Vágólapra másolva!

Nem kezdtek jól a magyarok az atlétikai vébén

Kürthy Lajos kiesett a súlylökés selejtezőjében szombaton a berlini atlétikai világbajnokságon, de búcsúzott 3000 m akadályon Tóth Lívia is. Szerencsére Pars Krisztián hozta a papírformát, s első helyen jutott be a kalapácsvetés döntőjébe.

A tavalyi fedett pályás Eb-n ötödik, 22 éves Kürthy Lajos legjobbja 19,64 méter volt, ezzel a 23. helyen végzett a 36 induló közül. Elsőre 19,16 métert ért el, majd javított, harmadik kísérleténél viszont kilépett.

"Ha az eredménnyel nem is vagyok elégedett, mert húsz méter körül szerettem volna dobni, összességében kihoztam magamból, amit tudtam" - mondta a 2005-ben junior Eb-2. atléta. "Edzéseken is körülbelül így teljesítettem, a jobb eredményhez talán hiányzott az a másfél hónap, amit sérülés miatt tavasszal kihagytam. Az első kísérlet egy biztonsági dobás volt, amire sikerült még rátennem, ugyanakkor kisebb technikai hibát vétettem."

Kürthy idei legjobbjával, a 20,27-es eredménnyel bekerült volna az esti fináléba. Bár a selejtezőszintet 20,30 méterben állapították meg, a 12 közé jutáshoz végül a 20,10 méter is elegendőnek bizonyult.

Tóth Lívia is kiesett 3000 m akadályon, a veszprémi futó a harmadik futamban kapott helyet, s 9:45.14 perccel nyolcadikként ért célba, végig a mezőny második felében haladva. Később kiderült, ez volt a leggyengébb futam, így abban sem reménykedhetett, hogy idővel bekerül a legjobbak közé. A 41 induló között összesítésben a 29. helyen zárt.

Tóth idei legjobbjától (9:38.79 p) elmaradt, de az sem lett volna elég a továbbjutáshoz. Búcsúja ezúttal papírforma, míg a korábbi években a balszerencsének köszönhette, hogy nem tudott a fináléba kerülni. Négy éve, a helsinki vb-n az utolsó körben, továbbjutó helyen futva elesett - vigaszdíjként abban az évben megnyerte az Universiadét, s a Világdöntőben éppen csak leszorult a dobogóról, s negyedik lett.

Három éve, a göteborgi Európa-bajnokságon az utolsó méterekig továbbjutásra állt, ám 15 méterrel a cél előtt bukott, s megsérült. Ezúttal is csaknem belekeveredett egy bukásba:

"A norvég lány éppen előttem esett el az egyik akadálynál, ez kissé kizökkentett. Persze nem ezen múlt, hogy nem sikerült egyéni csúcsot futnom, pedig jó formában éreztem magam" - mesélte Tóth Lívia.

Pars Krisztián, az olimpiai ezüstérmes kalapácsvető kissé "ráijesztett" a magyarokra, mivel első dobása - a hálót érintve - csak 72,94 méterig szállt, azaz jóval elmaradt a 77,50-es selejtező szinttől. Másodikra azonban javított, s 78,68 méteres eredményével a kvalifikáció legjobbjaként biztosította a helyét a hétfői fináléban.

"Már elsőre szerettem volna megdobni a szintet, de kicsit megzavart, hogy csaknem 50 percet csúszott a program, ráadásul már az eredeti kezdés előtt egy órával kihoztak a pályára bennünket" - mondta. "De nem izgultam, meg sem fordult a fejemben, hogy baj lehet. Másodikra már teljesítettem a feladatot. A többiekkel nem foglalkoztam, nem is tudom, ki mekkorát dobott, csak magamra figyeltem. A döntő már egészen más lesz, ott az első pillanattól keményen oda kell tennem magam."

A Dobó SE versenyzője ezzel folytatta jó sorozatát, ami a selejtezőket illeti, 1999 óta minden nagy világversenyen bejutott a fináléba.

A szombathelyi atléta vetélytársai közül az olimpiai bajnok szlovén Primos Kozmus (77,55 m) elsőre megdobta a szintet, a világranglistán harmadik Jurij Sajunu (71,37) - Ivan Tyihon és Vagyim Gyevjatovszkij lebukása óta az elsőszámú fehérorosz dobó - viszont búcsúzott. Pars mögött a Sydneyben olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziolkowski (77,89 m) és a fehérorosz Pavel Krivitszkij (77,85) érte el a legjobb eredményt.

A férfi kalapácsvetés döntője hétfőn 18.05-kor kezdődik.