Vágólapra másolva!
Lance Armstrong közel 38 évesen, hosszú kihagyás után zárta harmadik helyen a Tour de France összetett versenyét, szakaszt nem nyert, és a sárga trikót sem viselhette, de így is elégedett lehet. Hiába dicsérte három héten keresztül, a győztes Alberto Contadorral csúnyán megromlott a viszonya, a hétszeres első amerikai jövőre már új csapatban tér vissza a francia körversenyre. A spanyolra néhány szurkoló új becenevet ragasztott, mostantól ő a Lázadó.

Vasárnap, a párizsi befutóval véget ért a világ legrangosabb kerékpáros körversenye, a Tour de France idei viadala. Nem borult a papírforma, az előzetes várakozásoknak megfelelően a kirobbanó formában lévő Alberto Contadort nem lehetett megverni, és nem számít sokkolónak a luxemburgi Andy Schleck második helye sem. Testvérével, Frankkel együtt már a rajt előtt az esélyesek között emlegették, a jövő egyik nagy ígérete: nemrég ünnepelte 24. születésnapját, összetett-másodikként vihette haza a legjobb fiatal kerekesnek járó fehér trikót.

A dobogó harmadik fokára a hétszeres első, hosszú kihagyás után visszatért, majdnem 38 esztendős Lance Armstrong állhatott fel, az amerikai ugyan nem tűnt túl boldognak a párizsi díjátadón - hiába, nem a bronzhoz szokott hozzá -, mégis fantasztikus bravúrt hajtott végre. Óriási dolog, hogy szinte veteránként, egy hirtelennek tűnt, de biztosan gondosan előkészített visszatérés után dobogóra állhatott a világ legkeményebb körversenyén, ez is extraklasszisát bizonyítja.

Armstrong úgy vágott neki a Tournak, hogy az Asztanában éppen a világ jelenlegi legjobbjának tartott Contador volt az egyik csapattársa. Johan Bruyneel csapatfőnök nagyot akart húzni a két klasszis együttes szerepeltetésével, de a háromhetes küzdelem során kiderült, hogy a két kerekes ki nem állhatja egymást. Armstrong ugyan mindig a lehető legudvariasabban beszélt riválisáról, a világ legjobbjának nevezte, de a háttérben folyamatosan ment a civakodás, sehogy sem jutottak közös nevezőre.

Armstrong Asztanához szerződése óta csípte a szemét Contadornak, hogy az amerikai a múltban aratott közös sikereknek köszönhetően jó kapcsolatot ápol Bruyneellel, háttérbe szorított, másodlagos versenyzőnek érezte magát. Márpedig a kerékpársportban minden csapaton belüli feszültség problémát jelenthet, alapvetően ugyanis hiába egyéni sportágról van szó, a közös munka rettentően sokat számít egy gyilkos emelkedőn felfelé kapaszkodva.

Contador a társak tiszteletének aranyszabályát annyiszor rúgta fel az idei Touron, ahányszor csak tudta. A spanyolban olyan bizonyítási kényszer és megfelelési vágy dolgozott, hogy szinte minden létező szakaszon meg akarta mutatni, azt csinál, amit csak akar. Azaz bebizonyította, hogy csapatjátékosként nem lehet rá számítani, képességei kivételesek, de a Touron mutatott önfejűsége miatt a jövőben gondjai lehetnek a csapatkeresésnél.

Már a hetedik szakaszon, Barcelona és Arcalis között kiderült, hogy neki senki nem parancsol: bár az Asztana előzetesen kidolgozta a taktikát, a spanyol az első adandó alkalommal a csapatutasítással ellentétesen cselekedett. Az utolsó emelkedőn annak ellenére támadott, hogy Armstrong mellett kellett volna maradnia, ezen a kaptatón érződött először, hogy a két világklasszis a szavakon túl képtelen együtt dolgozni.

Armstrong a verseny alatt folyamatosan Twitter-bejegyzésekkel szórakoztatta rajongóit, az első számú nyilatkozatforrásnak számító mikroblogra írt szösszeneteiből folyamatosan érezhető volt, hogy hatalmas széthúzás van az Asztanán belül. A hetedik szakasz után Armstrong például azt írta, majd később az Eurosportnak is úgy nyilatkozott, nem is számított arra, hogy Contador majd csapatemberhez illően betartja a megbeszélteket, nem tűnt meglepettnek a spanyol nem várt támadása miatt. Szurkolók szerint Contadort a mostani Tourtól nyugodtan lehet Lázadóként becézni.

Forrás: MTI

Contador bizonyította, hogy jelenleg ő a legjobb, de azt is, hogy nem csapatember

Az Armstrong-Contador-viszony egészen a célig jéghideg maradt, de a spanyolnak az utolsó héten szinte teljesen sikerült elszigetelnie magát csapattársaitól. A valóban verhetetlennek látszó spanyol ekkor már nemcsak Armstronggal, hanem Andreas Klödennel szemben is ellenséges volt, a 17. szakaszon ismét csapatutasítást szegve támadott a hegyen, segítség nélkül hagyva a szenvedő németet. Bruyneel eddig bírta cérnával Contador magánakcióit, a befutó után nem is nagyon burkolt kritikaként úgy fogalmazott, nem érti, mit csinált a spanyol a hegyen.

Miután szombaton, a legendás Mont Ventoux-n bebiztosította győzelmét, Contadorból kibukott a háromheti feszültség, és kijelentette, soha többé nem akar Armstronggal egy csapatban versenyezni. Az amerikai ezt már a verseny utolsó hetére fordulva eldöntötte, még egy szezont vállal, ennek azonban nyugodt környezetben, ellenségek nélkül, megbízható háttéremberekkel szeretne nekifutni. Bruyneel is otthagyja az év végén egyébként feloszló Asztanát, a sikerpáros 2010-ben a Team RadioShack csapatával vág neki a körversenynek.

Rekordszámú célba érkező

Az indulók számához viszonyítva rekordmezőny ért célba vasárnap a Tour de France kerékpáros körversenyen. A párizsi Champs-Élysées-re 156-an kerekeztek be, vagyis mindössze 24-en fejezték be idő előtt a viadalt, bő három hete ugyanis 180-an vágtak neki a 3459,5 km megtételének. Ennél egy alkalommal, 1991-ben tekerték körbe Franciaországot többen, mégpedig 158-an, de akkor 198-an sorakoztak fel a rajtnál. 1990-ben szintén 156-an teljesítették az össztávot, ám a rajtlista akkor is 198 bringás nevét tartalma.




Armstrong ennél a harmadik helynél többre nemigen számíthatott, nagy álma lett volna viszont, hogy ismét, legalább pár napra felvehesse a sárga trikót. Ez a bravúr mindössze 22 századmásodperc híján nem sikerült neki, az első héten, a csapatidőfutam után ennyi hiányzott ahhoz, hogy átvegye az összetettben élen állónak járó mezt Fabian Cancellarától. Armstrong kétséget sem hagyott afelől, hogy jövőre újra megpróbálja, ráadásul vasárnap Párizsban kijelentette, a 2010-es versenyre a mostaninál keményebben készül fel, valószínűsítve, hogy van még benne tartalék. Hát ha még csonttörés sem nehezíti felkészülését...

Szavakban is erősek

"A kapcsolatunk gyakorlatilag nulla" - panaszkodott Armstrongról hétfői sajtótájékoztatóján Contador. "Kiváló kerekes és nagyszerűen tekert a Touron, de a személyes viszonyunk ettől teljesen független. Nem tekintek rá csodálattal, és nem is fogok soha." A hétszeres Tour-győztes nem hagyta szó nélkül Contador kijelentéseit, a Twitteren keresztül válaszolt rájuk, egyben utalva ellenfelének lövöldözést imitáló győzelmi mozdulatára. "Hé, pisztolyhős, egy csapatban nincs olyan, hogy 'én'. Mit mondtam márciusban? Hogy még sok tanulnivalód van. Hát ezt fenntartom. Ha a helyedben lennék, befejezném a locsogást, és köszönetet mondanék a csapatomnak. Egy bajnokot az is jellemez, hogy mennyire tiszteli a társait és riválisait."




Forrás: MTI

Mark Cavendish hat szakaszt nyert idén, de így sem lett övé a zöld trikó

Contador hegyi erődemonstrációjához hasonlót mutatott a sprintbefutóknál a brit Mark Cavendish, aki összesen hat szakaszt nyert idén, köztük az utolsót Párizsban. Cavendish ezzel bizonyította, hogy jelenleg nincs nála jobb sprinter a földkerekségen, személyes tragédiája viszont, hogy még ezzel az elképesztő teljesítménnyel sem sikerült megszereznie a legfürgébb lábú kerekesnek járó zöld trikót, Thor Hushovd szorgalmasabban gyűjtögette a pontokat.

Így futottak be Párizsba

Az összetett végeredménye (sárga trikó):
1. Alberto Contador (spanyol, Asztana) 85:48:35 ó
2. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 4:11 p hátrány
3. Lance Armstrong (amerikai, Asztana) 5:24 p. h.
4. Bradley Wiggins (brit, Garmin), 6:01 p h.
5. Frank Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 6:04 p h.
6. Andreas Klöden (német, Asztana) 6:42 p h.
7. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 7:35 p h.
8. Christian Vande Velde (amerikai, Garmin) 12:04 p h.
9. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) 14:16 p h.
10. Christophe Le Mevel (francia, Francaise des Jeux) 14:25 p h.

A pontverseny végeredménye (zöld trikó):
1. Thor Hushovd (norvég, Cervelo) 280 pont
2. Mark Cavendish (brit, Columbia) 270
3. Gerald Ciolek (német, Milram) 172

A hegyi pontverseny végeredménye (pöttyös trikó):
1. Franco Pellizotti (olasz, Liquigas) 210 pont
2. Egoi Martinez De Esteban (spanyol, Euskaltel) 135
3. Alberto Contador 126

Legjobb fiatal (fehér trikó):
1. Andy Schleck 85:52:46 ó
2. Vincenzo Nibali 3:24 p h.
3. Roman Kreuziger 10:05 p h.

A csapatverseny végeredménye:
1. Asztana 256:02:58 ó
2. Garmin - Slipstream 22:35 p h.
3. Saxo Bank 28:34 p h.




Dopping helyett idén haláleset és lövöldözés borzolta a kedélyeket, a két incidens két egymást követő szakaszon történt. A 13. etap során a spanyol Óscar Freirére, valamint az új-zélandi Julian Deanre légpuskával lőttek, utóbbinak egyik ujja könnyebben megsérült, de be tudta fejezni a szakaszt. Freire három lövést hallott, majd egy csípést érzett, de nem esett komolyabb baja, a kerékpárosok szerint két fiatal, 16-17 év körüli fiú volt a tettes, akiket azóta sem találtak meg.

Egy nappal később úttesten áthaladó, 61 éves nőt ütött el egy, a karavánt kísérő rendőrmotoros Colmar és Besancon között, az áldozat a kórházba szállítást követően hunyt el. Két további szurkoló megsérült, miután a jármű a baleset következtében kisodródott.