Vágólapra másolva!
Nagy volt az ijedtség a római úszóvébére készülő magyar küldöttségben, amikor Cseh László csütörtökön gyomorfájással és magas lázzal kórházba került, szerencsére a Pekingben három ezüstéremig jutó klasszis már jobban van, bár a hasát még fájlalja. A vezetőség úgy döntött, Cseh visszalép a 200 pillangótól, így egy nappal több marad arra, hogy visszanyerje erejét.

"Ez tényleg olyan volt, mint az a bizonyos derült égből érkező villámcsapás" - írta le a Cseh Lászlóval történteket pénteken reggel Turi György, a háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó mestere.

"Történtek már velünk különös dolgok, részesültünk sok nagy meglepetésekben, de arra még soha nem volt példa, hogy Laci éppen egy nagy versenyre indulóban robban le, hirtelen felszökik a láza, megy a hasa és hidegrázás fogja el. Még egy sporttól mesze álló laikus is el tudja képzelni, mi játszódik le ilyenkor egy világbajnoki esélyes és annak edzőjének a fejében, mekkora az ijedteség és a csalódás."

Cseh a csütörtöki utazás reggelén kezdte el fájlalni a hasát, állapota a repülés közben egyre csak rosszabbodott, s mire megérkezett Rómába, már olyan rosszul volt, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Láza 39 fok fölé emelkedett, egyre jobban fájt a hasa, így erős lázcsillapítót és infúziót kapott.

Estére sokat javult az állapota, ezért a magyar csapat orvosának egyetértésével csatlakozhatott csapattársaihoz és a magyar küldöttség szálláshelyén külön szobát kapott, hogy teljes nyugalomban pihenhessen.

Péntek reggel Kiss László szövetségi kapitány jó hírekkel szolgált a magyar szállásról: Cseh láztalan, néhány croissant-t is elfogyasztott reggelire, és jelezte, délután már szívesen lemegy az uszodába, úgymond "fürdeni egyet".

"Már egész jól vagyok, nincs lázam, a hőmérő 36,6-ot mutatott ma reggel, csak a hasam fáj még, de már nem annyira mint tegnap" - újságolta Cseh László pénteken reggel a T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársának. "A délelőtti edzést kihagyom, egy kicsit még pihenésre szorulok, de délután - ha nem esek vissza - egy keveset már úszni is fogok. Valójában nem lepődtem meg annyira a velem történtektől, mert a közelmúltban már volt úgy, hogy egyik napról a másikra elkapott a hasfájás, igaz, akkor nem volt majd' 40 fokos lázam. Mondanom sem kell, ennél rosszabb dolog aligha történhetett velem, de próbálom összeszedni magamat. Szó sincs arról, hogy a világbajnoki szereplést lemondanám, csupán az a kérdés, hogy az eredeti verseny programomon változtatni kell-e vagy sem."

Azóta kiderült, a szakvezetés jobbnak látta, ha Cseh visszalép a 200 pillangótól. "Így egy nappal több marad arra, hogy visszanyerje az erejét, azaz csak szerdán kell először rajthoz állnia" - mondta Kiss László. Mindez azt jelenti, hogy Cseh a két vegyesúszó-számban indul (a 200 vegyesen szerdán előfutamot kell úsznia, délután középfutamot, másnap döntőt, vasárnap pedig 400 vegyesen indul - és ha teljesen jól érzi magát, a 4x200 méteres gyorsváltóba is beszáll, amely pénteken esedékes).

Cseh László módosított római programja így fest:
Szerda délelőtt: 200 vegyes előfutam
Szerda délután: 200 vegyes középdöntő
Csütörtök délután: 200 vegyes döntő
Vasárnap délelőtt: 400 vegyes előfutam
Vasárnap délután: 400 vegyes döntő