Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka 2:07.46 perces Európa-csúccsal bronzérmet szerzett hétfőn 200 m vegyesen a római vizes világbajnokságon. Olyan idővel, amely vasárnap reggel még bődületes világcsúcs lett volna - most "csak" szédületes Európa-csúcs. Ariana Kukors 16 nap alatt öt másodpercet javult - Török Lászlóval szólva: ilyen nincs, és mégis van.

Hosszú Katinka tavaly ősszel azt fontolgatta, abbahagyja az úszást, mert nem volt kedve egyedül róni a hosszakat a 33 méteres bajai uszodában. Aztán kapott egy ösztöndíjat a Los Angeles-i University of Southern California nevű tanintézménytől, Dave Salo keze alatt újjászületett, s hétfőn, a Foro Italico uszodájában világbajnoki bronzérmes lett a 200 méteres vegyes úszásban 2:07,46-os álomszerű Európa-csúccsal. Olyan rekorddal, amely vasárnap reggel még világrekord lett volna.

A bajai lány végig a harmadik helyen tempózott, bár a hajrában nagyon felúszott az olimpiai bajnoknőre, a látványosan kigömbölyödött Stephanie Rice-ra, aki 2:07,03-mal beállította az amerikai Ariana Kukors vasárnap délutáni világrekordját. Kukors viszont ismét rátett egy lapáttal, 2.06,15-nél állította meg az órát, ami természetesen újabb világcsúcs, Rómában immár a tizenegyedik, hétfőn az ötödik.

Mielőtt elkezdenénk magasztalni Katinkát, álljunk meg egy szóra Kukors teljesítményénél, amelyhez foghatót aligha ismer az úszósport története.

Július 11-én, Indianapolisban, az Egyesült Államok országos bajnokságán - mely egyszersmind vb-válogatónak is szolgált - a harmadik helyet szerezte meg 200 m vegyesen Julia Smit (2:09,34 p) és Elizabeth Pelton (2:11,03 p) mögött 2:11,03 perccel.

Ez volt tizenhat nappal a vb-döntő előtt, és már azt az időt - amely nem volt elegendő a vb-csapattagsághoz! - is napjaink csodadresszében, a Jakedben úszta.

Csakhogy Pelton időközben visszalépett a vegyestől, mert az ütközött a száz méteres hátúszással, és Kukors váratlanul bekerült a válogatottba.

Hétfőn pedig indianapolisi idejénél 12 század híján öt másodperccel - azaz öt testhosszal - jobb idővel világcsúcsot úszott, és világbajnok lett.

Anélkül, hogy bármiféle gyanút megfogalmaznánk, mindez teljességgel hihetetlen.

Katka edzője megmondta

Az eredményhirdetés után Hosszú Katinka az örömtől szinte önkívületi állapotban nyilatkozott. "Vasárnap délután félgőzzel úsztam, majdnem kiestem a döntőből, ezért voltam olyan ideges. Képzeljék el, ha eltaktikáztam volna... A döntőben 2:07-tel kezdődő idő volt a cél, edzőm, Dave Salo leírta egy papírra, mint ahogy a részidőket is. Nagyjából, sőt, szinte hajszálpontosan be is tartottam az utasításokat.

Már a mellúszás sem volt rossz, a leggyengébb számom, próbáltam nagyon összerakni ezt az ötven mellet, és sikerült. Az utolsó hosszon az egyes pályáról is láttam, hogy Kukors vezet és Rice a második, a harmadik helyben reménykedtem, de nem voltam biztos benne, amikor célba csaptam.

Azonnal felnéztem az eredményjelzőre, és megnyugodtam. Nagyon örültem az időnek, amely Európa-csúcs, de a helyezésnek még jobban, hiszen csak az érem érdekelt. Kaliforniában tényleg újjá születtem, ismét megszerettem az úszást, de azt is mondhatnám, az életet. Alig várom már a kétszáz pillangót szerdán, ott is jól akarok úszni. Ha nincs az amerikai ösztöndíj, most nincs érem, igen, ezt nyugodtan kimondhatjuk. Evelynnel - aki most hetedik lett - a célba érkezés után beszélgettünk, azt mondta, jövőre megver. Állok elébe..."

Forrás: [origo]

Aztán a hivatalos sajtóértekezleten is érkeztek a kérdések. Kukorstól azt kérdezték, mit csinált azok után, hogy megtudta, mégiscsak indulhat a vb-n.

"Rengeteg gyorsító munkát végeztünk, a rajtot, a fordulókat, a delfinezést és a célba érkezést gyakoroltuk, s meg is lett az eredménye. "

A kérdésre, hogy mi lesz jövőre, amikor nem viselhetik majd a fényes cuccokat, így feleltek:

Rice: "Pár évig biztosan nem lesz világcsúcs, talán ez egy kicsit csökkenti is majd az érdeklődést, de a verseny az verseny marad."

Kukors: "Ugyanaz a sorrend fog születni, mint a gyors ruhákban, csak gyengébb időkkel. Nincs ebben semmi rossz."

Hosszú: "Legalább nem kell szenvednünk ezekben a szoros dresszekben, kapunk majd levegőt, és nem törik le a körmünk, amikor magunkra erőltetjük ezt a szörnyűséget."