Társoldalunk:

Anand csak dobogóért sakkozhat Mainzban

2009.08.02. 13:24

A mainzi Chess Classic 2009 sakkfesztiválon az örmény Levon Aronjan és az orosz Jan Nepomnjacsij játssza a 14. Grenkeleasing rapid világbajnoki döntőt. A négyes körverseny második napján a címvédő indiai Viswanathan Anand csak három döntetlent tudott elérni, a 18 éves orosz sakkozó 106 lépésben harcolta ki a számára a döntőt jelentő remit. Anand nyolc mainzi tornagyőzelem után csak a 3. helyért mérkőzhet meg a német Arkadij Naiditsch-csal. A 14. ORDIX Open rapidtornán 694-en csatáznak, a 11 fordulós versenyen öt forduló után nyolcan vezetnek hibátlan teljesítménnyel.

Megszakadt Viswanathan Anand bámulatos sorozata, nyolc sikerrel, győzelemmel megívott párosmérkőzés, illetve a körverseny utáni döntő megnyerése után elvesztette mainzi rapid világbajnoki címét. Már az első nap után szinte reménytelen helyzetbe került, hiszen kettős vereséggel rajtolt, világossal kikapott az örmény Levon Aronjantól, és hatalmas meglepetésre  elbukta a 18 éves orosz Jan Nepomnjacsijjal a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt. Aronjan és Nepomnjacsij 2,5 pontot gyűjtött az első körben, Anand csak a német Arkadij Naiditsch ellen tudott nyerni.

A viadal második napján sokkal jobb és izgalmasabb játszmákat láttunk, és nagy harcban dőlt el, hogy nem lesz álomdöntő, nem ismétlődik meg a 2007-es torna fináléja, Anand és Aronjan párharca. Az indiai világbajnok először sötéttel Aronjannal küzdött meg, és a Grünfeld védelmű partiban nagyon meg kellett izzadnia a remiért. Arkadij Naiditsch két vasat tartotta tűzben, mert elindult a 14. ORDIX rapidtornán is, és ötös nyerősorozattal tette le névjegyét, holtversenyben vezet az első nap után. Naiditsch túljátszotta Nepomnjacsijt, a kapkodásban kicsit bizonytalankodott, de legyőzte ellenfelét.

Felcsillant a remény Anand előtt, hogy a pocsék kezdés ellenére kiharcolhatja a döntőbejutást. A Caro-Kann védelmű játszmában kis előnyt is elért Nepomnjacsijjal szemben, de rosszul cserélt, kiegyenlítődtek az esélyek. Az orosz sakkozó rossz helyre lépett királyával, és nagyon érdekes vezérvégjátékot láthattunk. A 18 éves orosz nagymester kettős gyalogáldozattal teremtett sakkadási lehetőségeket, és a sakkozás királyának királya nem tudott elmenekülni a sakkok elől, 106 lépés után remi lett az összecsapásuk. Aronjannak ismét meggyűlt a baja az idővel, Naiditsch ellen borotvaélen táncoló csatát vívott. Óriási kapkodás, elfogyasztották a 20 perces gondolkodási időt, többször is csak a lépésenként kapott 5 másodpercből éltek a sakkozók. Aronjan nyerhetett volna, aztán Naiditsch esélyei tűntek jobbnak, végül a német nagymester bástyát nézett el.

Anand már csak  a csodában bízhatott, hogy Aronjan legyőzi Nepomnjacsijt, ő pedig Naditsch ellen diadalmaskodik. Az angol megnyitású partiban azonban az orosz fiú merész tervvel gyorsan megoldotta feladatát, Aronjan nem kerülhette el a lépésismétlést. Anand nem tudott nyerni, mínuszban zárta a körversenyt. Aronjan és Nepomnjacsij négyjátszmás párosmérkőzést vív a Grenkeleasing rapid világbajnoki címért.

A 4. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2768) - Viswanathan Anand (indiai, 2788) döntetlen  (Grünfeld védelem, 74)
Arkadij Naiditsch (német, 2697) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2632) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 60)

Az 5. forduló eredményei:
Jan Nepomnjacsij - Viswanathan Anand döntetlen (Caro-Kann védelem, 106)
Arkadij Naiditsch - Levon Aronjan 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 49)

A 6. forduló eredményei:
Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Angol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand - Arkadij Naiditsch döntetlen (Vezércsel, 34)

A négyes torna végeredménye:
1.Levon Aronjan 4,5 pont
2. Jan Nepomnjacsij 3,5
3. Viswanathan Anand 2,5
4. Arkadij Naiditsch 1,5

A világbajnoki döntő:
Levon Aronjan (örmény, 2768) -  Jan Nepomnjacsij (orosz, 2632)

A 3. helyért:
Viswanathan Anand (indiai, 2788) - Arkadij Naiditsch (német, 2697)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK