Vágólapra másolva!
Az egész magyar tábort - Rómában -, és idehaza a közvéleményt Cseh László egészségi állapota foglalkoztatja. A Kőbánya SC világbajnok úszója csütörtökön Ferihegyre már borzalmas állapotban érkezett, s amikor Rómában leszállt a gép, háromszoros olimpiai ezüstérmesünket mentővel kellett kórházba szállítani. Szerencsére azóta sokat javult az állapota, ahogy ő fogalmazott, szerdára teljesen rendben lesz.

Szombaton délután a Róma villanegyedében épült Hotel Jolly Villa Carpegnában sziesztázott a magyar úszócsapat. Cseh a szobájában aludt, odalent edzője, Turi György ráncolta a homlokát.

"Még mindig fáj Laci hasa, s bár délelőtt edzett, s nem is rosszul, nem vagyok nyugodt. Nem tudhatom, mit hoz a holnap" - mondta a mesteredző.

Kiss László szövetségi kapitány sem volt sokkal jobb hangulatban. "Végigcsináltunk két edzőtábort, több hónapot, soha egyetlen gyereknek egy köhintése nem volt, és most, a világbajnokságon beütött a krach. Lehet, hogy nem is vírus, nincs kizárva, hogy valamilyen gyulladás, esetleg gyomorfekély, senki nem tudja. Ha megnyomjuk a hasának jobb oldalát, fájlalja. A kedélyállapota is hullámzó, képzeljük el, hónapok óta erre készül, ezzel kel és fekszik, és most megbetegszik."

- Ki döntötte el, hogy Laci kihagyja a 200 m pillangót?
- Ő úszni akart, de mi Turi Györggyel úgy döntöttünk, hogy nem úszhat. Legalább a két másik számot, a 200 és a 400 vegyest meg akartuk menteni. De most már semmi sem biztos, még mindig fájlalja a hasát.

- Hogyan élik meg Laci betegeskedését?
- Mindannyiunkat sokkolt, Lacit is, szomorú látványt nyújtott a római repülőtéren, amikor vártuk a mentőt. Úgy reszketett, mint a nyárfalevél.

- Milyen hatással lehet mindez a csapat teljesítményére?
- Úgy érzem, hogy az utóbbi nyolc év legerősebb csapatával utaztunk ki Rómába, bárkiről gondoltam volna, csak nem Cseh Laciról, hogy ilyesmi megtörténhet vele. Nem tudom, mi lesz.

- Mit vár az első naptól, a vasárnaptól?
- Mindkét lányt döntőbe várom 200 m vegyesen, Kis Gergőt döntőbe400 m gyorson, a női 4x100-as gyorsváltótól - Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összetételben és sorrendben - pedig hatalmas országos csúcsot remélek. Igaz, csak 210 centi a vízmélység az 1960-as római olimpiára épült medencében, ellentétben a pekingi "Vizes Kocka" 3 méteres vízmélységével, azaz kisebb a felhajtóerő. Óriási a konkurencia, erősebb lesz a mezőny, mint az olimpián volt. Hihetetlen, de manapság 130-140 országnak van olyan úszója, aki bármikor bekerülhet legalább a középdöntőbe. Világversenyen először indul tíz úszó egy-egy előfutamban, annyi a résztvevő.

Gyurta Dániel remek erőben és hangulatban várja a vasárnapi rajtot, amikor száz mellen lesz érdekelt. "Szerencsére nincs semmi bajom, olyan egészséges vagyok, mint a makk" - mondta Athén ezüstérmese a 200 méteres mellúszásban. "Eddig minden a lehető legjobban alakult."

Széles Sándor, Gyurta edzője visszafogott: "Nem akarok semmit sem mondani, mert ilyenkor, verseny előtt nem lehet okos az edző. Utána meg minek okoskodjak? A győzelmet nem kell, a vereséget nem lehet megmagyarázni."

Aztán eljött az este hat óra, a délutáni edzés ideje. Dr. Kausz István csapatorvos már jó hírrel szolgált. "Most beszéltem Lacival, nagyot aludt délután, s már semmije sem fáj, jó a hangulata, s most már én is bizakodó vagyok. Ha minden jól megy, talán nem fogja befolyásolni a teljesítményét ez a lidércnyomásos két és fél nap."

És már jött is Laci, mosolyogva, tréfálkozva. "Sokkal jobban érzem magam, mint délután, az alvás használt, remélem, hogy a kétszáz és a négyszáz vegyes, valamint a négyszer kétszázas gyorsváltó is jól fog menni. Szerdán lesz az első versenyem, a kétszáz vegyes előfutama, addig teljesen rendbe jövök." - mondta.

- Nem sajnálja, hogy a kétszáz pillangó kihagyásával nem lesz alkalma összecsapni Michael Phelpsszel?
- De igen, egy kicsit sajnálom, de majd talán máskor. Eleve is kicsit sűrűnek ítéltem meg a programomat, talán nem is baj, hogy kimarad a pillangó.

Hogy Cseh mekkora csillaga a világ úszósportjának, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Foro Italicóhoz megérkezve alig tudott bemenni az uszodába, mert minden járókelő fényképezkedni akart vele...