Vágólapra másolva!
A szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban megkezdődött a 3. Világkupa. Polgár Judit játék nélkül jutott a legjobb 64 közé, a szlovén Dusko Pavasovic betegség miatt lemondta részvételét. A kieséses rendszerű viadal első partijaiban is születtek meglepetések. A szlovák Szergej Movszeszjan vereséget szenvedett. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov, az orosz Alekszandr Griscsuk, a spanyol Alekszej Shirov, a kubai Perez Leinier Dominguez, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jevgenyij Alekszejev remivel kezdte a kétjátszmás párharcot. A sakkozók ellenkező színelosztással vasárnap újabb partit játszanak, 1-1 esetén hétfőn rapid rájátszás dönt. Polgár Judit a második körben a Nisipeanu-Lupulescu meccs győztesével játszik.

A sakkvilág érdeklődésének középpontjában december 14-ig a Moszkvától mintegy 3 ezer kilométerre levő Hanti-Manszijszk áll. Megkezdődött a sakkozók 128 résztvevős Világkupája.

Az 1 millió 600 ezer dollár összdíjazású viadal győztese a 96 ezer dolláros első díj mellett világbajnokjelölt lesz. Polgár Judit három napig még pihenhet, első fordulóbeli ellenfele, a szlovén Dusko Pavasovic betegség miatt lemondta a részvételét.

A Világkupán a párosítás a 2009 novemberi Élő-lista alapján készült el, a legjobbak számára az első forduló csak könnyű bemelegítésnek ígérkezett, de számtalan meglepetés született a nyitányon. Kikapott a kínai Yu Yangyitól a szlovák Szergej Movszeszjan. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov nem bírt egyiptomi ellenfelével.

Az orosz Alekszandr Griscsuk is csak remizett. Jól tartotta magát az indiai Kunte a spanyol Alekszej Shirovval szemben. A kubai Perez Leinier Dominguez világossal is csak remizett az ausztrál Smerdonnal.

Aligha volt boldog az újdonsült junior világbajnok francia Maxime Vachier-Lagrave világossal elért remijével, az orosz Jevgenyij Alekszejev sötéttel osztozott meg a ponton honfitársával. Az orosz világbajnoknő, Alekszandra Kosztenjuk kikapott az azeri Sahriyar Mamedgyarovtól, a kínai Hou Ji-fan döntetlent ért el a német Arkadij Naiditsh ellen.

Az első játéknapon az internetes közvetítés felmondta a szolgálatot, az eredmények is igen nehezen csordogáltak.

Az első forduló első játszmáinak eredményei:

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]