Társoldalunk:

Nem kezdtek jól a magyarok az atlétikai vébén

2009.08.15. 12:41

A kenyai Linet Chepkwemoi Masai nyerte a női 10 ezer métert a berlini atlétikai világbajnokságon, szombaton, miután nagy hajrában megelőzte az esélyesebb etióp futókat.

A szám címvédője és olimpiai bajnoka, Tirunesh Dibaba pénteken megsérült edzésen, s nem indult, de az etiópok távollétében is jogosan reménykedtek az aranyérem megszerzésében. Az 5000 m címvédője, Meseret Defar mellett még ott volt a mezőnyben az idei világranglista-vezető Meselech Melkamu (29:53.80 p), így valószínűsíthető volt, hogy a 25 kör végén kettejük között dől el az elsőség, s ebben számíthattak a 22 éves Wude Ayalew támogatására.

Hatezer méterig együtt haladt a mezőny, majd az eitópok a kenyaiakkal - az olimpiai negyedik Linet Chepkwemoi Masai és a jelentős eredménnyel még nem rendelkező Grace Kwamboka Momanyi - kezdtek ellépni a többiektől. Az ötösfogat nemsokára fél kört vert a többiekre, majd az utolsó körben indult a harc a dobogós helyekért. Defar az élre állt, Melkamu követte, s úgy tűnt, ez marad a sorrend. Masai azonban nem adta fel, az utolsó 100 méteren tudott újítani, miközben Defar elmerevedett, a kenyai nem csak őt, hanem Melkamut is lehajrázta, s 30:51.24 perccel nyert.

Melkamu 30:51.34-gyel lett második, Defarnak meg kellett elégednie az ötödik hellyel. A bronz a szintén etióp Wude Ayalewé lett (30:51.95).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK