Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny nyolcadik fordulójában az orosz Alekszandr Morozevics elszenvedte harmadik vereségét.  Remek tisztáldozat után azonnali nyerést, majd több nyerőesélyes folytatást is kihagyott a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen vívott csatájában. A bonyodalmakban gazdag partiban Morozevics a 40. lépésben vesztőt húzott, és a 19 éves francia sakkozó tanulmányszerű végjátékban végül 76 lépésben nyert. Vachier-Lagrave holtversenyben vezet az ukrán Vaszilij Ivancsukkal. A rutinos olimpiai bajnok a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves olasz Fabiano Caruana ellen nyert. Az orosz Jevgenyij Alekszejev és az izraeli Borisz Gelfand partija 11 lépésig tartott.

A nyolcadik játéknap tragikus hőse Alekszandr Morozevics volt. A háromszoros bieli tornagyőztes remek tisztáldozattal döntőerős támadáshoz jutott, a 26. lépésben azonnali nyerést hagyott ki. A játszma további menete alapján talán nem túlzás a megállapítás, hogy a sakktörténelem egyik legizgalmasabb ütközetét, bonyodalmakban rendkívül gazdag, váratlan fordulatokban bővelkedő összecsapását láttuk. Morozevics "fogadalmat tett", hogy Maxime Vachier-Lagrave 24 lépésen keresztül ütésben álló bástyáját nem üti le. A 19 éves francia sakkozó az egyre bizonytalanabb, nyerőesélyes változatok kihagyásával jeleskedő Morozeviccsel szemben megragadta a nagy lehetőséget. A világos király is bajba került, és végül az a gyalog előretörésével anyagi előnyt szerzett.

Hihetetlen állást láttunk, sötétnek bástyája és két könnyűtisztje volt világos futójával ellentétben, majd "csak" bástyaelőnye. A h7 világos gyalog azonban lekötötte sötét bástyáját. A döntő hibát Moro az 56. lépésben követte el. Maxime királya nyugodtan leüthette a b szabadgyalogot, majd a világos királyt a sötét haderő matthelyzetbe hozta. Morozevics holtversenyes vezetés helyett egypontos hátránnyal csak a harmadik honfitársával, Jevgenyij Alekszejevvel társbérletben. Alekszejev címvédőként világossal 11 lépésben remizett az izraeli Borisz Gelfanddal.

A kilencedik forduló nagy csemegéje lesz az ukrán Vaszilij Ivancsuk és Morozevics rangadója. Ivancsuk nagyon jó formában játszik, Morozeviccsel ellentétben esélyeit hiba nélkül használta ki. Rutinja érvényesült az olasz Fabiano Caruana elleni partijában. Eredeti megnyitás után még eredetibb középjátékban túljátszotta időzavarban hibázó ellenfelét.

A 8. forduló eredményei:
Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 76)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) - Borisz Gelfand (izraeli, 2755) döntetlen (Orosz huszárjáték, 11)
Fabiano Caruana (olasz, 2670) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) 0 - 1 (Pirc védelem, 41)

A verseny állása:
1-2.Maxime Vachier-Lagrave és Vaszilij Ivancsuk 5 pont
3-4. Jevgenyij Alekszejev és Alekszandr Morozevics 4
5-6. Borisz Gelfand és Fabiano Caruana 3

A 9. forduló párosítsa:
Ivancsuk - Morozevics
Vachier-Lagrave - Gelfand
Caruana - Alekszejev