Vágólapra másolva!
Négy magyar kajakozó, köztük egy háromszoros és egy kétszeres olimpiai bajnok felettébb komolyan vette Storcz Botond szövetségi kapitánynak azt a bejelentését, hogy az általa legjobbnak vélt férfi 1000 méteres kajak négyest bármelyik más egység kihívhatja és ha legyőzi, akkor övé a világbajnoki szereplés joga.

Az egykori olimpiai bajnok szakvezető nem titkolja, hogy szándékosan feszíti a húrt, de azt sem rejti véka alá, hogy ő sem csalhatatlan.
Ennek egyik bizonyítékaként adja meg a lehetőséget csütörtökön délután 5 óra 15 perckor, Szegeden annak a két hajónak, amelyek tagjai jobbnak vagy legalábbis ugyanolyan jónak érzik magukat, mint az egyelőre világbajnoki résztvevőnek tekinthető, a szegedi MOL Világkupán győztes Tóth Dávid, Szalai Tamás, Dobos András Paumann Dániel alkotta kvartett.

"Ha nem hinnénk abban, hogy meglepetést tudunk okozni, akkor össze se ültünk volna, és eszünk ágában se lenne elfogadni a csütörtöki kihívást" - vélekedik új négyese "szóvivőjeként" Vereckei Ákos, kétszeres olimpiai aranyérmes és hatszoros világbajnok, aki azt sem titkolja, hogy a reményteljes hajó legénységét felkészítő Sári Nándor ötlete volt az ő felkérése. "Nem mondhatom, hogy csikócsapat száll vízre, hiszen jómagam, mint a négyes rangidőse, 32 éves vagyok, de Kammerer Zoltán is már a harmincegyediknél tart, Kucsera Gábor és Boros Attila pedig egyaránt 27 esztendős."

Vereckei emlékeztetett arra, hogy Kammerer Zoltánnal egy hajóban versenyezve 1999 és 2004 között már olimpiai, világ- és Európa-bajnoki győzelmet is ünnepelhettek, a vb-aranyérmekkel büszkélkedő Kucsera Gáborral, illetve a nagy győzelmekkel még adós Boros Attilával viszont csak most, a brandenburgi Európa-bajnokság után hozta össze a sors.

"Így azt sem mondhatom, hogy összeszokott egységként hívjuk ki a szövetségi kapitány által a legtöbbre képesnek tartott egységet, amelyből Almási Nándor és Kiss István próbálja a legtöbbet kihozni" - folytatta Vereckei, aki a vadonatúj, és eddig csak négy közös gyakorlást maga mögött tudó hajóban a "szokásos" harmadik beülőt foglalta el. "Öt év telt el azóta, hogy Kammerer Zolival utoljára csatáztunk együtt, de most mindketten úgy érezzük, hogy remek csapat jött össze. Az én személyes véleményem az, hogy ilyen jó hajóban még soha nem ültem, pedig voltam már néhány nyerő egység tagja. Szolnokon és Szegeden is repesztettünk, amikor ránéztem a stopperre, nem hittem a szememnek!"

Pénteken és szombaton a Szeged melletti Maty-éren rendezik a kajak-kenusok idei országos bajnokságát, a Garantiqa-kupát, amely több számban válogató az év fő eseményére, a kanadai Dartmouth-ban augusztus 13. és 16. között sorra kerülő világbajnokságra. Az olimpiai számok többségében már az első szelektáló viadal eldöntötte a vb-induló kilétét, a két kajakos négyesben (női K-4 500 és férfi K-4 1000 m), illetve női K-2 500-on azonban újabb fordulót írt ki Storcz Botond szövetségi kapitány. Utóbbi számban azért, mert az ötkarikás távon egyesben és párosban is indulási jogot szerzett Kovács Katalin - hasonlóan az Eb-hez - inkább egyesben száll vízre, így Janics Natasával alkotott duójuk nem indulhat el a vb-n.

"A női kvartetteknél nem akadt kihívója az általam megnevezett négyesnek, így már biztos, hogy Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta és Benedek Dalma alkotja a vb-csapatot. A férfiaknál három egység méri össze erejét" - mondta a szakvezető. Kammererék mellett Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, valamint Boros Gergely lapátol majd. Ebben a számban azért rendezik meg már csütörtökön a válogatót, mert így a versenyzők az ob keretében - más társakkal - már klubjukért küzdhetnek.

Az olimpia műsorán nem szereplő számokban az országos bajnokság szelektál. A péntek-szombati viadalon bemutatkozik egy új szám, az 5000 m is, amely jövőre már hivatalosan szerepel a világbajnokság programjában.

Az ob, illetve a négyes válogató műsora, csütörtök:
férfi K-4 1000 m válogató 17.15

péntek:
1000 m-es előfutamok 9.30
1000 m-es döntők 10.05
200 m-es előfutamok 15.30
200 m-es döntők 17.20

szombat:
500 m-es előfutamok 9.00
500 m-es döntők 10.35
5000 m-es döntők 16.00