Vágólapra másolva!
Az európai közvélemény számára bombameglepetésnek bizonyult Tyler Clary szereplése az amerikai úszóbajnokságon. A még csak 20 éves úszó megszorította 400 vegyesen a szám olimpiai bronzérmesét, Ryan Lochte-t és az úszótörténelem negyedik olyan úszója lett, aki 4 perc 7 másodpercen belül teljesítette a távot. Az eredmény a közelgő római vébé miatt magyar szempontból is figyelmet érdemel, mivel Michael Phelps távollétében a hazai drukkerek Cseh Lászlótól remélik az aranyat, aki így újabb komoly riválist kapott, Clary ugyanis egy év alatt nyolc másodpercet javított idején 400 vegyesen.

Az előzetes ígéreteknek megfelelően 400 vegyesen nem indult el az amerikai bajnokságon a szám világcsúcstartója és olimpiai bajnoka, Michael Phelps.

Mégsem unatkoztak a kilátogató nézők Indianapolisban, mert a nagy esélyes Ryan Lochte-t komoly versenyre kényszerítette a mindössze 20 éves Tyler Clary. A Michigan egyetem diákja még elsőként fordult az utolsó 50 méterre, azonban a hajrában a szám olimpiai bronzérmese maga mögé utasította az ifjú titánt.

A 2006-os ifjúsági világbajnokságon Clary még Scott Flowers néven indult és két arany-, valamint két bronzéremmel járult hozzá az éremtáblázat második helyét megszerző amerikai válogatott teljesítményéhez.

Ezt követően 2007-ben (már Tyler Clary néven) a Pánamerikai Játékokon ezüstérmet szerzett 200 háton, ám igazán komoly ismertséget idén vívott ki magának a tengerentúlon azzal, hogy az amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA) megdöntötte Michael Phelps egyetemista korában felállított rekordját a 400 yardos vegyes úszásban.

Később Lochte csúcsát is átírta 200 yardos hátúszásban, ezzel pedig 2004 óta az első olyan egyetemi úszó lett, aki mindkét vegyes számban diadalmaskodni tudott. Ezután következett az amerikai bajnokság, ahol két számban is kivívta az indulás jogát a római vb-n, a már említett 400 vegyesen, valamint 200 pillangón.

Clary fejlődése leginkább 400 vegyesen szembetűnő, hiszen a tavalyi évhez képest majdnem 8 másodpercet javult az egyéni csúcsa. 4:06.96-os ideje elmarad Cseh László legjobbjától, az Európa-csúcstól (4:06.16), azonban mindenképpen oda kell majd figyelni az ifjú amerikaira Rómában.

Cseh ideje 400 vegyesen az egri országos bajnokságon (4:17.25) jóval elmaradt egyéni csúcsától, azonban ez az eredmény nem mérvadó, hiszen ezt a viadalt a felkészülés részének tekintette és inkább az állóképesség javítása volt a cél, semmint az egyéni csúcs megdöntése.

Clary négy és fél kiló izmot pakolt magára mióta a Michigan egyetemre jár és eközben mindegyik úszásnemben fejlődött. Saját bevallása szerint leginkább mellúszásban sikerült előrelépnie. Az időeredményének javulásához minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy Clary az új Jaked szuperdresszben tempózik, bár egyes vélemények szerint pont ez gátolta meg őt abban, hogy az utolsó 50 méteren maga mögé utasítsa Lochte-t.

Clary mentalitását hűen jellemzi az, ami egy dallasi versenyen történt. A 200 méteres hátúszás versenyén a fiatal amerikai nem vette észre a zászlókat, amik a medence fölött lógnak és jelzik a hátúszóknak, hogy közeleg a forduló, tehát a medence széle.

Forrás: AFP

Miután a fordulónál beverte a fejét, egy ideig nem tudta mi történt, majd meglátta, hogy mindenki megelőzte, erre azonnal elindult és végül egy tizeddel megnyerte a versenyt. Később diszkvalifikálták, mivel az ütközés után a teste megfordult a vízben, ez pedig szabályellenes.

A római vb-n Clary ellen szól rutintalansága és az, hogy még sosem szerepelt nagy felnőtt világversenyen, viszont Lochte-val és Csehvel ellentétben nem nyomja majd a vállát az esélyesség terhe, mivel még az Egyesült Államokban sem várnak tőle nagy csodát.

Így elöljáróban nagy versenyt ígér az egyik legnehezebb úszószám, a 400 vegyes döntője Rómában, hiszen a már említett amerikai úszókon kívül Luca Marin is biztosan igényt tart a megüresedett trónra. Viszont abban biztosak vagyunk, hogy ehhez Cseh Lászlónak is lesz egy-két szava.

Tucsni László