Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny első félideje után félpontos előnnyel holtversenyben vezet az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Alekszandr Morozevics. Kettőjük játszmája a viadal ötödik fordulójában 12 lépésben lett remi. A játéknap legérdekesebb partiját az orosz Jevgenyij Alekszejev és az olasz Fabiano Caruana játszotta. A szicíliai védelmű ütközet végül pontosztozkodással zárult, ahogy az izraeli Borisz Gelfand és a francia Maxime Vachier-Lagrave összecsapása is. Az eddig lejátszott 15 partiból csak 4 dőlt el, Ivancsuk és Vachier-Lagrave veretlen. A francia sakkozó, Gelfand és Alekszejev még nyeretlen.

Nagy érdeklődéssel vártuk a két éllovas, Alekszandr Morozevics és Vaszilij Ivancsuk partiját, arra senki nem számított, hogy mindössze félórás játék, 12 lépés után már békét kötnek.

Korábbi 40 játszmájuk mérlege az ukrán sakkozónak kedvezett, 18-szor kényszerített megadásra riválisát, és kilencszer szenvedett vereséget 13 döntetlen mellett.

Először az 1994-es moszkvai sakkolimpián mérkőztek meg. Morozevicset alighanem megviselte az olasz Fabiano Caruana elleni, előző fordulóbeli veresége, a 40 éves Ivancsuk "pihenőnapot" kapott, és a második félidőben háromszor világos lesz.

A szicíliai védelem sárkány-változatában csatázott a címvédő Jevgenyij Alekszejev és Fabiano Caruana, Az olasz sakkozó új híve az ismét nagy népszerűségnek örvendő változatnak. Alekszejev a nagy bonyodalmak helyett békésebb folytatást választott, kis előnyével zajlott az ütközet.

Caruana jól érezte az ellenesélyeket, kölcsönös időzavarban mindketten hibáztak, végül a lépésismétléssel osztoztak meg a ponton. Jól tartja magát a torna másik újonca, a francia Maxime Vachier-Lagrave is, sötéttel az izraeli Borisz Gelfandtól rabolt fél pontot. A viadal első félidejében lejátszott 15 partiból csak 4 végződött döntéssel. Ivancsuk és Vachier-Lagrave még veretlen, a francia sakkozó, Gelfand és Alekszejev még nyeretlen.

Az 5. forduló eredményei:
Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) döntetlen (Vezércsel, 12)
Borisz Gelfand (izraeli, 2755) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) döntetlen (Angol megnyitás, 41)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) - Fabiano Caruana (olasz, 2670) döntetlen (Szicíliai védelem, 52)

A verseny állása:
1-2.Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Morozevics 3 pont
3-4. Fabiano Caruana és MaximeVachier-Lagrave 2,5
5-6. Borisz Gelfand és Jevgenyij Alekszejev 2

A 6. forduló párosítása:
Alekszejev - Morozevics
Caruana - Gelfand
Ivancsuk - Vachier-Lagrave