Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt szombaton az Universum Champions Night programjában a kieli Sparkassen Arenában, 23.15-kor kísérli meg a félnehézsúly után a cirkálósúly koronájának megszerzését. Madár hét kiló hetven deka előnyt ad az olasz Giacobbe Fragomeninek, ennyivel bizonyult könnyebbnek ellenfelénél a pénteki mérlegelésen, amely a Bokszvilágtanács (WBC) szombati világbajnoki címmeccsét előzte meg.

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Kielből

Egy helyi autószalonban tartották a mérlegelést, és - a profibokszban olyannyira megszokott műbalhéval ellentétben - a két nagyszerű ökölvívó barátságosan összeölelkezett, sőt, Madár reflexből még egy csókot is akart nyomni a negyvenéves milánói arcára, de aztán mindketten észbe kaptak, és zord tekintettel meredtek egymásra, ahogy az szinte kötelező ebben a műfajban.

Erdei alatt 81,1 kilóig lendült ki a digitális mérleg kijelzője, azaz alig haladta meg a veretlen magyar a félnehézsúlyban (79,32 kg) engedélyezett súlyt, Fragomeni 88,8 kilóval mérlegelt, azaz 7,7 kilóval nehezebb ellenfelénél.

A negyvenéves olasz szemmel láthatóan nagyobb, izmosabb Madárnál, a magyar ökölvívó szikár, szálkás, egyértelmű, hogy kiválóan sikerült a felkészülése, amelynek során 78 menetet sparringolt váltott ellenfelekkel, többet, mint bármelyik korábbi címmérkőzése előtt.

"Vasárnap óta vagyok Kielben, akkor költöztünk át Hamburgból, az utolsó napokban folyton tésztát eszem, fel kell töltenem szénhidráttal a szervezetem. Nem láttam értelmét, hogy felhizlaljam magam Fragomeni súlyának közelébe, nekem ez a természetes súlyom, 88 kilósan lassú, nehézkes lennék. A gyorsaságommal, a színes, változatos bokszommal lehet esélyem a nagyobb olasszal szemben", mondta Erdei, akinek ezúttal is Fritz Sdunek áll majd a ringsarkában. Az ősz mester azonban nem volt jelen a mérlegelésen, még nem érkezett meg Los Angelesből, ahol az egyik Klicskó fivért készíti fel közelgő világbajnoki címmérkőzésére.

Erdeivel az elmúlt hetekben Artur Grigorjan dolgozott, de szombat este természetesen a búcsúra készülődő, visszavonulás előtt álló Sdunek adja majd a taktikai utasításokat.

Televíziós kommentátorként Kielben van Erdei korábbi szövetségi kapitánya, Szántó Imre is, aki tisztelettel nyilatkozott Fragomeniről: "Bár későn, húszévesen kezdett bunyózni, jól elsajátította a szakma fortélyait, hiszen 1998-ban, Minszkben amatőr Európa-bajnokságot nyert nehézsúlyban. Ugyanakkor, amikor Erdei középsúlyban lett Eb-aranyérmes, azaz 16 kiló volt akkor kettejük között a súlydifferencia. Érdekes, hogy négyszer is találkozott a kilencvenes évek végén a mi Kiss Zoltánunkkal, háromszor kikapott tőle, csak a legfontosabb meccset bukta el ellene, az 1997-es budapesti vb-n."

Forrás: [origo]

Fragomeni feleségével és edzőjével, Patrizio Olivával, a moszkvai olimpia kisváltósúlyú bajnokával jelent meg a mérlegelésen. A milánói születésű címvédő - aki profi karrierje egyetlen vereségét a közelmúltban az óriás Nyikolaj Valujevet legyőző brit David Haye-től szenvedte el - elárulta, hogy szenvedélyes Milan-szurkoló, Andrij Sevcsenko volt a kedvence, s a játékosok közül Boriellóval és Gattusóval van jó barátságban.

"Tulajdonképpen folyamatosan készülök, sohasem szoktam elhagyni magam, a mostani meccsre három hónap volt a konkrét felkészülési időszakom. Igaz viszont, hogy csak nemrég tudtam meg, hogy Erdei lesz az ellenfelem. Zsoltot kiváló ökölvívónak, nagy bajnoknak tartom, csak akkor lehet esélyem ellene, ha folyamatosan nyomás alatt tartom. Ez lesz a taktikám", mondta Fragomeni.

Ha reményeink valóra válnak, Erdei lesz az első olyan magyar ökölvívó, aki egyfelől a WBC-nél, a talán legrangosabb világszervezetnél világbajnoki övet szerez, másfelől abban is történelmet írhat, hogy korábban egyetlen magyar profi bokszoló sem jutott a csúcsra két súlycsoportban.

A szombat esti gála programja (Kiel, Sparkassen Arena):
Luca Messi (olasz, 35, 7, 1) - Orsós Lajos (magyar 1, 13, 1) nagyváltósúly, 6 menet
Gennagyij Golovkin (kazah, 17, 0, 0) - Mihail Makarov (orosz, 10, 0, 0) középsúly, 10 menet
Christian Hammer (román, 3, 1, 0) - Hans-Jörg Blasko (német, 5, 2, 0) nehézsúly, 6 menet

Legkorábban 21 órakor:
Wojciech Bartnik (lengyel, 22, 4, 1) - Marcel Erler (német, 7, 6, 1) cirkálósúly, 8 menet

Legkorábban 21.40-kor:
Dimitri Sartison (német, 21, 1, 0) - Stjepan Bozic (horvát, 23, 3, 0) nagyközépsúly, 12 menet, WBA világbajnoki címmérkőzés
Rahim Csahkijev (orosz, 1, 0, 0) - Gyenyisz Solomko (fehérorosz, 10, 20, 0) cirkálósúly, 4 menet

23,15 órakor, a ZDF és az RTL Klub élő adásában:
Giacobbe Fragomeni (olasz, 26, 1, 1) - Erdei Zsolt (magyar, 30, 0, 0) cirkálósúly, 12 menet, WBV világbajnoki címmérkőzés
Vitali Tajbert (német, 18, 1, 0) - Humberto Mauro Gutierrez (mexikói, 26, 1, 1) nagypehelysúly, 12 menet, WBC ideiglenes világbajnoki címmérkőzés