Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka Európa-csúccsal jutott be a 200 méteres vegyesúszás vasárnap esti elődöntőjébe a római vizes világbajnokságon. Kis Gergő egy hónappal ezelőtt felállított országos csúcsát megdöntve a 400 méteres gyorsúszás fináléjába került. Gyurta Dánielnek az újabb országos csúcs sem volt elég a továbbjutáshoz.

Vasárnap megkezdődtek az úszók nyolcnapos küzdelmei a római világbajnokság központi uszodájában, reggel még tüsténkedő, szögelő-ragasztó olaszok szorgoskodtak. Az ilyen-olyan mesterek buzgólkodása persze nagyon is érthető volt a Foro Italico centrumában: délelőtt 9 órakor elrajtoltak az úszók is a 13. vizes vb-n, így tovább már nem lehetett halogatni a befejező munkálatokat. A nagy hajrá meg is hozta eredményét, nagyjából mindennel elkészültek az első előfutam indításáig, így a vegyes zónával is, ahol a délutáni döntőket követően a nemzetközi sajtó képviselői az úszókkal találkozhattak.

A medenceparton éppen "rendelt" a doktor, azaz dr. Kausz István, a válogatott orvosa, aki a nyitónapon érintett magyarokat felügyelte. "Mindenki rendben van, Cseh Laci is javult, bár a vízben, úszás közben még kisebb hányingere volt. Reméljük elmúlik, és teljesen jól lesz, amikor csütörtökön először versenyez. Bizakodunk" - mondta a szakember.

Az egyik versenypályán a női csapat nagy reménysége, Verrasztó Evelyn szelte a vizet, miközben a parton egy másik orvos, az elsősorban edzőként, másodsorban pedig édesapaként jelenlévő Verrasztó Zoltán, az egykori kiváló úszó figyelte árgus szemekkel lánya mozgását. "Minden oké" - mondta ki a lényeget a tudósítói érdeklődésre, majd öles léptekkel eredt Evelyn nyomába.

A nyitónap nyitószáma, a 100 m női pillangó selejtezője viszont nem jól alakult: a 102 indulót felvonultató mezőnyben egyik magyar sem jutott be az esti elődöntőbe. Tompa Orsolya 59,85 másodperces egyéni csúccsal is csak 33. lett összesítésben, de még az országos csúcstartó (58,39) Dara Eszter rekordközeli teljesítménye (58,61) sem volt elegendő az elődöntőhöz, ő a 18. helyen végzett.

Kis Gergő viszont egy hónappal ezelőtt felállított országos csúcsát megdöntve jutott be a 400 méteres gyorsúszás vasárnap esti döntőjébe. A magyar úszó 3:45.68-as idővel az utolsó helyen, azaz nyolcadikként kvalifikálta magát a fináléba. Kis csaknem egy másodperccel úszott jobbat, mint június 26-án, Egerben (3:46.38). A szám másik magyar indulója, Bernek Péter új egyéni csúccsal a 24. helyen végzett az előfutamban.

"Hat tizeddel jobbat terveztem, kizárt, hogy ezzel az idővel döntős legyek, hiszen még olyan világsztárok vannak hátra, mint a pekingi olimpiai bajnok dél-koreai Park. Nagyon szerettem volna döntőbe kerülni, de hát ilyen az én formám..." - bosszankodott először Kis. Az utolsó két futamban aztán kiderült, hogy egyedül az amerikai Peter Vanderkaay ideje kezdődött 3:44-gyel, a többieké pedig 3:46-tal, Kis továbbjutott, az olimpiai bajnok Park pedig kiesett.

Vizsgálat az ausztrál csapatorvos ellen

Vizsgálat indult az ausztrál úszóválogatott orvosa ellen, mert engedély nélkül vitt be Olaszországba, a vizes világbajnokságra gyógyszereket. Az csak később dől el, hogy Michael Makdissi ellen kezdeményez-e eljárást az illetékes hatóság. Szombati híradások szerint a készítményeket elkobozták. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata alapján orvosságok, gyógykészítmények csak igazolásokkal együtt szállíthatók, olasz rendőrségi források szerint ez hiányzott Makdissinál.








"Amikor felsorakoztunk a rajthoz, láttam, hogy Rice egy kicsit meghízott, gondoltam, a saját tempómat kell úsznom, nehogy kipottyanjak a középdöntőből. Ezért kezdtem olyan gyorsan, habár meg kell mondanom, cseppet sem úsztam ki magam, maradt bennem még tartalék. A célba érkezéskor körülbelül 2:11-es időt saccoltam, én voltam a legjobban meglepődve az Európa-rekord láttán. Szerintem tudok még ezen javítani, az esti középdöntőben csak a továbbjutásra figyelek, nem akarom kiúszni magam. Jó az Arena-dressz, csak az a baj, hogy pontosan fél óráig tartott, amíg cipőkanállal beleerőltettem magam. Most újabb félóra, mire leveszem" - mondta mosolyogva a kaliforniai USC hallgatója.

Gyurta Dániel országos csúccsal a 20. helyen végzett a férfi 100 méteres mellúszás előfutamában, ezzel nem jutott be a vasárnap esti elődöntőbe. Gyurta Güttler Károly 1993. augusztus 3-án, a sheffieldi Európa-bajnokságon felállított 1:00.95 perces rekordját adta át a múltnak. Az új országos csúcs 1:00.26 perc.

"Nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült olyan időt úszni százon is, amit már régóta akartam. Sőt, én már az 1:00.93-mal elégedett lettem volna, ehhez képest a további fél tized tényleg egészen jó eredmény. Hogy nem lettem ezzel középdöntős, nagyon nem számít, fontos, hogy tudható, jó a sebességem, azaz el tudom kezdeni a kétszázat is. Régóta terveztem már az országos csúcsot, csak nem beszéltem róla. Nagyon feldobott Hosszú Katinka Európa-csúcsa és Kis Gergő országos rekordja, gondoltam, én sem maradok le mögöttük. Hogy úgy mondjam, a többiek megkövetelték tőlem ezt az időt!" - fogalmazott Gyurta.

A vasárnapi selejtezők zárásaként a 4x100 méteres női gyorsváltók vetélkedtek, és a magyarok remek sorozata folytatódott: a Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összetételű staféta 3:37.64 perces országos csúcsot ért el. A négyes produkciójáról mindent elárul, hogy ezen a szinten elképesztően különbséggel múlta felül az előző rekordot tavaly július óta tartó kvartett idejét (3:45.93). Abból a csapatból ketten, Verrasztó és Mutina vállaltak tevékeny szerepet most Rómában is, a kvartett pedig nyolcadikként még épp befért az esti döntő mezőnyébe.

"Majd megfulladok, mindjárt rosszul leszek..." - pihegett Mutina Ágnes a vegyes zónában, panaszolván, hogy iszonyatosan szorít az új Arena X-Glide, amit például Hosszú Katinka csak vasárnap reggel kapott meg... Dara Eszter hasonlóan szenvedett, olyannyira, hogy le is csúsztatta a válláról a dresszt, majdnem túlságosan, ha még egy milliméterrel lejjebb görgeti a poliuretánt, akkor csodát látott volna a Foro Italico közönsége...

férfi vízilabda, 13-16. helyért:
Brazília - Dél-Afrikai Köztársaság 8-7 (3-3, 2-1, 2-2, 1-1)
Macedónia - Kazahsztán 11-4 (3-1, 4-2, 1-0, 3-1)

a negyeddöntőbe jutásért:
Kanada - Kína 9-5 (2-1, 2-0, 3-2, 2-2)
Németország - Montenegró 15.30
Ausztrália - Románia 16.50
Szerbia - Olaszország 21.00