn fájlok lejátszhatóak a www.chessbase.com honlapról ingyenesen letölthető ChessBase Light 2007 program segítségével. A hamburgi cég tavaly nyáron jelentette meg a ChessBase 10 verziót, amely tökéletesen kezeli a különböző elemzőprogramokat is, így többek között már háromszoros világbajnok Rybka-t.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK