Vágólapra másolva!

Drámai végjáték után vb-bronzérmes a kardcsapat

Bronzérmet szerzett a magyar férfikard-csapat a törökországi vívó-világbajnokság csütörtöki zárónapján, miután a harmadik helyért rendezett összecsapáson 45-44-re legyőzte az orosz együttest. A női párbajtőr-csapat a hetedik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy magyar arany nélkül zárul a világbajnokság.

A Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Iliász Nikolász összeállítású kardcsapat jól kezdett, a 16 között meglepően könnyen, 14 tusnyi különbséggel nyert a dél-koreaiak ellen.

A venezuelaiak és az egyiptomiak távolléte miatt már napokkal korábban tudni lehetett, hogy erős ellenfélen keresztül vezet az út a nyolc közé, s mikor kiderült, hogy a dél-koreaiakkal kell vívni, a magyar táborban egyöntetű volt a vélemény: meg kell majd dolgozni a továbblépésért.

Ehhez képest sima győzelem született, csupán egy asszó - az első - ment el a kilencből, s a találatokat tekintve végül senki sem zárt mínuszban (Szilágyi +8, Lontay +6, Decsi 0). A negyeddöntőben a fehéroroszok következtek, az első asszóban Decsi 5-4-re kikapott Lapkesztől, de úgy, hogy 3-0-ra vezetett, s azután is jól vívott, ám elvettek tőle két tust, ellenfele pedig élt a lehetőséggel, és fordított. Ennek tükrében meglepetés volt, hogy a szövetségi kapitány cserélt: Decsi helyére Iliászt állította be.

Utóbb Nébald György az MTI-nek elmondta: Decsinek időnként nem megy Bujkevics ellen, ezért mindenképpen le akarta hozni, mielőtt az a párharca jön. Ha a harmadik lett volna és nem a második, akkor még fennmaradhatott volna. Szilágyi és Lontay győztes csatája után tehát beállt Iliász, és Bujkevicstől csak két tussal (5-7) kapott ki.

A fordulópont a következő asszó volt, amikor Lontay 10-3-ra kikapott Lapkesztől, ezzel ugyanis már a fehéroroszok vezettek (23-25). Ezután Szilágyi eggyel nyert, Lontay eggyel vesztett, Iliász eggyel győzött, így az utolsó asszó - Szilágyi és Lapkesz párharca - 39-40-nél kezdődött. Az izgalmas küzdelem lezárásaként, 44-44-nél a videó alapján döntött a magyarok javára a vezetőbíró. A magyar csapatból csak Szilágyi zárt pozitív mutatóval (+6), Decsi (-1), Iliász (-1) és Lontay (-3) is mínuszban volt.

A románok elleni elődöntőben hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat, az elején hátrányba került, a közepén vezetett, a végén a románok örülhettek. Szilágyi, Lontay és Iliász egyformán vereséggel kezdett, de az öt találatnyi hátrányt Lontay és Szilágyi ledolgozta a következő két asszóban. Főleg utóbbi volt elemében Dolniceanu ellen: a magyarok legjobbja 9-4-re verte második ellenfelét.

A folytatásban azonban az Iliász helyére beállt Decsi, majd Lontay is kikapott, a nyolcadik asszóban pedig már 31-38 is volt az állás, de Decsi végül - második párharcát plusszal zárva - 37-40-nél adta át a stafétát Szilágyinak. Az utolsó asszóban az egyéni ezüstérmes Dumitrescu volt az ellenfél, aki rutinosan döntőbe vívta csapatát. A magyarok eredményei: Szilágyi 0, Lontay -1, Iliász -2, Decsi -3.

A bronzmeccsen a magyarhoz hasonlóan megfiatalított orosz csapat állt a pást másik végében, így egyenlő esélyekkel kezdődhetett az összecsapás. Ezúttal Decsi parádézott, mindhárom asszóját magabiztosan nyerte, plusz nyolcas mutatóval zárt. Lontay kétszer nyert, egyszer kikapott, összességében eggyel több tust adott, mint amennyit kapott.

Az utolsó mérkőzésig remeklő Szilágyinak viszont ezúttal nem igazán ment, mindhárom asszóját elvesztette (-8), de még ez is belefért. Utolsóként 40-34-es állásnál ment fel a pástra, ellenfele, Resetnyikov azonban fokozatosan ledolgozta az oroszok hátrányát, sőt, 43-41-re el is ment. Szilágyi innen jött vissza, 44-43-ra, majd egy akcióját elvették, ezzel 44-44-lett, a következőt azonban már - hosszas videózás után - a vezetőbíró megadta. A kardcsapat harmadik helye azt jelenti, hogy a küldöttség egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a vébét.

eredmény, férfi kard, csapat:
a 16 között:
Magyarország - Koreai Köztársaság 45-31

negyeddöntő:
Románia - Franciaország 45-41
Magyarország - Fehéroroszország 45-44
Oroszország - Egyesült Államok 45-32
Olaszország - Kína 45-44

elődöntő:
Románia - Magyarország 45-39
Olaszország - Oroszország 45-43

a harmadik helyért:
Magyarország - Oroszország 45-44

döntő:
Románia - Olaszország 45-44

Ebben a versenyben 22 csapat indult.

A női párbajtőr-csapat két magabiztos győzelemmel kezdett, a Szász Emese, Tóth Hajnalka, Izsó Katalin, Takács Emese négyes a 32 között a kazahokat, egy fordulóval később pedig a kanadaiakat verte nagyon simán.

Az elődöntőbe jutásért viszont a franciák nem sikerült megizzasztani, a magyar csapat csupán az első asszót követően vezetett - amikor Tóth 3-2-re verte Nisimát -, a folytatásban viszont végig az ellenfél irányított.

Az utolsó párban Szász vívott Nisimával 18-24-ről, s a nagy rohanásban három perc alatt 29 találat esett, de csak minimálisan csökkent a különbség. A magyarok eredményei: Tóth 0, Takács 0, Szász -1, Izsó -4. A másik három negyeddöntős párharcban egyformán ráadástus döntött. Az 5-8. helyért zajló programban a magyarok előbb kikaptak Romániától, majd nyertek Kína ellen, így végül a hetedik helyen végeztek.

eredmény, női párbajtőr, csapat:
a 32 között:
Magyarország - Kazahsztán 45-31

a 16 között:
Magyarország - Kanada 45-30

negyeddöntő:
Franciaország - Magyarország 38-33
Olaszország - Románia 32-31
Lengyelország - Kína 18-17
Németország - Oroszország 22-21

az 5-8. helyért:
Románia - Magyarország 45-43
Oroszország - Kína 28-26

a 7. helyért:
Magyarország - Kína 38-32

elődöntő:
Lengyelország - Németország 29-28
Olaszország - Franciaország 29-28

a 3. helyért:
Németország - Franciaország 45-35

döntő:
Olaszország - Lengyelország 45-31

Ebben a versenyben 24 csapat indult.