Vágólapra másolva!
A Miskolcon zajló nyolcjátszmás rapid párosmérkőzés első félideje után az indiai sakkvilágbajnok Viswanathan Anand 2,5-1,5-re vezet Lékó Péter ellen. Péntek délután a két nagymester közönségtalálkozón vett részt, ahol pályafutásukról, terveikről beszéltek. Egy-egy játszmájukat is elemezték a sakkrajongók számára. Hétvégén Lékó és Anand még újabb négy partiban mérik össze erejét.

A szabadnap ellenére gazdag volt a Lékó & sakkfesztivál pénteki napja. Viswanathan Anand és Lékó Péter délelőtt szállodájukban pihentek és készültek a befejező négy partira. Délután a hagyományos helyszínen, a Nemzetközi Kereskedelmi Központban Lékó és Anand közönségtalálkozón vett részt. Anandot Miskolcon tanuló indiai diákok is köszöntötték, a közönség soraiban a Lékó Sakkiskolában tanuló ifjú tehetségek is ültek.

A sakkozás királya egy kicsit "vizsgáztatta" őket, mert elemzése közepette számtalan kérdést tett fel: hogy kell folytatni a támadást, melyik tiszt adja a mattot. A francia Joel Lautier elleni játszmája egyik kedvence. Az 1997-es bieli verseny megkezdése előtt Anand szimultánt adott a svájci síválogatott tagjainak, és többen is a skandináv védelmet választották.

Lauetier ellen az első fordulóban mérkőzött meg, és a kombinációs motívumokban oly' gazdag partiban viharos támadással győzött. Igazi "aranyparti" lett. Nagymesterünk a játszma bemutatása után megjegyezte: "Vishynek még sok hasonló fantasztikus játszmája van, ezért szeretik őt annyira".

Nagy örömmel néztük Lékó Péter bemutatóját is. Az áprilisi nalcsiki Grand Prix-versenyen az izraeli Borisz Gelfandot győzte le az orosz huszárjátékban. Nagymesterünk a bonni világbajnoki döntőn Vlagyimir Kramnyiknak szekundált Anand elleni döntőjében. A felkészüléskor sokat foglalkoztak a megnyitással, Péter elemzésüket játszotta meg, majd szép kombinációval tette fel az i-re pontot. Lékó elmesélte, hogy ők már villámgyorsan lehúzták a nyitást, amikor a többi játszmában még alig húztak. A riválisok érdeklődéssel figyelték az összecsapást, hiszen tudták, hogy Péter "házivarit" játszik meg. Mosolyogtak, amikor Vc2-öt lépte, vezéráldozatos matt fenyegetett. Hiába volt a kötés, magára maradt sötét király.

Forrás: [origo]

Anand ismét megerősítette, hogy még nem gondol az újabb világbajnoki döntőre, amit Veszelin Topalovval vív majd. Az időpont és a helyszín ismeretében kezdi majd meg a felkészülést. Jónak tartja a 8 fős világbajnoki versenyt, a címet eldöntő párosmérkőzést is. Annak örül, hogy sok év után végre csak egy világbajnoka van a sakkozásnak.

Egyikőjük sem kímélte a FIDE vezérkarát, a szabályokat alkotókat, akik a sakkot feszítő gondok, problémák megoldása helyett őrült szabályokat alkotnak. Péter említette, hogy a most folyó kínai bajnokságon vesztéssel sújtották a legnagyobb tehetséget, a 15 éves Hou Ji-fant, mert két lépésre volt táblájától, amikor a bíró bejelentette a forduló megkezdését. Korábban már kitöltötte játszmalapját... Az élsakkozók tetszését nem nyerte el a K-factor tervezett megváltoztatása, kísérletként másképp számolják majd az Élő-pontokat.

A programot este a párharc egyik szponzorának, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok boraiból tartott borkóstoló zárta. Vishy és Péter persze óvatosan bánt a kortyolgatással, de a birtok igazgatójának, Prácser Miklósnak a szakszerű magyarázata nagyon érdekelte vendégeinket. A párosmérkőzés befejezése után Vishy és Péter feleségeikkel a Degenfeld Kastélyszálló vendégszeretetét élvezhetik majd. A kétnapos programot gálavacsora zárja.

Forrás: [origo]

Szombat délután 16 óra 30 perckor folytatódik a párosmérkőzés, az ötödik partiban Lékó Péter vezeti majd a világos bábukat, majd 18 órakor Anandé a kezdés joga. A szerencsések a sakkozás új szentélyében, a Nemzeti Színházban kísérhetik figyelemmel a két szupernagymester harcát, a viadal honlapján óriási érdeklődés kíséri az internetes közvetítést.

A Spiegel online is közvetít, csak elképzeléseink vannak, hogy Indiában mennyien nézik legnépszerűbb sportolójuk első magyarországi szereplését. Anand versenyeiről rendszeresen tudósító Vijay Kumar naponta készít videót, amit számos honlap átvesz, így például az Europe Echecs.

Forrás: [origo]

A www.chesbase.com háromnyelvű (angol, német és spanyol) honlapja Berkes Ferenc nagymester és Mészáros Gyula nemzetközi mester elemzéseivel közli a játszmákat, a főszerkesztő, Frederic Friedel helyszíni beszámolói mellett remek fényképekkel színesíti anyagait. Frederic sokszor elmondta már, hogy szívesen látogat Miskolcra, nagy szerepe volt abban, hogy Vishy elfogadta a meghívást. Az indiai világbajnok láthatóan jól érzi magát, kétnapos nyomozás után megérkezett bőröndje is.