Vágólapra másolva!

Lőrincz Tamás ötödik a birkózó-vb-n

A kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás az ötödik helyen végzett a Herningben zajló birkózó-világbajnokság vasárnapi zárónapján, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen kikapott orosz riválisától. Deák Bárdos Mihály (120 kg) és Bácsi Péter (74 kg) kiesett.

A 2006-os Európa-bajnok Lőrincz két könnyen megnyert vigaszági mérkőzése után Ambako Vahadzével csapott össze a bronzmeccsen, mely az orosz versenyző elképzelése szerint alakult.

A viadal honlapja szerint az orosz versenyző az első és a második menetben is két pontot tudott csinálni, ezzel szemben Lőrincz képtelen volt akciót végrehajtani a meccsen, így meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

Az ötszörös vb-második Deák Bárdos szintén a vigaszágra került az amerikai Dremiel Byers sikeres menetelésének következtében, s a veterán nehézsúlyú első meccsén biztosan, két menetben (1-0, 2-0) verte a lengyel Lukasz Banakot. A bronzmeccsért Jalmar Sjöberget kellett volna legyőznie 2001 Európa-bajnokának, ám az első és a második periódus is 1-0-ra a svédé lett, ami Deák Bárdos búcsúját jelentette.

A 74 kg-os Bácsi Péter nem volt szerencsés, hiszen az őt legyőző iráni Farsad Alizadeh az elődöntőben elvérzett, így már a vigaszágon sem próbálkozhatott.

A világbajnokságot így két éremmel zárta a magyar csapat. Kiss Balázs szombaton aranyérmet szerzett a kötöttfogásúak 96 kg-os kategóriájában, míg Sastin Marianna csütörtökön bronzérmes lett a nők 59 kg-os súlycsoportjában.

Magyarország az éremtáblázat kilencedik helyén végzett. Az oroszok szerezték a legtöbb dobogós helyet 6 arany, 3 ezüst és három bronzzal. A viadal zárónapján azeri, török és kubai siker született.

Eredmények, kötöttfogás:
66 kg, világbajnok:
Farid Manszurov (Azerbajdzsán)
2. Manucsar Chadaja (Grúzia)
3. Ambako Vacsadze (Oroszország) és Pedro Isaac Mulen (Kuba)
5. Lőrincz Tamás

döntő:
Manszurov - Chadaja 2-0 (1-0, 1-0)

74 kg, világbajnok:
Selcuk Cebi (Törökország)
2. Mark Madsen (Dánia)
3. Aliakszandar Kikinyov (Fehéroroszország) és Farsad Alizadeh (Irán)
...19. Bácsi Péter

döntő:
Cebi - Madsen 2-0 (1-0, 6-0)

120 kg, világbajnok:
Mijain Lopez Nunez (Kuba)
2. Dremiel Byers (Egyesült Államok)
3. Jalmar Sjöberg (Svédország) és Joszeb Csugosvili (Fehéroroszország)
...8. Deák Bárdos Mihályx

döntő:
Lopez - Byers 2-0 (2-0, 4-1)