Vágólapra másolva!
A csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó 13. rövid pályás Európa-bajnokság lezár egy fejezetet az úszósport történetében, hiszen Isztambulban úszhatnak utoljára azokban a dresszekben, amelyek a sportág szinte valamennyi rekordját átírták, és amelyek miatt Kiss László szerint groteszk jelenetek uralták az utóbbi évek nagy versenyeit. A magyar csapat szövetségi kapitánya zajos sikerekre számít Törökországban, és méltatlannak tartja, hogy pár nappal a verseny előtt a jövő évi Eb-rendezés kérdése foglalkoztatja a közvéleményt.

"A rongyos forradalom utolsó nagy eseménye lesz az isztambuli Eb, mi, szakmabeliek így hívjuk a szuperdresszek szerencsére letűnőben lévő korszakát. December 16-án rendezünk egy Csillagszóró elnevezésű karácsonyi viadalt Százhalombattán, ott már a hagyományos textilcuccokban versenyeznek legjobbjaink" - mondta Kiss László szövetségi kapitány, aki 1991 óta tölti be ezt a pozíciót a női együttes élén, 1997 óta pedig mindkét nem úszóinak ő a vezetője.

- Mi a logika abban, hogy Isztambulban még a szupergyors szerelést használják, miközben Federal Way-ben, az Egyesült Államok rövid pályás bajnokságán már a január elsejétől megengedett textilruhákban versenyeztek Hosszú Katinkáék?
- Semmi, itt pusztán az üzleti érdek dominál. A sportszergyárak még az utolsó darabokat is el akarják adni, hiszen kár lenne kidobni a soha többé nem használható, 300 eurós darabokat. Ezzel be is fejeződik az egész testet befedő dresszek tündöklése és bukása.

- Végül is mindegy, milyen dresszekben úsznak, ez semmit sem változtat az erőviszonyokon. Milyen eredményekre számíthatunk?
- Három-négy magyar aranyéremre, s minél több jó helyezésre. Ezen kívül azt szeretném, hogy mindenki egészségesen térjen haza Isztambulból, amely jelenleg a H1N1 melegágya Európában, a vírus által leginkább sújtott nagyváros. De erre ne is gondoljunk. A közelmúltban Százhalombattán, a rövid pályás országos bajnokságon tizenkilenc magyar felnőtt csúcs dőlt meg, továbbá huszonnégy korosztályos rekord. Ilyen bajnokságra még nem volt példa, pedig azzal is tisztában vagyok, hogy az ob egy edzőtáborozást követő héten volt, azaz kemény munkából érkezve úsztak Cseh Laciék. Ennek tudatában talán nem túlzott optimizmus a részemről, hogy Isztambulban még jobb időeredményekre számítok.

- Ki szállíthatja ezt a három-négy aranyérmet?
- Maradjunk annyiban, hogy ez visszafogott jóslat. Cseh Lacitól 200 és 400 vegyesen várok aranyérmet, Gyurta Danitól 200 mellen, Verrasztó Evelyntől pedig 200 vegyesen, ez már négy arany, és akkor még nem kalkuláltam Cseh 200 pillangójával. De mindig közbejöhet valami, ezért inkább legyünk óvatosak. Biztos, hogy Hosszú Katinka hiányozni fog, a minap, az Egyesült Államok bajnokságán megnyerte a 200 yardos pillangóúszást, jó lenne, ha ő is úszna, de egyetemei tanulmányai elszólítják. Jövő augusztusban viszont nagyon is számítunk rá a nagy Európa-bajnokságon, a Margitszigeten.

- Már amennyiben nem veszik el az Eb-rendezést. Mennyire sokkolja önt és a versenyzőket, hogy a tévégarancia visszavonása miatt kialakult bizonytalan helyzet?
- Nézze, már unom az egész témát, méltatlannak tartom, hogy egy rövid pályás Európa-bajnokság előtt egy ilyen kérdés tartja lázban a közvéleményt. Miközben ideális esetben mindenki azt latolgatná, vajon hány éremmel térünk haza Isztambulból. A versenyzőkön szerencsére nem látom a közvetítési mizéria hatását.

- Mit gondol, lesz Eb Budapesten 2010 augusztusában?
- Lesz, előbb-utóbb megoldódik a probléma. Nem tudom elképzelni, hogy ne oldódjon meg.

Forrás: [origo]

- A hagyományos éremhozóinkon, Cseh Lászlón, Gyurta Dánielen és Verrasztó Evelynen kívül kik okozhatnak kellemes meglepetést, kik robbanhatnak be a élvonalba?
- Jakabos Zsuzsa biztosan közel lesz az éremhez, bár ő már nem feltörekvő újonc, Dara Eszter úgyszintén - ő tavaly 100 m pillangón volt bronzérmes -, a nagy visszatérő Szepesi Nikolettnek kicsit nehezebb a helyzete, neki sokat kell javulnia Százhalombattán elért eredményeihez képest, ha dobogóra akar állni. Verrasztó Dávidtól sokat várok, itt a lehetőség számára 400 vegyesen, hogy kitörjön Kis Gergő árnyékából, remélem, élni tud vele. Gergő legutóbb érmes volt, Dávid is hasonló babérokra pályázhat. A Verrasztó testvérekkel kapcsolatban megjegyzendő, hogy ők rendszerint akkor úsznak jól, ha mindketten ott vannak az adott világversenyen - most így lesz. És akkor még ott vannak a fiatalok, akik a prágai ifjúsági Európa-bajnokságon remekeltek, Pulai Bence és Szilágyi Ádám.

- Mind a tizenhét indulónktól döntőbe jutást várunk?
- Mivel tízpályás a medence, tízen indulnak a döntőkben, s ha, mondjuk, lenne lehetőség a számcserére Kis Gergő betegsége miatt, akkor azt mondanám, valamennyi versenyzőnktől várok legalább egy döntős helyezést. Hiszen ha Gyurta Gergőt elindíthatnánk az 1500 méteres gyorsúszásban Gergő helyén, akkor ott jó eséllyel indulhatna. Így viszont nehéz lesz.

- Tényleg annyira erős most a magyar úszósport, amennyire látszik, vagy ez csak optikai csalódás?
- Nem, nem optikai csalódás. Arra vagyok a legbüszkébb vagyok csaknem húszéves kapitányi pályafutásom alatt, hogy a római világbajnokságon, ha csak az olimpiai számokat vesszük, az Egyesült Államok, Ausztrália és Németország mögött, Kínával holtversenyben a negyedikek lettünk az éremtáblázaton. Ennek a kis országnak ez hatalmas siker.

Forrás: MTI

- Ezek szerint soha nem voltunk ilyen jók úszásban?
- Előrébb végeztünk a pontlistán Rómában, mint a Barcelonai olimpián, amikor Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás révén öt aranyat értünk el. Ennek a csodának a mi jó teljesítményünkön kívül az a magyarázata, hogy hihetetlenül eloszlottak az érmek. Hiszen ki gondolta volna korábban, hogy egy tunéziai úszó, Uszama Melluli lesz a világ egyik legjobb férfi versenyzője?! A nemzetközi szövetség legutóbbi közgyűlésén 204 nemzet képviseltette magát - hihetetlen. Kevés sportágban ennyire széles az élmezőny, kevés sportágban van ekkora értéke egy-egy éremnek, mint úszásban. Amit Brazília vagy Dél-Afrika produkál az utóbbi időben, az elképesztő, és ma már nem csupán az Egyesült Államokban tanuló úszóik révén jeleskednek. Mi ebben a kiélezett versengésben álljuk meg a helyünket. Nagyon bízom benne, hogyha lekerül ez a ruha, amit én halbőrnek nevezek, akkor minimum megőrizzük a mostani pozícióinkat. Mert a mi úszóink korábban is tudtak úszni.

- Ráadásul olcsóbb sportág lesz az úszásból, ami nekünk szintén nem jelent hátrányt.
- Így van. Lassan nem a tehetség vált rendező elvvé, hanem az, hogy ki tudta megvásárolni a 300 eurós dresszeket. Nagy átlagban száz méterenként egy másodperc előnyt jelentett ez a méregdrága, síkos anyagból készült szerelés, komolyan mondom, groteszk jelenetek uralták az utóbbi évek nagy úszóversenyeit, ami tribünök alatt, mögött folyt, az a kabaré határát súrolta. Külön öltöztetőt vagy öltöztetőnőt kellett alkalmazni az úszók mellé, s még így is gyakran repedt a dressz, olyakor a legkellemetlenebb helyen és időpontban, a rajt pillanatában a medence partján.

- Uszodai szülőként úgy látom, hogy elég széles alapokon nyugszik a magyar úszósport. Tényleg így van?
- Nem is olyan régen a Kőér utca és a Komjádi, illetve a Császár uszoda volt a két fellegvár, aztán jóformán semmi. Manapság csak Budapesten a Kőbánya SC és a Jövő SC mellett ott van a BVSC, az FTC, aztán vidéken Székesfehérvár, Ajka, Pécs két klubbal is, Veszprém, Kaposvár, Baja, Százhalombatta, Debrecen, Hódmezővásárhely. És ez csupán a felnőtt mezőny, gyerekszinten olyan fantasztikus műhelyek ontják a tehetségeket, mint Kiskunhalas, Monor, Tatabánya, Mór, Budafok, és reggelig folytathatnám a sort. Való igaz, áldozatkész szülők nélkül sohasem létezett a magyar úszósport, és ez sohasem volt annyira igaz, mint napjainkban.

A Los Angelesben tanuló Hosszú Katinka közvetlenül az Egyesült Államok rövid pályás bajnoksága után nem tudta vállalni a szereplést Isztambulban, Kis Gergőt pedig egy súlyos vírusfertőzés miattt marad otthon. Távollétük legalább három, négy érem elvesztését jelenti.

Az Eb-re utazó magyar csapat
férfiak
Cseh László (24 éves, 200 m gyors, 200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes)
Financsek Gábor (24, 50 m mell, 100 m mell)
Gyurta Dániel (20, 100 és 200 m mell)
Gyurta Gergely (18, 200 és 400 m vegyes)
Kozma Dominik (18, 500, 100 és 200 m gyors)
Molnár Ákos (22, 100 és 200 m mell)
Pulai Bence (18, 200 m mell, 500, 100 és 200 m pillangó)
Szilágyi Ádám (18, 50 és 100 m hát)
Takács Krisztián (23, 50 és 100 m gyors, 50 m pillangó)
Verrasztó Dávid (21, 200 és 1 500 m gyors, 200 és 400 m vegyes)

nők
Bordás Beatrix (17, 50 és 100 m pillangó)
Dara Eszter (19, 50 és 100 m gyors, 100 m hát, 50 és 100 m pillangó)
Jakabos Zsuzsanna (20, 100 és 200 m pillangó, 100 és 400 m vegyes)
Kapás Boglárka (16, 200, 400 és 800 n gyors, 200 m pillangó)
Mutina Ágnes (21, 200 és 400 m gyors, 200 m pillangó)
Szepesi Nikolett (22, 50, 100 és 200 m hát)
Verrasztó Evelyn (20, 200 m gyors, 100 és 200 m vegyes)