Vágólapra másolva!

Gelfand hármas gyalogáldozatos áttöréssel nyerhetett volna

Az erdélyi fürdővárosban, Báznán zajló szuperverseny kilencedik fordulójában az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal remizett az amerikai Gata Kamskyval. Riválisa, az izraeli Borisz Gelfand végjátékban fonalas nyerést hagyott ki a spanyol Alekszej Shirov ellen, így Ivancsuk egypontos előnnyel várhatja az utolsó játéknapot. Az ukrán nagymester sötéttel az azeri Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg, Gelfand is másodhúzó lesz Kamskyval szemben.

A 20-as kategóriájú szuperverseny kilencedik fordulójában három döntetlen született, de az összecsapások egyáltalán nem békés mederben zajlottak. Az éllovas Vaszilij Ivancsuk sokáig őrizte minimális előnyét a sereghajtó Gata Kamsky ellen. Az amerikai sakkozó azonban nagyon gondosan védekezett, védte az áttörési fenyegetést, és kiharcolta a döntetlent.

Ivancsukot vigasztalhatta, hogy legnagyobb riválisa, az izraeli Borisz Gelfand fonalas nyerést hagyott ki. A spanyol Alekszej Shirov döntetlent ígérő végjátékban pontatlankodott, és a különböző színű futós állásban Gelfand hármas gyalogáldozattal nyerhetett volna. Tanulmányszerű az áttörés, de az izraeli sakkozó elszámolta magát, feláldozta nyerő gyalogját, Shirov királyával és futójával sikeresen tartóztatta fel a világos szabadgyalogokat.

A szicíliai védelem sárkány-változatában csapott össze a román Liviu-Dieter Nisipeanu és az azeri Tejmur Radzsabov. Érdekes újítást követően a világos tisztek fenyegetően betörtek a sötét alapsorra. Radzsabov három tisztért leáldozta vezérét, a remek csata örökös sakkal fejeződött be.

A 9. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) döntetlen (Angol megnyitás, 71)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) döntetlen (Szláv védelem, 55)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2675) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 6,5 pont
2. Borisz Gelfand 5,5
3. Tejmur Radzsabov 5
4. Alekszej Shirov 4,5
5. Liviu-Dieter Nisipeanu 3
6. Gata Kamsky 2,5

Az utolsó forduló párosítása:
Shirov - Nisipeanu
Radzsabov - Ivancsuk
Kamsky - Gelfand