Vágólapra másolva!
Kis Gergő a 111. országos úszóbajnokság legnagyobb szenzációját okozta, amikor múlt szombaton (egyéni csúcsán 2,5 másodpercet javítva) 200 méter pillangón legyőzte Cseh Lászlót, a szám olimpiai ezüstérmesét. A 21 éves ajkai versenyző nehezen lendül bele az úszásba, de, mint mondja, az utolsó ötvenen nem nagyon lehet megverni, akár Michael Phelpsszel is felveszi a versenyt. A kudarcok felpaprikázzák, sőt egy-egy gyengébben sikerült verseny után az edzőjébe is neki kell lelket öntenie.

Kevés komoly úszó készül nála puritánabb környezetben. Kis Gergő az ajkai uszoda 33,3 méteres, sátortetős medencében gyakorol, mestere, Farkas András vigyázó tekintetétől kísérve. A 48 éves szakember többé-kevésbé autodidakta módon készíti fel tanítványát, aki a július 26-án kezdődő világbajnokságon el akarja kápráztatni a szakmát és a szurkolókat. Apró probléma, hogy még ő sem igazán tudja, melyik számban.

- Soha nem fordult meg a fejében, hogy más edzőhöz, jobb körülmények közé szegődjön, esetleg elfogadjon egy tengerentúli ösztöndíjat, mint Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, vagy korábban Kovács Ágnes és Czene Attila?
- Eszembe se jutott, meg aztán nem is nagyon hívtak. Már elmúltam huszonegy éves, úgyhogy már nem is számítok rá, Farkas Andrásban pedig jobban megbízom, mint önmagamban. Összenőttünk, ő tudja rólam, hogy mikor mit bírok el, én meg lelkileg próbálom trenírozni őt.

- Ez mit jelent? Ilyesmit még nem hallottam versenyző és edző kapcsolatában...
- Az egri országos bajnokság első napján történt, hogy kikaptam Cseh Lacitól kétszáz gyorson. A nyolcszáz gyorsot, amelyben Európa-bajnok vagyok, ezek után nagyon ellazsáltam, amitől a mester szinte depresszióba esett. Ilyenkor nem szólok hozzá, megvárom, míg összeszedi magát. Ami engem illet, ha kudarc ér a medencében, összeszorítom a fogaimat, és a következő versenyen úgy harapok, mint egy...

- ...mint egy vérszomjas cápa. Kiss László szövetségi kapitány ezt a hasonlatot mondta önről. Szerinte, ha a legkisebb esélyt érzi a győzelemre, nem hagyja, hogy az kicsússzon a keze közül.
- Van egy ilyen tulajdonságom, azt mondják, dolgozik bennem a gyilkos ösztön.

- Mint Egerben a 200 pillangó döntőjében. Együtt fordultak az utolsó ötvenre Cseh Lászlóval, mindenki azt várta, hogy az olimpiai ezüstérmes majd elhúz a hajrában, aztán fordítva történt.
- Engem nem sokan vernek meg az utolsó ötvenen, feltéve, ha közel egyszerre vágunk neki a finisnek. A 400 vegyes olimpiai döntőjében is gyakorlatilag egyforma időt úsztam Phelpsszel a befejező száz gyorson - ő 56,79-et, én 56,84-et. Mindenki más sokkal gyengébbet. Arról van szó, hogy nehezen melegedek be, általában a mezőny végén kullogok a táv elején, és a közepétől lendülök bele. Nem tudom, miért van ez. Az az igazság, hogy az intenzív bemelegítéstől elfáradok, inkább szép komótosan leúszom ezer, ezerkétszáz métert, aztán jöhet a verseny. De például a kétszáz pillangóra múlt szombaton csak nyolcszáz méterrel melegítettem. Annyi elég volt.

- Mi volt önnel Egerben az első napon? Nem úgy úszott, mint a másodikon, a harmadikon és a negyediken.
- Ha megkaptam volna akkor is az Arena X-Glide-ot, az jó néhány tizedet jelentett volna. Mint ahogy a kétszáz pillangón is a tőle kölcsön kapott új dresszben győztem le Lacit.

- Tényleg ilyen sokat jelent a szerelés?
- Tényleg, a valóságban és lelkiekben egyaránt. Kétségtelenül van némi placebo-hatás is, de hidrodinamikai mérésekkel is kimutatható a modern cuccok előnye. Meg aztán nagyon felpaprikázott a vereségem kétszáz gyorson, ha nincs az a kudarc, akkor nem úsztam volna olyan jól a további három napon.

Forrás: MTI

- Már egy éve megvolt a vb-szintje, talán ez is elkényelmesítette.
- Volt egy ilyen érzésem. Nem mintha nagy lett volna a szám, de túlságosan megnyugodtam. Kellett a kijózanító pofon. Ha nem dolgozom teljes erővel, elfut előlem a világ, s én csak kullogok utána.

- Ha ön választhatna, mely számokban indulna a világbajnokságon?
- Biztosnak tűnik a kétszáz és négyszáz vegyes, illetve a négyszáz gyors az első napon. Azt nem tudom, hogy a nyolcszáz gyors és a kétszáz pillangó közül melyiket válasszam, ez a két szám ugyanis időben üti egymást. Ezt még végig kell gondolnunk Bandi bával.

- Van kedvenc száma?
- Mindent szeretek úszni, kivéve hátat. Az egy borzalmas úszásnem, attól menekülök. Mindig mondja Bandi bá, hogy most ússzuk le, most ússzuk le, de erre csak egyszer vagyok kapható egy évben: Székesfehérváron a Köztársaság Kupán. Utána mindig két-három napig kúrálom magam.

- Változtattak Farkas Andrással az edzésmódszereken a Peking előttihez képest? Hiszen rengeteget javult...
- Egyfelől arról van szó, hogy erősödöm, férfiasodom, elmúltam huszonegy éves. Nem beszélve arról, hogy a mester is tanul, fejlődik, az ő módszerei is tökéletesednek. Nagyon jól kiegészítjük egymást, remek párost alkotunk. Tud néha meglepetést is okozni, az az egyetlen hibája, hogy olykor korán feladja. Van egy négynapos verseny - mint legutóbb az OB -, az első napom nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, és ő összeroppan. Ilyenkor feldühödök, másnapig nem is szólok hozzá, mert nem vagyok arra kíváncsi, hogy siránkozik, feladja, depressziós lesz. Hát nem az edzőnek kellene bíztatnia a versenyzőjét?

- Önöknél fordítva van. Még szerencse, hogy önt nem lehet megtörni.
- Hát azért meg lehet. Ne felejtsük el, hogy ez lesz még csak az első világbajnokságom, 2007-ben Melbourne-be nem jutottam ki, pedig a 2004-es athéni olimpián már ott voltam.

Kis Gergő
Született: Ajka, 1988. január 19.
Magasság, testsúly: 182 cm, 74 kg
Klubja: Ajkai Rája 94
Edzője: Farkas András (12 éve)
Sikerei: 1 x Eb-1. (800 m gyors, 2008), 2 x rövid pályás Eb-2. (1500 m gyors, 2007, 400 m vegyes, 2008), 1 x rövid pályás Eb-bronz (400 m gyors, 2007), 1 x olimpia-6. (400 m vegyes, 2008), Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt, polgári tagozat

- Létezik olyan ajánlat, amelynek kedvéért ott hagyná Ajkát és Farkast?
- Havi egymillióért! Nem, csak hülyéskedek. Semmi pénzért. Amerika sem érdekel, a fővárosba se költöznék fel, nekem ez a világom, Ajkán elvagyok, szeretnek, itt mindent megtalálok, egy ötszáz méteres sugarú körben élem az életem. Mondom, abszolút nem vonz engem az, hogy most kimenjek Amerikába. Nem is tudnám már átvenni huszonegy évesen egy másik szakember edzéstervét, felborulna az életritmusom.

- Vannak álmai?
- Úszásban?

- Igen.
- Hát, az egyiket már megvalósítottam, mert olimpiai döntőben úszhattam Pekingben, a 400 vegyesen hatodik lettem. A másik célom Peking előtt az volt, hogy megjavítsam Darnyi Tamás 4:12,36-os idejét, ami a maga korában világcsúcs volt. Ez is sikerült, 4:10,60-at úsztam, kár, hogy nem a döntőben.

- Ezek tervek voltak, megvalósult tervek. Én az álmot kérdeztem.
- Álom? Azt nem is merem megmondani...

Kis Gergő és a világ (az első eredmény az idei, a második az örök ranglistás helyezés):

400 m gyors

3:46,38 perc (9.)3:46,38 p (24.)
800 m gyors8:08,99 p (85.)7:51,94 (26.)
200 m pillangó1:55,81 p (11.)1:55,81 p (28.)
200 m vegyes1:58,63 p (6.)1:58,63 p (13.)
400 m vegyes4:16,94 p (25.)4:10,66 p (6.)