Vágólapra másolva!

Vajda másfél, Almási egypontos előnnyel vezet Pakson

Pakson, a Marx György-emlékverseny ötödik fordulójában Berkes Ferenc és Almási Zoltán játszmája lépésismétléssel már a 18. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az indiai Surya Ganguly legyőzte a német Georg Meiert, így Almási Zoltán egypontos előnnyel vezet a viadal első félideje után. Ács Péter megszerezte első fél pontját. A női nagymesterversenyen Vajda Szidónia sötéttel nyert az ukrán Jevgenyija Doluhonova ellen, másfél ponttal előzi meg riválisait. Gara Tícia vezérvégjátékban többször is fonalas nyerést hagyott ki, ahogy Tóth Lili is remi folytatásokat szalasztott el, végül 97 lépésben döntetlen lett csatájuk. Örökös sakkal ért véget az orosz Julia Kocsetkova és a lengyel Joanna Majdan partija. A szerdai pihenőnap után csütörtöktől ellenkező színelosztásban ismét megmérkőznek a résztvevők.

Nagy érdeklődéssel vártuk a legutóbbi magyar bajnokságon holtversenyben az élen végzett Almási Zoltán és Berkes Ferenc rangadóját.

A jobb Berger-Sonneborn pontszámának köszönhetően nyolcadik bajnoki címét elérő Almási ellen azonban az előző fordulóban vesztő Berkes a biztonságot tűzte ki zászlajára.

A Nimzoindiai védelem egyik varijában gyorsan lépést ismételtek. Megjegyzem, az idei dortmundi szuperversenyen a norvég Magnus Carlsen és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is így remizett.

Almási Zoltán a döntetlennel megőrizte vezető pozícióját, sőt egypontosra növelte előnyét. Az indiai Surya Ganguly viharos támadással megfosztotta veretlenségétől Georg Meiert, a nyeréssel be is fogta a német nagymestert.

Ganguly nem ment bele a lépésismétlésbe. A különböző oldalra történt sáncolás mellett királya eltáncolt sötét fenyegetései elől, míg a h vonalon felvonult világos bástyákkal szemben Meiernek nem volt védelme. Négy vereség után Ács Péter sötéttel fél pontot rabolt az azeri Eltaj Safarlitól.

Az 5. forduló eredményei:
Berkes Ferenc (magyar, 2663) - Almási Zoltán (magyar, 2685) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 18)
Eltaj Safarli (azeri, - Ács Péter (magyar, 2550) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Surya Ganguly (indiai, 2634) - Georg Meier (német, 2664) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 38)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 4 pont
2-3. Georg Meier és Surya Ganguly 3
4. Berkes Ferenc 2,5
5. Eltaj Safarli 2
6. Ács Péter 0,5

A csütörtöki 6. forduló párosítása:
Berkes - Safarli
Almási - Ganguly
Ács - Meier

Vajda Szidónia újabb győzelemmel másfél pontosra növelte előnyét. Az ukrán Jevgenyija Doluhonova elsietett centrumáttörése gyalogvesztéssel zárult. Az Európa-bajnokságra jelölt női válogatottunk éltáblása tetszetős kiskombinációval érvényesítette anyagi előnyét, nyert gyalogvégjátékra egyszerűsített.

Felzárkózási esélyt szalasztott el Gara Tícia. Időzavarban többször is nyerést hagyott ki Tóth Lili elleni vezérvégjátékában, ellenfele többször remit szalasztott el. Az időzavaros kapkodás rányomta bélyegét a végjátékra, végül 97 lépésben osztoztak meg a ponton. Örökös sakk lett a vége az orosz Julia Kocsetkova és a lengyel Joanna Majdan partijának.

Forrás: Molnár Gyula

Vajda Szidónia tetszetős kiskombinációval érvényesítette anyagi előnyét

Az 5. forduló eredményei:
Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) - Vajda Szidónia (magyar, 2375) 0-1 (Skót megnyitás, 51)
Gara Tícia (magyar, 2364) -Tóth Lili (magyar, 2171) döntetlen (Francia védelem, 97)
Julia Kocsetkova (orosz, 2305) - Joanna Majdan (lengyel, 2361) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

A verseny állása:
1. Vajda Szidónia 4 pont
2-3. Julia Kocsetkova és Tóth Lili 2,5
4-6. Gara Tícia, Jegenyija Doluhanova és Joanna Majdan 2

A csütörtöki 6. forduló párosítása:
Doluhonova - Gara
Vajda - Kocsetkova
Tóth - Majdan