Vágólapra másolva!

Eb-aranyat nyert a férfi párbajtőrcsapat

Aranyérmet szerzett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőr-válogatott a plovdivi vívó Európa-bajnokságon.

A viadal honlapja alapján a magyarok vasárnap a hiányos 32-es táblán nem léptek pástra, majd a 16 között könnyed győzelemmel hangoltak a további feladatokra a britekkel szemben. A negyeddöntőben tíz tussal verték az ukránokat, az elődöntőben pedig az olimpiai aranyérmes Matteo Tagliariollal felálló olaszok ellen is eredményesen vívtak.

A négy között - csakúgy, mint a korábbi két találkozón - Boczkó, Imre és Rédli lépett pástra, a pekingi bronzérmes olaszoknál pedig Tagliariol mellett Francesco Martinelli és Diego Confalonieri. A kilenc asszóból hatot nyertek a magyarok, ezzel együtt az utolsó párharcra nagyon izgalmassá vált az összecsapás, Confalonieri 29-29-nél egyenlített, a döntő találatot azonban Boczkó vitte be.

A döntőben ehhez képest sima volt a menetelés a svájciakkal szemben. A magyarok hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a második pártól kezdve fokozatosan növelték előnyüket, az ötödik és hatodik asszóban őrizték az addigra megszerzett hattusos különbséget, majd a hetedikben Imre 6-2-re verte Benjamin Steffent, ezzel pedig már több mint megnyugtatóvá vált a vezetés. Ezt követően ugyan Rédli 7-3-ra kikapott Fabian Kautertől, de Boczkónak még így is maradt hattusnyi fórja Max Heinzerrel szemben, s a kedvező helyzetet kihasználva, az ilyenkor "szokásos" nagy rohanásban 18-11-re győzött.

"Részben új csapattal, a régi taktikával sikerült győznünk, fegyelmezetten tudtunk vívni, ennek lett az eredménye az aranyérem megszerzése" - mondta Imre Géza. "Arra kellett figyelni, hogy csak a biztos tusokat vállaljuk be, és képesek legyünk leállni a megfelelő pillanatban. Az olaszok elleni mérkőzés vége egy kicsit szorosra sikeredett, lejárt az idő, de a "hirtelen halálban" Boceknek sikerült tust adnia. A svájciakkal szemben nagyobb volt a különbség a végén, de azt a helyzetet sem egyszerű megoldani, mert vesztett állásnál az ellenfél folyamatosan jön, s gyakran nehéz megőrizni az előnyt."

Eredmények, férfi párbajtőr, csapat, a 16 között:
Magyarország - Nagy-Britannia 45-27

a negyeddöntőben:
Svájc - Franciaország 45-32
Lengyelország - Norvégia 45-36
Magyarország - Ukrajna 45-35
Olaszország - Oroszország 21-20

az elődöntőben:
Svájc - Lengyelország 42-36
Magyarország - Olaszország 30-29

a 3. helyért:
Olaszország - Lengyelország 45-39

döntő:
Magyarország - Svájc 45-32

Ebben a számban 22 csapat indult.