Vágólapra másolva!

Morozevics kihasználta Gelfand taktikai hibáját

A bieli szuperverseny hetedik fordulójában az orosz Alekszandr Morozevics sötéttel legyőzte a nagyot hibázó izraeli Borisz Gelfandot. A francia Maxime Vachier-Lagrave megszerezte első győzelmét, az olasz Fabiano Caruana ellen nyert. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Jevgenyij Alekszejev játszmája pontosztozkodással végződött. Az élen hármas holtversenyben, félpontos előnnyel  vezet Ivancsuk, Morozevics és Vachier-Lagrave.

Váratlan fordulatokban gazdag a 42. Bieli Sakkfesztivál nagymesterversenye. A háromszoros tornagyőztes orosz Alekszandr Morozevics két vereséget is szenvedett már, és a hetedik játéknapon hátrányosan állt az izraeli Borisz Gelfand ellen. Időzavarban azonban a taktikailag sebezhető Gelfand nagyot hibázott, elnézett egy közbeiktatott lépést, és hibák sorozatával végül elvesztette oly kecsegtető pozícióját. A győzelemmel Moro holtversenyben az élre került, míg a mezőnyben a legmagasabb Élő-pontszámú Gelfand változatlanul a sereghajtó.

A két legfiatalabb résztvevő, a 19 éves francia Maxime Vachier-Lagrave és a 17 éves olasz Fabiano Caruana a spanyol megnyitás berlini-változatában csatázott. Fabiano könnyelmű 15...a6 lépésével elnézte Maxime 16.e6!-tal megkezdett akcióját. Megbokrosodtak a francia nagymester huszárjai, jobbnál jobb mezőket találtak maguknak, a középen rekedt sötét király a világos haderő koncentrált támadásával szemben tehetetlen volt.

Vachier-Lagrave első nyerésének örülhetett, Caruana másodszor szenvedett vereséget. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk nem tudta győzelemig fokozni az orosz Jevgenyij Alekszejev elleni állását. Bástyája betört a sötét táborba, gyalogot is nyert, de az ellenjáték időben érkezett.

A 7. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2755) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 48)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) - Fabiano Caruana (olasz, 2670) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 38)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 61)

A verseny állása:
1-3. Vaszilij Ivancsuk, Maxime Vachier-Lagrave és Alekszandr Morozevics 4 pont
4. Jevgenyij Alekszejev 3,5
5. Fabinao Caruana 3
6. Borisz Gelfand 2,5

A 8. forduló párosítása:
Morozevics - Vachier-Lagrave
Alekszejev - Gelfand
Caruana - Ivancsuk