Vágólapra másolva!
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) már beadta Makszim Zavozin magyar állampolgársági kérelmét, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az orosz jégtáncos Hoffmann Nóra párjaként elindulhasson a 2010-es vancouveri téli olimpián.

"A szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatásával, a szükséges jogi procedúra figyelembevételével benyújtotta Zavozin állampolgársági kérelmét, amelynek elbírálása az illetékes hatóságok jóindulatán múlik" - mondta Sallak György, a MOKSZ főtitkára. "Sajnos azt, hogy pontosan mikor születik döntés ebben az ügyben, nem lehet megmondani, de bízunk benne, hogy ez nem fogja veszélyeztetni az ötkarikás játékokon való szereplést."

A Hoffmann, Zavozin kettős a múlt hétvégi, németországi Nebelhorn Nagydíjon szerezte meg a vancouveri kvótát, rajtuk kívül a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia, Tagscherer Zoltán sífutó, valamint Berecz Anna alpesi síző is ott lesz Kanadában. Sífutásban Viczián Vera a legesélyesebb az indulási jog megszerzésére, míg sílövészetben a nőknél valószínűleg nem lesz magyar versenyző. A férfiaknál azonban egy lemondás vagy visszalépés esetén, az első számú tartalékként számon tartott Gombos Károly vagy Tagscherer Imre kerülhet be az indulók közé.

"Kettejük közül az a sportoló kapja majd meg ezt a tartalékkvótát, aki jobban teljesít a kvalifikációs versenyeken" - mondta Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség elnöke. Az alpesi sízők közül Döme Zsófiának van a legnagyobb esélye a jövő évi kvóta megszerzésére, és a nemzet jogán egy férfi versenyző is ott lehet majd Vancouverben.