Vágólapra másolva!

Eb-ezüstérmes a magyar férfiöttusa-váltó

Ezüstérmet szerzett kedden a Marosi Ádám, Tibolya Péter, Németh Róbert összeállítású magyar csapat a lipcsei öttusa Európa-bajnokság férfiváltó-versenyében. Győzött a litván trió, a harmadik helyen pedig a csehek végeztek.

A magyarok vívásban ötödikek, úszásban harmadikok, lovaglásban pedig hatodikok voltak, ennek nyomán a lövészettel kombinált futást negyedikként kezdték, és remek zárószámot produkálva két helyet előreléptek.

Az utolsó részversenyben Marosiék a harmadik legjobb eredményt érték el, de úgy, hogy csupán egyetlen másodperccel futottak lassabban, mint a holtversenyben leggyorsabb litvánok és fehéroroszok.

"Nagyon jól sikerült a kombinált szám, mostanáig ilyen eredményesek egyszer sem voltunk a lövészetes futásban" - kezdte értékelését Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. "Talán soha ennyire nem örültem éremnek, de azt hiszem, a fiúk is így vannak ezzel. Végre volt egy olyan jó élményük, amelyből a későbbiekben ők és válogatottbeli társaik is építkezhetnek. Most érezték meg először élesben, hogy milyen az, ha valaki gyorsan süti el a fegyvert és így is pontosan lő. Eddig mindig egy kicsit megfontoltak voltak, ami az új rendszerben nem igazán célravezető. Szoros verseny volt, a zárás előtt tudtuk, hogy ha jó kombinált számot csinálunk, odaérhetünk valahova az elejére. Ez most összejött."

A váltóviadalon 11 csapat indult.

Eredmények:
1. Litvánia (Edvinas Krungolcas, Tadas Zemaitis, Justinas Kinderis) 6638 pont
2. Magyarország (Marosi Ádám, Tibolya Péter, Németh Róbert) 6582 (vívás: 34 győzelem/26 vereség/872 pont, úszás: 2:51.44 perc/1284 pont, lovaglás: 1094 pont, lövészet-futás: 22:27 perc/3332 pont)
3. Csehország (Ondrej Polivka, Michal Sedlecky, Martin Dvorak) 6478

A magyar küldöttség három éremmel zárta a kontinensviadalt. Korábban Marosi egyéniben, illetve a Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Vörös Zsuzsanna alkotta női csapat nyert bronzérmet.