Vágólapra másolva!
Szombat estig 170 gratuláló sms-üzenetet számolt meg a telefonján az újdonsült világbajnok, Gyurta Dániel, aki úgy érzi, már jobban tudja kezelni a sikert, mint az öt évvel ezelőtti athéni olimpia után.

"Egy biztos, nem fogom ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint az olimpiai ezüstérmem megszerzése után" - mondta a 200 mell pénteki döntőjét szenzációs hajrával megnyerő Gyurta. "Rengeteget tanultam abból az időszakból, többek között azt, miként kell fogadni az ilyenkor jósolhatóan óriási médiaérdeklődést, továbbá hogyan kell viszonyulni a hirtelen megsokszorozódó barátokhoz, akik közül az első hullámvölgynél elég sokan eltűntek annak idején..."

Gyurta úszó barátaival a Trevi-kútnál és a Spanyol lépcsőnél ünnepelt a diadal estéjén, de mint mondja, igen szolidan, ő egyébként sem az a duhajkodós típus. "Jó volt egy kicsit kikapcsolni. Nagyon komolyan készültem arra, hogy itt valami nagyot érjek el, és a száz méter után már biztos lehettem abban, jó formában vagyok. Ez önbizalmat adott és meg is nyugtatott."

Természetesen továbbra is mindenki a döntő utolsó öt méteréről kérdezi az aranyérmest, hiszen szinte hihetlennek tűnt, ahogy megelőzte Eric Shanteau-t. A medencében ilyenkor érzékelhetetlen, ki ér először a falhoz (egy századmásodperces különbséget egyedül az időmérő berendezés képes jelezni), de ott, a végén erre már nem is ügyelnek a úszók. "Az egész versenyt úgy úsztam végig, hogy az amerikai srácra figyeltem. Az utolsó tíz méteren még láttam, hogy picivel előrébb van, és hogy az olaszok mögöttem, de ezt követően már kizárólag arra koncentráltam, hogy az utolsó tempóba tényleg minden, de minden erőmet, energiámat beletegyem. Sikerült."

A győzelem másnapján Gyurta igen készséges volt, a MÚSZ sajtócsapatával a Colosseumhoz ment, ahol fényképek készültek róla és aranyérméről (melyen történetesen a Colosseum látható). Öccse, Gyurta Gergő - aki nemrégiben 1500 méteres gyorsúszásban megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot Prágában -, már indítványozta, hogy a következő heteket a Balatonon töltsék, a világbajnok azonban még nem döntötte el, hol akarja kipihenni magát.

(T-Mobile Sporthír Szolgálat)